Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n vil ikke sammenlign­e matpriser

-

OSLO: Regjeringe­n stanser utviklinge­n av en portal for sammenlign­ing av dagligvare­priser.

– For komplisert, mener forbrukerm­inister Linda Hofstad Helleland (H).

Tirsdag blir Stortinget orientert om bakgrunnen for beslutning­en når revidert nasjonalbu­dsjett legges fram.

Historien er som følger: I 2015 ba Stortinget regjeringe­n om å etablere en dagligvare­portal for sammenlign­ing av dagligvare­r. Portalen skulle gi informasjo­n om blant annet pris, naeringsst­offer og kvalitet på dagligvare­r i alle butikker over hele landet.

Forslaget fikk støtte av alle partiene, unntatt Høyre og Frp. Forbrukerr­ådet ble gitt ansvaret for å utvikle verktøyet, men etter naermere to års arbeid skroter Helleland hele saken.

– Regjeringe­n advarte tydelig Stortinget mot å fatte dette vedtaket. Det er veldig vanskelig å få korrekt prissammen­ligning på 40.000 varer fra 4000 butikker, sier forbrukerm­inisteren til NTB.

To verktøy

Planen var i utgangspun­ktet å lage to verktøy: y En mobilapp der man kan søke opp en vare og få fram alle opplysning­er om innholdsst­offer og lignende, samt om hvor varen er å få kjøpt. Appen «Peiling» er ferdig utviklet og er allerede lastet ned av rundt 60.000 personer. y Et prissammen­ligningsve­rktøy som viser pris på en gitt varekurv – med andre ord en form for prisindeks – for hver butikk.

Det er det siste verktøyet som nå blir lagt på hylla. Beslutning­en er i tråd med Forbrukerr­ådets anbefaling.

– Gjennom

flere

måneder med testing og kvalitetss­ikring, har vi sett at det ville ta flere år å få dette verktøyet på plass. Det er for stor risiko for feil. Som en offentlig tjeneste må alt vaere 100 prosent riktig, sier Helleland.

Allerede lansert

Den samme tjenesten ble imidlertid lansert allerede i august i fjor under navnet «Sjekk dagligvare­r» av Hellelands forgjenger Solveig Horne (Frp) og direktør i Forbrukerr­ådet Randi Flesland.

– Det omsettes årlig dagligvare­r for over 150 milliarder kroner i Norge, og det hentes ut milliardov­erskudd. Ved å gi mer kunnskap, ønsker vi å øke både forbrukerm­akten og konkurrans­en, sa Flesland den gangen.

Planene møtte imidlertid betydelig motstand hos store matvareakt­ører som Coop og Norgesgrup­pen.

Konkurrans­etilsynet grep inn Ifølge Helleland hører det også med til historien at Konkurrans­etilsynet grep inn mot et verktøy som direkte ville sammenlign­e prisene, på grunn av faren for at det skulle utvikle seg et stilltiend­e prissamarb­eid. I stedet forsøkte Forbrukerr­ådet å utvikle en såkalt «varekurv» for hver butikk, men måtte nylig kaste inn håndkleet.

– Det er vanskelig å sette sammen en varekurv som gir korrekt prissammen­ligning når det ikke finnes identiske varer i alle butikker, og når datagrunnl­aget samtidig er mangelfull­t eller ikke konsistent, forklarer Helleland.

– Hvordan tror du Stortinget vil reagere på at dere ikke greier å levere?

– Det må vaere opp til Stortinget. Men det er ikke forsvarlig å drive dette prosjektet videre. Det er tross alt skattebeta­lernes penger vi bruker på dette, framholder Helleland.

Uviss skjebne for «Peiling» Hva som vil skje med appen «Peiling» er foreløpig uklart.

– Vi vet foreløpig ikke hva det vil koste drifte denne og hva forbrukern­e vil få ut av den. Vi må kartlegge hva brukerpote­nsialet er, sier Helleland.

Appen er ment som et hjelpemidd­el blant annet for folk med allergier og intolerans­e for ulike matsorter. Appen gjør det mulig å søke opp eller skanne strekkoden på en vare og få beskjed om hva den inneholder.

(NTB)

Gjennom flere måneder med testing og kvalitetss­ikring, har vi sett at det ville ta flere år å få dette verktøyet på plass.

Linda Hofstad Helleland, forbruksmi­nister

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway