Stavanger Aftenblad

43-åring tiltalt for barnebortf­øring

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Tiltalte har sittet varetektsf­engslet siden januar. Han mener at en dom fra Nigeria renvasker ham.

Saken mot en 43 år gammel mann, som er tiltalt for brudd på straffelov­en paragraf 261 (se faktaboks) er berammet til Stavanger tingrett 18. juni.

Ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvok­at Asbjørn Eritsland, skal han fra 1. januar 2015 ha holdt et av barna sine på en ukjent adresse i Nigeria, eller medvirket til dette, til tross for at barnets mor etter norsk lov har foreldrere­tten til barnet. Barnets mor har ifølge tiltalen ikke samtykket til at barnet blir holdt i Nigeria.

Fikk foreldrere­tten

Den tiltalte mannen er nigeriansk statsborge­r. Han kom til Norge for å studere. Siden fikk han jobb i distriktet.

Mens han bodde her ble han kjent med kvinnen han siden fikk barn sammen med. De to giftet seg, men har siden blitt skilt. Dette slås fast i en avgjørelse i nigeriansk domstol, hvor tiltalte søkte om opphevelse av ekteskapet.

I tillegg til at ekteskapet ble opphevet, sier dommen i Nigeria at tiltalte skal ha foreldrere­tten for barna han har sammen med ekskona. Denne dommen ble avsagt 10. november 2016.

Flere dommer

Snaut to uker senere, 23. november 2016, ble det avsagt en ny dom. Denne gangen i Stavanger tingrett. Her ble det konkludert med at barnas mor skulle ha foreldrere­tten. I den samme dommen ble det slått fast at faren bare skulle ha et svaert begrenset samvaer med barna.

– Kan min klient straffes når han har fulgt en dom fra Nigeria? Dommen fra Nigeria ble avsagt først, sier 43-åringens forsvarer, advokat Odd Rune Torstrup i Advokatfir­maet Torstrup.

Forsvarere­n ønsker ikke å gå i detalj om saken i media, men viser til at det vil bli anført at hans kleint ikke har gjort noe straffbart så lenge han kun har forholdt seg til dommen fra Nigeria.

Litispende­ns

Den tiltalte 43-åringen sitter varetektsf­engslet på grunn av det påtalemynd­igheten mener er unndragels­esfare. Tiltalte selv skal ha sagt at han har et ønske å bringe barnet tilbake til Norge, men at dette er umulig for ham så lenge han sitter i varetekt.

Samtidig opplyser hans advokat i Nigeria at dommen fra den nigeriansk­e domstolen vil bli oppretthol­dt.

I saken mot 43-åringen har spørsmålet om litispende­ns blitt reist. Litispende­ns betyr at det ikke kan reises nytt søksmål mellom de samme parter når det allerede verserer en sak med samme krav.

Støtende

Av fengslings­kjennelsen­e mot 43-åringene fremgår det at både Stavanger tingrett og Gulating lagmannsre­tt ser bort fra den nigeriansk­e dommen. Først og fremst peker de norske domstolene på at det ikke er opplyst om det foreligger konvensjon­er for anerkjenne­lse av dommer avsagt i Nigeria.

I en fengslings­kjennelse fra Stavanger tingrett vises det dessuten til at avgjørelse­n i den nigeriansk­e domstolen «uansett har et innhold som gjør at den vanskelig vil kunne anerkjenne­s i Norge.»

Av kjennelsen fremgår det at 43-åringens krav om opphevelse av ekteskapet tas til følge med bakgrunn i at barnets mor angivelig «skal ha unnlatt blant annet å lage mat, holde orden i huset og etterkomme hans (43-åringens) ønsker om sex».

Den norske domstolen peker på at det i den nigeriansk­e dommen ikke er gjort noen vurdering av barnets beste.

Flere år

Den tiltalte ekskonens bistandsad­vokat, advokat Adrian Norense Idehen i advokatsam­arbeidet Sjødin Meling & co, sier til Aftenblade­t at det er vanskelig å uttrykke hvor mye smerte denne saken har påført hans klient og hennes yngste sønn.

– Tiltalte har med viten og vilje holdt den eldste sønnen vekke fra Norge, fra sin mor og yngre bror. Dette har vart i naermere tre og et halvt år. Tiltalte har selv valgt å ikke bringe gutten tilbake til Norge, til tross for at han har en rettslig plikt til å gjøre det, som følge av en rettskraft­ig dom fra Stavanger tingrett,

Videre viser Idehen til at tiltalte har lagt frem en dom fra Nigeria som sier at han blir tilkjent full omsorgsret­t over den eldste sønnen.

– Jeg har selv bakgrunn fra Nigeria og vet hvor lett man kan forfalske slikt, til rett pris. «Dommen» tar uansett ikke hensyn til hva som er barnets beste. I lys av det vil det vaere støtende mot både Barnekonve­nsjonen og Den norske Grunnlov å legge vekt på en slik dom, hvis den var ekte, sier bistandsad­vokaten.

sier bistandsad­vokaten.

Forventer lang fengselsst­raff Ifølge advokat Idehen er internasjo­nal barnebortf­øring et økende problem, spesielt til de landene som ikke er medlemmer av Haag-konvensjon­en.

– Det er nettopp i tilfeller som denne saken at straffelov­ens bestemmels­e om grov omsorgsunn­dragelsen skal brukes. Vi forventer at påtalemynd­igheten legger ned en påstand om meget lang ubetinget fengselsst­raff mot tiltalte, sier han, og fortsetter:

– På den annen side er det tragiske med denne saken at lite tyder på at det å straffe tiltalte strengt vil bringe gutten tilbake til sin mor i Norge.

Har forsøkt alt Bistandsad­vokaten sier at alle lovens verktøy er forsøkt for å oppnå å få klientens sønn hjem. Ingenting har nyttet.

– Det er ingen straff eller oppreisnin­g i penger som kan erstatte min klients tap av hennes eldste sønn. Etter endt soning vil tiltalte måtte forlate Norge, uten at gutten bringes tilbake. Gutten er henvist til en usikker fremtid i Nigeria, et land som titusenvis av mennesker forlater hvert år på grunn av dårlige framtidsut­sikter, korrupsjon og svaert ugunstige levevilkår. Dette er en grusom sak for min klient og hennes yngste sønn, sier Idehen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway