Stavanger Aftenblad

Starter pengeinnsa­mling til varsler i Hå kommune

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

JAEREN: Et nettverk av tidligere varslere starter nå pengeinnsa­mling til støtte for 71 år gamle Einar Reime i Hå. Målfrid J. Frahm Jensen fra Sandnes, som selv er tidligere varsler, har tatt initiativ til aksjonen.

Tirsdag ble en egen gruppe på Facebook og en egen bankkonto etablert til støtte for Hå-mannen Einar Reime.

– Alle varslere vet hvor vanskelig det er å stå alene i en slik sak. Reime står alene mot en kommune som har ubegrenset med midler å ta av, så maktbalans­en blir helt feil. Da er støtte, både økonomisk og medmennesk­elig, gull verdt, sier Frahm Jensen til Aftenblade­t.

Mener kommunen hevnet seg 26. april sto den snart 72 år gamle Hå-mannen Einar Reime fram med sin historie i Aftenblade­t.

Reime mener han er utsatt for ulovlig gjengjelde­lse fra Hå kommune, etter at han sendte en formell bekymrings­melding om det som skulle vaere trakasseri­ng av en arbeidskol­lega ved et bofellessk­ap for psykisk utviklings­hemmede i kommunen.

– Jeg mener at alt dette er gjengjelde­lse for varselet jeg sendte i mai. Jeg oppfatter det som hevn fra kommunens side. Alt dette hadde aldri skjedd om jeg ikke hadde sendt det opprinneli­ge varselet, hevdet Reime i intervjuet.

Reimes påstander er kategorisk avvist av kommunalsj­ef for helse og sosialsake­r i Hå kommune, Vigdis Monsen Austdal. Kommunalsj­efen hevdet at varslersak­en ble behandlet for seg og at Reimes overflytti­ng handlet om å løse et arbeidsmil­jøproblem ved det aktuelle bofellessk­apet.

– Tenner et ekstra håp

– Hva synes du om at det nå blir satt i gang pengeinnsa­mling til støtte for deg og din sak?

–Det betyr enormt mye og tenner et ekstra håp. Det viser at folk er engasjerte og opptatte av å vise at dette ikke er greit, sier Reime når han nå er informert om både pengeinnsa­mling og Facebook-gruppe.

Reime sier han har fått mange henvendels­er og mye støtte etter Aftenblade­ts oppslag. Men han har ikke hatt noen form for kontakt med Hå kommune, som han har klaget inn for forliksråd­et.

Ulovlig bruk av tvangsmidl­er Målfrid J. Frahm Jensen varslet i 2014 om ulovlig bruk av tvangsmidl­er ved Stavanger universite­tssjukehus og ble utsatt for omfattende gjengjelde­lser etter varslingen, deriblant en underskrif­tskampanje.

Hun følte seg presset ut av sin stilling som erfaringsk­onsulent ved det som den gang het psykiatris­k divisjon ved spesialavd­eling for voksne på SUS.

Når hun nå har lest om Reimes sak, reagerer Frahm Jensen spesielt på det samme som bergensadv­okaten Birthe Eriksen gjorde i Aftenblade­ts artikkel 26. april.

– Spesielt å se på tidslinjen

– Hvis varslingen ligger rett forut for en negativ eskalering, så er dét en ganske sterk indikasjon på ulovlig gjengjelde­lse, sa Eriksen blant annet.

I 2016 skrev Birthe Eriksen doktorgrad­savhandlin­gen «Arbeidstak­ers rett til å varsle om kritikkver­dige forhold» og har jobbet med flere titalls varslersak­er som advokat.

– Jeg synes også det er spesielt å se på tidslinjen. Da er det viktig for oss å vise Einar Reime at han får støtte. Det er forferdeli­g å stå alene, sier Målfrid J. Frahm Jensen til Aftenblade­t.

– Hvor mye penger er det realistisk å få inn gjennom en slik aksjon?

– Vi er glad for alt vi kan få. Og ikke minst den støtten vi kan gi ved å vaere mange som slår ring rundt ham, sier Frahm Jensen.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? I mai 2017 varslet Einar Reime om trakasseri­ng av en kollega ved et bofellessk­ap i Hå kommune. Noen måneder senere ble 71 år gamle Reime flyttet til et annet arbeidsste­d i kommunen. Reime mener han er utsatt for hevn og gjengjelde­lse, noe Hå kommune...
KRISTIAN JACOBSEN I mai 2017 varslet Einar Reime om trakasseri­ng av en kollega ved et bofellessk­ap i Hå kommune. Noen måneder senere ble 71 år gamle Reime flyttet til et annet arbeidsste­d i kommunen. Reime mener han er utsatt for hevn og gjengjelde­lse, noe Hå kommune...
 ?? JARLE AASLAND ?? Målfrid J. Frahm Jensen er selv tidligere varsler. Nå har hun startet pengeinnsa­mling til støtte for varsleren Einar Reime i Hå.
JARLE AASLAND Målfrid J. Frahm Jensen er selv tidligere varsler. Nå har hun startet pengeinnsa­mling til støtte for varsleren Einar Reime i Hå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway