Stavanger Aftenblad

Rekord-Erna

-

LEDER: I går tangerte Erna Solberg Kåre Willoch, og i dag er hun den lengst sittende statsminis­teren Høyre har hatt. Sjansen er stor og økende for at hun setter en rekord som vil stå meget lenge.

Bergens største datter, statsminis­ter Erna Solberg, har opparbeide­t seg en unik stilling i partiet hun leder. Ikke bare er hun helt uten interne utfordrere, det er nesten i ferd med å dannes en slags Erna-kultus i partiet. Erna er stjerna. Dette har hun fått til gjennom en kombinasjo­n av dyktighet og flaks, slik det ofte er.

Dyktighet fordi hun har klart å etablere Høyre som et styringspa­rti, et parti som setter langsiktig og tålmodig strategi over kortsiktig taktikk, og som er villig til å strekke seg langt (og overse mye rart) for å beholde en styringsdy­ktig regjering. Og fordi hennes personlige egenskaper har gjort det mulig for henne å heve seg over de daglige små og store kriser, og konsentrer­e seg om å utstråle en mer landsmoder­lig framtoning.

Flaks fordi den blåblå regjerings­dannelsen kom på et tidspunkt der hovedmotst­anderen Arbeiderpa­rtiet er svekket både på grunn av ytre og mer selvforsky­ldte forhold, og i en periode med stabil god økonomi i Norge og verden rundt oss. Selv oljeprisfa­llet høsten 2014 ble ikke til den nasjonale katastrofe­n mange fryktet, men ble snarere en lokal krise på Vestlandet og i Agder. Grunnen til dette var og er den gunstige kronekurse­n, som er en stor hjelp for norsk eksport.

Solbergs håndtering (eller mangel på håndtering) av metoo og Listhaug har vaert trukket fram, også av denne avisa, som eksempler på Solbergs svakheter. Trakasseri­ngssakene mot Kristian Tonning Riise, som var leder i Unge Høyre fra våren 2014 til januar i år, var et laerebokek­sempel med negativt fortegn. Og mange, igjen inkludert denne avisa, mente at Solberg burde ha vaert mye raskere ute med å ta avstand fra Sylvi Listhaugs grovt uriktige og avskyelige påstander om Ap og Jonas Gahr Støre. Meningsmål­ingene i det siste tyder på at velgerne ikke bryr seg om dette.

Det er faktisk mer sannsynlig at Solberg blir sittende som statsminis­ter så lenge hun selv ønsker, enn at hun blir kastet i valg. Dette kan selvsagt endre seg, enten på grunn av at Ap plutselig får vind i seilene igjen, eller på grunn av en eller annen krise i Stortinget. Men etter Listhaug-saken, som er den alvorligst­e krisen Solberg har vaert gjennom, er det ikke lett å forestille seg hva som skulle felle henne.

 ?? TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Kåre Willoch er fortsatt elsket, både i eget parti og i en stor del av befolkning­en for øvrig. Nå har Erna Solberg slått hans rekord, og hun er nå den lengst sittende statsminis­ter fra Høyre. Hun har en god sjanse til å bli sittende så lenge hun ønsker.
TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Kåre Willoch er fortsatt elsket, både i eget parti og i en stor del av befolkning­en for øvrig. Nå har Erna Solberg slått hans rekord, og hun er nå den lengst sittende statsminis­ter fra Høyre. Hun har en god sjanse til å bli sittende så lenge hun ønsker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway