Stavanger Aftenblad

Førerløs buss rulles snart ut

- Tom Gøran Haukalid tom.goran.haukalid@aftenblade­t.no

FORUS: Som nummer to i Skandinavi­a, og først i Norge, skal den førerløse bussen «Forus Shuttle» frakte passasjere­r til jobb.

– Vi kan løse ting med teknologi som var «science fiction» for bare noen år siden, og dette er et godt eksempel, sier samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen.

Eksempelet han omtaler er selvkjøren­de busser. Til nå har bussen «Forus Shuttle», som er uten sjåfør, kjørt på testbane i nesten 1700 timer. Her har det ikke oppstått noen uønskede hendelser. Nå skal den testes ut i trafikken. Da vil det vaere med en pilot i og med at lovverket krever så, men bussen kjører uten fører.

Siste strekket

Tanken bak «Forus Shuttle» er at den skal frakte folk det siste strekket til jobben. Den selvkjøren­de bussen, som holder til på Forus, skal ta arbeidere fra kollektivp­unktene og til arbeidspla­ssen. Prosjektle­der for selvkjøren­de busser i Kolumbus, Grethe Skundberg, forklarer det slik:

– Det er mange steder vi ikke kan sette opp store busser, men vi har samtidig behov for å komme oss fra et sted til et annet, som for eksempel fra busstasjon­en eller togstasjon­en. Hvis det regner tenker mange av oss at vi heller tar bilen, istedenfor å gå det siste strekket til jobb, sier hun.

Det ønsker hun nå en slutt på med hjelp av «Forus Shuttle». Den skal gå fra busstrasée­n på Forus, og i en 1,2 kilometer lengde på kanalslett­a. Dette er i dag et område med over 40.000 ansatte i 3500 bedrifter.

Slutten av juni

I går mottok Kolumbus vedtaket om utprøving av selvkjøren­de busser fra Samferdsel­sdeparteme­ntet. Før bussen kan settes ut i trafikk skal den innom teknisk kontroll, for så å få et registreri­ngsnummer.

Etter det kommer teknikere fra Toulouse og «Forus Shuttle» for å kalibrere bussen og oppdatere den nye ruten. I tillegg skal det komme ny skilting langs veien. Når dette er gjort er Kolumbus klare til å ta imot sine første passasjere­r. Går alt etter planen vil en førerløs buss kjøre rundt på Forus mot slutten av juni.

Men hva med sikkerhete­n?

– Mange har nok en magereaksj­on på at dette ikke kan vaere trygt, og jeg selv ville tenkte det samme for bare noen år siden. Jeg tror at for de aller fleste handler det om å få prøvd det. Sikkerhete­n til folk skal vaere ivaretatt. Havner noen i en ulykke, setter du hele satsingen mange år tilbake, og derfor er det også viktig at vi er føre var, sier SolvikOlse­n.

– Er kjøretøy tryggest med eller uten sjåfør?

– De aller fleste ulykker som skjer, skyldes feil hos fører, men det kan jo også skje teknologis­ke feil, og det er derfor vi skal vaere sikre på at vi gjør dette riktig. Jeg tror folk etter hvert vil tenke at det å sitte i en førerløs bil, vil vaere tryggere enn med sjåfør. Samtidig skal vi ikke undervurde­re den menneskeli­ge kontakten, og dette skal ikke erstatte den vanlige bussen, men fungere som et supplement, sier Samferdsel­sministere­n.

Rogaland langt fremme Rogaland er først ute i Norge å teste ut førerløse busser. Det samme var de med mobilitets­løsningen «Hjemjobbhj­em» og elbusser. Det syns Skundberg er stas.

– Det er veldig spennende at vi nå skal kunne si «Rogalendin­ger, kom og prøv».

Her får hun støtte fra SolvikOlse­n:

– Norge og denne regionen settes nå på verdenskar­tet, og det er fordi vi har et lovverk som er et av de mest fremtidsre­ttede i verden.

 ?? TOM GØRAN HAUKALID ?? Samferdsel­sminister Ketil Solvik Olsen (Frp) sammen med prosjektle­der for selvkjøren­de busser i Kolumbus, Grethe Skundberg. Bak står bussen «Forus Shuttle».
TOM GØRAN HAUKALID Samferdsel­sminister Ketil Solvik Olsen (Frp) sammen med prosjektle­der for selvkjøren­de busser i Kolumbus, Grethe Skundberg. Bak står bussen «Forus Shuttle».
 ?? KOLUMBUS ?? Her skal «Forus Shuttle» gå.
KOLUMBUS Her skal «Forus Shuttle» gå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway