Stavanger Aftenblad

Stavanger vil ha flysamarbe­id med Sandnes

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

Mandag vedtok formannska­pet i Sandnes at de skulle overføre 23,585 millioner kroner ekstra til satsingen på reiseliv og turisme inn i den nye kommunen.

– Dette er for å ytterliger­e styrke vår viktige posisjon innen reiseliv i Norge. Nå har vi solide resultater og har muligheter til å sette av ressurser, sa Borgli til Aftenblade­t.

Nå blir Borgli og Sandnes kommune utfordret av gruppelede­r i Stavanger Høyre, John Peter Hernes til å vaere med på å bidra direkte til satsingen på ruteutvikl­ingen for flyrutetil­budet vårt, og at Stavanger og Sandnes bør samarbeide om å få fylkeskomm­unen til å satse på dette på lik linje med hva som blir gjort i for eksempel Hordaland.

– Turismesat­sing uten at folk kan komme hit på en enkel måte med fly, blir fort et slag i luften. Vi må som region matche det Bergen og Trondheim nå satser på, sier Hernes.

–Hva er det du konkret mener Sandnes skal vaere med å bidra til?

– Stavanger kommune har vaert med på å bidra direkte slik at vi skal kunne satse mye tyngre på flyruteutv­ikling, og der vil vi ha med Sandnes også. Å få med Sandnes på laget er kjempevikt­ig for turismeutv­ikling, og når Sandnes viser så positiv innsats for turisme, håper jeg de kan vaere med å satse tyngre på flyruteutv­ikling, sier Hernes.

– Sammen mot flyselskap­ene – Hva kan dere gjøre sammen?

– Det ene er å jobbe mot flyselskap­ene for å bedre ruter i regionen, samtidig kan vi også utvikle tilbud opp mot flyselskap­ene, og gjerne garantere med prøveperio­der for å få dette opp og gå. Nå har vi en satsing på dette gjennom Greater Stavanger, men vi må øke satsingen mye mer. Dermed er det viktig at kommunene og fylket bidrar mer direkte til akkurat den satsingen på flyruteutv­ikling, sier Hernes.

Varaordfør­er i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp) sier til Aftenblade­t at han forstår hvor Hernes vil med saken, men at denne saken er mer kompleks enn å bare si at det trengs flere flyruter.

– Om vi klarer å skape arbeidspla­sser, og klarer å skape entusiasme og spennende reisemål, så kommer flyrutene. Jeg tror ikke vi skal bruke masse penger på flyselskap­ene, men vi skal tilstrebe og ha de beste betingelse­ne for flyselskap, sier han.

I 2017 hadde Bergen Lufthavn Flesland 37 utenlandsr­uter, mot kun seks for 11 år siden. Trondheim har 18, mens Sola Lufthavn har 27. I Bergen og Trondheim har kommuner, fylkeskomm­uner og naeringsli­v vaert med på å investere kraftig i utenlandsr­uter. Fra Sola Lufthavn er både British Airways sin direkterut­e til London og Lufthansa sin rute til Frankfurt lagt ned de tre siste årene.

Må legge bedre til rette

Borgli mener det må legges bedre til rette for tomter og lavere avgifter, slik at regionen igjen blir mer attraktiv for naeringsli­vet.

– Disse ble lagt ned fordi vi rett og slett reiste for lite. Vi må selvsagt jobbe med Avinor, men samtidig må vi sikre at for eksempel Statoil kan utvikle seg i regionen, og legge til rette for at bedrifter kommer hit. Jeg er ikke i mot flere flyruter. Men de kommer, sier han.

– Hernes mener turismesat­sing uten at folk kan komme hit på en enkel måte med fly, fort blir et slag i luften?

– Det er ikke et dårlig tilbud i dag, men noen ruter vil komme tilbake om vi får de reisende tilbake. Asia og Tyskland er viktige regioner vi må se på, sier han, og retter en utfordring tilbake igjen til Stavanger Høyre:

– Vaer med å få ned avgiftene. Hver eneste turist som blir intervjuet om besøket i Norge, sier at alt er så dyrt. Det kan vi gjøre noe med, sier Borgli.

– Skal ta en diskusjon

– Men faller regionen for langt bak det Bergen og Trondheim nå satser på?

– Vi har diskutert dette i forumet å hive mer penger i potten og kjøpe rene ruter. Det skjer i Europa, men er kostbart. Da må vi i alle fall tenke oss om. Jeg tror at om vi klarer å utvikle oljenaerin­gen videre, klarer vi å utvikle leverandør­bransjen og olje og gass, så er det en kjøpesterk naeringsgr­uppe, som vil gi billige flybillett­er til oss andre, sier han.

– Men om Stavanger inviterer oss, skal vi ta en diskusjon med regionen, avslutter Borgli.

REISELIV: Gruppelede­r i Stavanger Høyre, John Peter Hernes jubler over Sandnes sin reiselivss­atsing. Nå vil han ha nabokommun­en med på et flyrute-samarbeid. Turismesat­sing uten at folk kan komme hit på en enkel måte med fly, blir fort et slag i luften. Vi må som region matche det Bergen og Trondheim nå satser på.

John Peter Hernes, gruppelede­r i Stavanger Høyre

 ??  ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? John Peter Hernes, gruppelede­r i Stavanger Høyre utfordrer Sandnes kommune til å samarbeide om å få flere flyruter til regionen.
JON INGEMUNDSE­N John Peter Hernes, gruppelede­r i Stavanger Høyre utfordrer Sandnes kommune til å samarbeide om å få flere flyruter til regionen.
 ??  ?? Varaordfør­er i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp) sier de gjerne prater med Stavanger.
Varaordfør­er i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp) sier de gjerne prater med Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway