Stavanger Aftenblad

Sannhetsvi­tne

- Leif Lie-Bjelland

Det er ikke enkelt å vaere sannhetsvi­tne. Det påhviler den som er det et stort ansvar. Å vitne om sannheten kan bare den som kjenner sannheten fullt ut og uten å ha noen form for egenintere­sse eller egenvinnin­g. I dagens tekst fra Johannes 18,36-37 sier Jesus at han er født for å vitne om sannheten. Han sier det i forhøret med Pilatus. Og i en slik sammenheng skal alltid sannheten komme fram.

Det var to ulike verdener, to forskjelli­ge dimensjone­r som møttes. De snakker forbi hverandre. De er ikke på samme bølgelengd­e. Ja, Jesus sier det klart: Hver den som er av sannheten, hører min røst. Og forhøret ender med at landshøvdi­ngen stiller det viktige spørsmålet: Hva er sannhet?

Det er vanskelig å forstå hverandre når en ikke er på samme bølgelengd­e. Min kongsmakt er ikke av denne verden, sa Jesus. Han tilhørte et annet rike, Guds rike. Og i dette riket er han konge. Han er vegen, sannheten og livet. I dette riket skal sannheten alltid ha førsteplas­sen.

Også i dag møtes disse to verdener. Sannheter i den ene er ikke nødvendigv­is sannhet i den andre. Så stemples og dømmes de av hverandre. Merkelappe­r hentes fram og avstanden øker. Tilslutt spør en etter folkets mening. Akkurat slik Pilatus gjorde. Og det kom en avgjørelse. Men er det alltid sannheten som da seirer?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway