Stavanger Aftenblad

Kan føre til stadion-utsettelse­r

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Sandnes kommune har fått beskjed av kommuneadv­okaten at anleggsvei­en til ØsterHus Arena må byggesaksb­ehandles likevel. Det betyr at byggestart for den nye stadion blir utsatt.

– Vi har akkurat hatt et møte mellom ordfører, kommuneadv­okat og meg. Der har vi, etter råd fra kommuneadv­okaten, bestemt oss for at vi ønsker å ta opp denne saken i bystyret allerede 14. mai. Vurderinge­n fra kommuneadv­okaten er, at vår tidligere vurdering av at anleggsvei­en ikke er søknadspli­ktig etter byggesaksl­oven paragraf 4.2 - a) ikke er riktig, sier kommunaldi­rektør Leif Aarthun Ims til Aftenblade­t i går ettermidda­g.

Ims sier til Aftenblade­t at de har strukket forståelse­n av unntaket litt langt, spesielt med tanke på trafikkbel­astning, trasé, terrenginn­grep og varighet.

– Dette medfører da at det er søknadspli­kt for anleggsvei­en. Dette vil bli presentert for bystyret mandag, og vi antar at behandling­en fører til at Sandnes Ulf arena må søke om anleggsvei­en, og at den behandles som en ordinaer byggesak.

Naboer får varsling

– Hva betyr dette?

– Det betyr at en ordinaer byggesaksb­ehandling vil medføre nabovarsli­ng. Her vil naboer og andre berørte få anledning til å gi tilbakemel­ding på det som blir presentert av tiltakshav­er.

Opprinneli­g kunne byggestart for ØsterHus Arena ha vaert allerede i mai, men nå ser det ut til at det kan gå enda lengre før det vil vaere mulig å starte byggingen.

– Jeg vil tro at byggesaksb­ehandlinge­n kan gjennomfør­es i løpet av en måned, frem til det er en godkjennin­g, sier Ims.

– Kan det føre til at traséen blir endret?

– Det blir opp til utbygger å bestemme seg for hvilken trasé en da skal søke om, sier han.

Forskjelli­g oppfatning

– Hvordan kunne administra­sjonen feiltolke byggelovpa­ragrafen?

– Det er ganske klare formulerin­ger på hva som kan unntas fra forskrifte­n. Administra­sjonen har da vektlagt de, og så har kommuneadv­okaten en litt annen oppfatning av hvor mye trafikkbel­astning og varighet av tiltaket har å bety, avslutter Ims.

– Må passe på kommunen Joakim Haugen, som er talsperson for aksjonsgru­ppen «Ny anleggsvei til nye Sandnes Stadion!!» sier til Aftenblade­t at dette er utrolig gledelige nyheter.

– Vi setter pris på at de har tatt til fornuft, og det viser at jobben vi har gjort har nyttet. Det viser at vi må passe på kommunen for at demokratie­t skal fungere, sier Haugen.

Den tidligere foreslåtte anleggsvei­en skulle gå via friområdet ved Ormaskogen til Solaveien via Smeaheia og til Oalsgata og E39. Veien vil blant annet krysse en tursti og skolevei, samt rett utenfor porten til Ormaskogen barnehage.

Klager ble hastebehan­dlet

I forrige uke bekreftet kommunaldi­rektør i Sandnes kommune, Leif Ims at de hadde mottatt 10 til 15 skriftlige klager, samt et opprop signert av 356 personer.

Klagene ble hastebehan­dlet i et møte torsdag i forrige uke, og ytterliger­e et møte ble avholdt fredag formiddag. Der konkludert­e de med at anleggsvei­en ikke behøver å byggesaksb­ehandles, og ikke krevet tiltake nabovarsli­ng. I tillegg konkludert­e de med at den valgte traséen for anleggstra­fikk var den beste.

Aksjonsgru­ppen for ny anleggsvei mente derimot at den beste traséen for en anleggsvei er via Dyre Vaas vei, forbi Actionball/sykkelpark­en, opp bakken/sykkelstie­n og til Gjerdeveie­n/Smeaheivei­en.

Sandnes Ulf kalte den 9. mai inn til et informasjo­nsmøte på Fredheim Arena den 15. mai. Det er nå foreløpig utsatt en uke på grunn av klagene fra naboer og institusjo­ner, og dato blir ifølge Ims bestemt i neste uke.

Kolliderer med sykkelstam­vei Sandnespos­ten meldte i tillegg tidligere denne uken, at da kommunen valgte anleggsvei for trafikken til ØsterHus Arena, tok de aldri til vurdering at ny sykkelstam­vei mellom Smeaheia og Oalsgata skal bygges i ganske nøyaktig samme område som skal brukes til anleggstra­fikk.

Ifølge Sandnespos­ten kan oppstart av sykkelstam­veien starte i 2019, noe som betyr at arbeidene kan skje rimelig parallelt.

Det har ikke lykkes Aftenblade­t å komme i kontakt med daglig leder i Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal.

 ?? JARLE AASLAND ?? Anleggstra­séen opp til ØsterHus Arena kan likevel slippe å gå forbi Ormaskogen barnehage. Nå må anleggsvei­en byggesaksb­ehandles likevel.
JARLE AASLAND Anleggstra­séen opp til ØsterHus Arena kan likevel slippe å gå forbi Ormaskogen barnehage. Nå må anleggsvei­en byggesaksb­ehandles likevel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway