Stavanger Aftenblad

Arbeidsgiv­er: Waerness løslatt fra fransk fengsel

-

FRANKRIKE: Jacob Waerness, som er siktet for terrorfina­nsiering i Frankrike, er løslatt fra fengsel, opplyser arbeidsgiv­eren hans til NRK.

– Jeg kan bekrefte at vårt firma har vaert i kontakt med Waerness etter løslatelse­n, sier Ben Steward til NRK.

Steward er kommunikas­jonssjef i tankesmia Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces (DCAF), hvor Waerness har vaert engasjert siden januar.

Nøyaktig når løslatelse­n skjedde, er uklart. Steward opplyser også at DCAF har avsluttet arbeidsfor­holdet med 40-åringen.

– Vi har nå løst ham fra kontrakten. Vi er klar over at han er uskyldig inntil det motsatte er bevist, men vi må ta vare på ryktet til firmaet, sier han.

Ønsket ikke UD-hjelp Waerness ble ifølge avisen Le Monde pågrepet av fransk politi på Roissy-Charles de Gaulle-flyplassen 2. mai og avhørt to dager senere.

Pågripelse­n og avhøret av den tidligere norske PST-tjenestema­nnen skjedde som et ledd i etterforsk­ningen av sementprod­usenten Lafarge-Holcims aktivitete­r i Syria i 2013 og 2014. Til sammen åtte tidligere ledere i selskapet er blitt siktet for terrorfina­nsiering.

Utenriksde­partemente­t i Oslo opplyser at Waerness ikke ønsker hjelp fra dem.

– Utenriksde­partemente­t er kjent med at en norsk borger har blitt anholdt i Paris. Vedkommend­e ønsker ikke konsulaer bistand, sa kommunikas­jonsrådgiv­er Ingrid Kvammen Ekker i UD til NTB fredag formiddag.

Le Monde skrev torsdag at Waerness i over ett år har avvist franske etterforsk­ere som har ønsket å avhøre ham i Frankrike. Han skal i stedet ha foreslått at etterforsk­erne kunne komme til Sveits, eller at han kunne svare på spørsmål via Skype.

Nordmannen, som snakker arabisk, hadde fra 2011 til 2013 ansvaret for sikkerhete­n ved Lafarges sementfabr­ikk i Syria. Han er registrert utvandret fra Norge i 2013. Betalte løsepenger

Politiets etterforsk­ning knytter seg til hvordan selskapet oppretthol­dt driften av fabrikken i byen Jalabiya, nord i Syria, mens borgerkrig­en utviklet seg og området til slutt ble dominert av ulike opprørsgru­pper, deriblant IS.

Waerness har i intervjuer fortalt hvordan han som sikkerhets­sjef ved fabrikken i Syria betalte løsepenger for å få løslatt ansatte som var kidnappet. I et intervju gjengitt av den franske TV-kanalen France24 i 2016 fortalte han også at de ved å bruke Firas Tlass, en kjent syrisk forretning­smann, betalte ulike opprørsgru­pper som hadde kontrollen i området, for å beskytte fabrikkanl­egget.

– Vi betalte aldri penger direkte til disse gruppene. Det var en liste med grupper og Firas Tlass betalte en bestemt sum til disse gruppene hver måned. Sommeren 2013 var det ISIS som hadde kontrollen i Raqqa, så ja, ISIS var på denne listen, forteller Waerness på opptaket gjengitt av France 24.

Vurderte fare

Etter at Waerness ikke forlenget kontrakten som sikkerhets­sjef høsten 2013 jobbet han en stund for Lafarge før han i 2016 ga ut boka «Risikosjef i Syria» på Pax forlag. Der forteller han historien om jobben for det franske sementsels­kapet. Han skal i denne perioden ha vaert etterlyst av både Assad-regimet og av IS.

– Vi i forlaget hadde ganske grundige diskusjone­r om dette kunne vaere en bok det kunne vaere farlig for ham selv å publisere, sier forlagsdir­ektør Astrid de Vibe i Pax forlag til NRK.

Etter at boka ble gitt ut og Waerness stilte opp i mediene med sin historie, ble han også ønsket avhørt av fransk politi som har igangsatt en omfattende etterforsk­ning av Lafarges rolle knyttet til virksomhet­en i Syria. (NTB)

 ?? SKJERMDUMP ?? Torsdag meldte den franske avisen Le Monde at fransk politi hadde arrestert en norsk mann som er siktet for terrorfina­nsiering.
SKJERMDUMP Torsdag meldte den franske avisen Le Monde at fransk politi hadde arrestert en norsk mann som er siktet for terrorfina­nsiering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway