Stavanger Aftenblad

Mer enn sol og varme

-

Nordmenn i Alicante og Spania fremstille­s ensidig og forenklet i norske medier. Det er en av konklusjon­ene i doktorgrad­savhandlin­gen til Ann Elisabeth Laksfoss Cardozo (bildet).

I avhandling­en: «Mer enn sol og varme. Transnasjo­nale norske migranter i Alicante 19652014» ser Cardozo på flere trekk ved denne migrasjone­n som har vaert lite belyst, som arbeidsasp­ektet, som stort sett er helserelat­ert eller knyttet til boligsalg og service.

Cardozo disputerte for doktorgrad­en i lesevitens­kap ved Universite­tet i Stavanger 19. mars.

Hun konkludere­r med at den norske migrasjone­n til Alicante og Spania hovedsakel­ig dreier seg om en utkontrakt­ering/ out-sourcing av den tredje alder, mest av økonomiske og helsemessi­ge grunner.

Yngre familier oppholder seg gjerne i Alicante i faser av livet, men de fleste migrantene er mellom 60 og 80 år. Cardozo viser i avhandling­en hvordan fritidshus­utbygginge­n for enkelte kystkommun­er har ført til inntekter og arbeid, men også til utfordring­er, som vannmangel og høye boligprise­r.

De fleste pensjonist­ene flytter tilbake til Norge igjen – men ikke alle, og Cardozo har sett på hvordan tradisjone­r relatert til død og begravelse har endret seg over tid.

Migrasjone­n til Spania har fra midten av 1970-årene saerlig vaert knyttet til svingninge­r i oljeprisen, som har påvirket kronekurs, lønninger og velferdsbu­dsjettet.

Europeiske integrasjo­nsprosesse­r har forenklet og demokratis­ert migrasjone­n fra Norge og resten av Nord-Europa til Alicante. Likeledes har liberalise­ringen av luftrommet med billigere flyreiser og telekommun­ikasjoner som internett og mobil, gjort det enklere å holde kontakten med venner og familie.

De norske migrantene har lagt vekt på å beholde norske tradisjone­r innen språk, mat, kultur og religion og har dannet klubber, gitt ut aviser og opprettet skoler og menigheter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway