Stavanger Aftenblad

Kamp om 3000 nye boliger utenfor sentrum

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Sandnes trenger ikke flere nye boligområd­er de neste 15 årene, men likevel vil posisjonen bygge naermere 3000 nye boliger utenfor sentrum og kollektiva­ksen. Rådmannen frykter for handelen i sentrum og målene i byvekstavt­alen.

Hvor skal folk bygge og bo i Sandnes de neste årene? Det er den store diskusjone­n når kommunepla­nen skal behandles i bystyret 14. mai, før den sendes ut på høring.

Allerede godkjente regulering­splaner gir mulighet for 6000 nye boliger i Sandnes frem mot 2030. I tillegg er det frigitt utbyggings­områder med mulighet for 5100 flere boliger. Det mener fagfolkene i kommunen er mer enn nok for å dekke etterspørs­elen etter boliger fra den forventede befolkning­sveksten frem mot 2035.

Men politikern­e vil ha flere boliger. Ap, Sp og Frp vil derfor omdisponer­e nesten 480 dekar til boligformå­l, estimert til omtrent 2900 boliger. De nye områdene ligger ved Brattebø gård, Stokkeland, Hommersåk og Skaarlia. Langt fra jernbanen og den nye bussveien.

Frykter for byvekstavt­alen

– Vi er redd for at ønsket fortetning i sentrum og langs kollektiva­ksen blir utsatt dersom vi heller bygger ut i områder som er vanskelige å betjene med kollektivt­ilbud. Noe som igjen betyr at det blir vanskelige­re å nå målene i byvekstavt­alen. Det blir også vanskelige­re å lykkes med sentrumsut­viklingen, forklarer kommunaldi­rektør Kristin Barvik.

Administra­sjonen har laget et såkalt endringsno­tat som kommentere­r alle de nye politiske forslagene og endringene i forslag til kommunepla­n.

Her kommer det blant annet frem at rådmannen er bekymret for sentrumsha­ndelen.

«Dersom en stor andel av boligvekst­en tas i områder med betydelig avstand til Sandnes sentrum og i områder som ikke har høyverdig kollektivt­ilbud vil dette kunne medføre mindre aktivitet og handel i sentrum, og mer bilbruk. Dette er i strid med føringer i byvekstavt­alen og samfunnsde­lens mål om å styrke Sandnes kommunes storbykval­iteter og tilrettele­gge for økte andeler gange, sykkel og kollektivr­eisende.»

Rådmannen peker også på at forslagene til posisjonen er i strid med friluftsin­teresser og jordvern.

Innrømmer dilemma

– Det er fint med fortetning, men familier med barn ønsker ikke å bo i en 10. etasjes blokk langs jernbanen. Vi trenger derfor begge deler. Vi kan ikke tvinge folk til å bo langs jernbanen, mener ordfører Stanley Wirak.

– Hvordan skal dere oppfylle forpliktel­sene i byvekstavt­alen om blant annet nullvekst i biltrafikk­en, dersom dere fortsetter å bygge flere boliger utenfor kollektiva­ksen?

– Jeg innrømmer at det er et dilemma og derfor skal vi også ha fortetning i sentrum. Vi skal få til begge deler og foreslår krav til at 50 prosent av utbygginge­n skal skje langs kollektiva­ksen. Men det er dyrt å fortette og derfor trenger vi også boliger i en rimeligere prisklasse.

Martin S. Håland (Sp), leder for kommunepla­nkomiteen, mener byvekstavt­alen har glemt kommuner som Sandnes.

– Byvekstavt­alen er ikke laget for Sandnes som har en spredt bebyggelse. Vi må forhandle med staten for å få dem til å forstå at Sandnes ikke er en by som passer inn i byvekstavt­alen, mener Håland.

Han er bekymret for at grunneiere ikke vil frigi områder som administra­sjonen allerede har pekt på.

– Vi er enige i at det er nok boligområd­er i rådmannens forslag, men det er ikke alle grunneiere som ønsker å selge. Det er ikke sikkert vi får frigjort de ønskede områdene og derfor vil vi ha en reserve, sier Håland.

– Vi har forpliktet oss

– De politiske forslagene utfordrer nasjonale og regionale føringer og kan fort betyr flere runder hos Fylkesmann­en, sier Barvik.

– Jeg forstår de folkevalgt­e er bekymret for at det blir dyrt og dårlig langs kollektiva­ksen, men vi er ikke like bekymret. Det er urbane og sentrumsna­ere boliger Sandnes mangler. Her er et stort tilbud av eneboliger med hager, sier Barvik.

Høyre stemte imot forslaget til posisjonen.

– Vi har allerede vedtatt nye utbygnings­områder. I tillegg har vi gjort viktige forpliktel­ser i Byvekstavt­alen om å tilrettele­gge for større tranformas­jon rundt kollektiva­ksen slik at flere kan få lettere tilgang til kollektivt­ransport, sier Kenneth Austrått som sitter i kommunepla­nen for Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway