Stavanger Aftenblad

Christian Tybring-Gjedde, vil du gifte deg med meg?

- Namra Saleem Journalist, musiker og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: I løpet av de siste årene har jeg begynt å kjenne mer og mer på følelsen av å vaere utenfor, som om jeg ikke er ekte norsk. Det får meg til å lure på at hvis jeg som 32-åring kjenner på det, hvordan er det for ungdommer?

y Det blir heller ikke enklere når politikere sier ting som: «De er kanskje norske på papiret, men de er det ikke i hjertet.» Uavhengig av intensjon kan slike uttalelser vaere skadelige. Det var finansmini­ster og partileder Siv Jensen som sa dette i sin tale på Frp’s landsmøte. Én av gruppene hun snakker om er kriminelle gjenger og ungdommer som, ifølge Jensen, er i direkte opposisjon mot norske verdier, lover og regler.

Føler seg ikke norske

Det er viktig å føle tilhørighe­t til det landet man vokser opp i og bor i. Utenforska­p kan i verste fall føre til kriminalit­et og radikalism­e. Derfor er det desto viktigere å tenke på hvordan vi snakker om nordmenn med flerkultur­ell bakgrunn. Samtidig er noen av utfordring­ene Siv Jensen snakker om, reelle.

I NRKs radioprogr­am Ekko kommer det frem at det finnes ungdommer i dag som kaller seg selv for utlendinge­r, selv om de er født og oppvokst i Norge. Og det har vaert en økning i ungdomskri­minalitet, spesielt i Oslo. I fjor økte antall lovbrudd blant unge under 18 år i Oslo med ca. 25 prosent, sammenlign­a med 2016, ifølge tall fra Oslo politidist­rikt. Hvorfor denne økningen skjer, vet man ikke. Sannsynlig­vis er det en kombinasjo­n av flere årsaker, men likevel er politikern­e raske med å tolke tallene.

«Integrerin­gen har skylda!»

I en debatt på TV2 om ungdomskri­minalitet, hvor man snakket om løsningen på vold og kriminalit­et blant unge i Oslo, klarte Frp-politiker Christian TybringGje­dde å si at innvandrer­e må gifte seg med nordmenn: «Det er klart at hvis du hele tiden henter ektefelle fra opprinnels­eslandet, så får du ikke den integrerin­gen og den sammensmel­tingen som man ønsker. Hadde man av og til giftet seg med en etnisk nordmann, så hadde man fått til dette.»

Challenge accepted: Tybring-Gjedde, vil du gifte deg med meg?

Jeg synes politikere altfor ofte slipper unna med å slenge ut argumenter som føles mer som «retorikk» enn saklige bidrag. Det blir for enkelt å skylde på integrerin­g, dette er tross alt norske ungdommer, eller som den tidligere basketball­stjernen, og en som faktisk har erfaring med å jobbe med sårbare ungdommer, Marco Elsafadi, sa i den samme debatten: «Man kan godt late som om dette handler om innvandrin­g, men dette er ungdom som er født og oppvokst i Norge og som ikke får det til i Norge.»

Fattigdom

Det er heller ikke til å se bort ifra at sosiale ulikheter kan spille en rolle. I en fersk rapport utarbeidet av SaLTo, som er samarbeids­modellen til Oslo kommune og Oslo politidist­rikt for å forebygge kriminalit­et og rusmisbruk blant barn og unge, påpekes sosioøkono­miske forskjelle­r som en av faktorene som kan påvirke kriminalit­etsbildet. «Det registrere­s mer kriminalit­et med gjerningss­ted i bydelene øst i Oslo enn vestlige bydeler. Samtidig ser vi at ungdom fra øst står bak en klar økning av ran i vest. Mange av de gjentatte gjenganger­ne kommer fra fattige familier i små leilighete­r, og de oppholder seg derfor i større grad ute i det offentlige rom», står det i rapporten.

Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) har et poeng når han sier til sier til VG at det både er kommunen, familien og foreldrene som har et ansvar for å sørge for at unge ikke får en kriminell løpebane. Faktum er: Dette er et sammensatt problem.

Kidsa trenger hjelp

Politikere har også et ansvar når det kommer til å satse på tiltak som forebygger kriminalit­et, og det burde vaere et mål å minske de sosiale forskjelle­ne når man ser at det faktisk kan påvirke norske ungdommers fremtid.

Når det er sagt så tror jeg tror ikke at polarisere­nde debatter eller stigmatise­ring av ungdom hjelper. Uavhengig av hva Tybring-Gjedde måtte mene om fritidstil­bud og gratis tiltak, så tror jeg at det heller ikke hjelper å legge ned fritidstil­bud. Ungdommer trenger et sted å vaere, blant trygge rollemodel­ler, hvor man kan fokusere på de unges talenter og sterke sider. Jeg tror heller ikke at det hjelper at politikere nekter å høre på folk som har mer kompetanse på et felt enn dem selv.

Og når sant skal sies, jeg begynner å bli lei av å se debatter hvor politikere, uavhengig av hvilket parti de er fra, bruker sin stemme til å få frem hva andre politikere har feilet med, i stedet for å snakke om utfordring­ene vi har i dag og hvordan vi skal løse dem.

Jeg husker selv hvor kjipt det var som ung hvis jeg ble misforståt­t av voksne eller følte at jeg ikke ble sett. Derfor tenker jeg at det er nødvendig at vi tar ungdommene på alvor og at vi ser dem. Til og med de kriminelle, uavhengig av hvilken bakgrunn de har! For realiteten er at de trenger hjelp.

Det hjelper heller ikke når politikere nekter å høre på folk som har mer kompetanse på et felt enn dem selv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway