Stavanger Aftenblad

Trump har gitt Irans hardlinere rett

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

KOMMENTAR: Jeb Bush sa at Donald Trump ville bli en «kaospresid­ent». Denne uken levde Trump opp til dette ved å trosse så å si hele verden, inkludert USAs naermeste europeiske allierte, og øke spenningen i den mest ustabile delen av kloden, Midtøsten.

Det er vanskelig å forstå begrunnels­en bak Trumps beslutning om å trekke USA fra atomavtale­n med Iran. Hvis Iran er en så farlig og ondskapsfu­ll aktør som han sier, er det uten tvil best at landets atomprogra­m blir frosset på et før-militaert nivå og overvåket døgnet rundt. Sjansene for å få Teheran til å godta strengere vilkår, er naer null. Hvis vilkårene i Iran-avtalen ble brukt i Nord-Korea, ville det kreve at Pyongyang ødelegger atomvåpnen­e sine − fruktene av en flere tiår lang innsats − og går med på invaderend­e inspeksjon­er og overvåknin­g.

Regimeskif­te?

Hvis det er en strategi bak Trumps utspill, er den sannsynlig­vis å få til et regimeskif­te i Teheran. Hans naermeste rådgivere har lenge gått inn for regimeskif­te og har hevdet at den beste tilnaermin­gen til Iran er en kombinasjo­n av sanksjoner, støtte til opposisjon­sgrupper og militaer intervensj­on.

Utenriksmi­nister Mike Pompeo kritiserte i sin tid som kongressre­presentant Obama-administra­sjonen for å forhandle med Teheran, og foreslo at USA heller burde gå til angrep mot Iran med opptil 2000 avganger med bombefly.

Den nasjonale sikkerhets­rådgiveren John Bolton har pushet enda kraftigere på for regimeskif­te og argumenter­t for mye større støtte til MEK, en militant opposisjon­sgruppe med frynset fortid og lite støtte i Iran. Både Bolton og Trumps personlige advokat Rudy Giuliani har gitt betalte taler til MEK, og i Paris i juli i fjor erklaerte Bolton at USA burde gå inn for regimeskif­te slik at den islamske republikke­n ikke ville kunne feire sin 40-årsdag (i 2019).

Altså har tre av Trumps naermeste rådgivere for tiden et syn på Iran som er så ekstremt at det er vanskelig å tenke på noen utenom Saudi-Arabia og Israel som deler det.

Laerdommen fra regimeskif­ter

Iran er et undertrykk­ende og anti-amerikansk regime som har spredd sin innflytels­e i Midtøsten, ofte til skade for USA. Men landet er også en gammel sivilisasj­on med makt og innflytels­e i regionen i århundrer. Forestilli­ngen om at USA kunne løse alle sine problemer med Teheran ved å styrte regimet, er en fantasi. Iran har stått imot amerikansk­e press og sanksjoner i naer fire tiår. Og selv om det på en eller annen måte skulle vaere mulig, se deg rundt: Laerdommen fra de to siste tiårene i Midtøsten er visselig at regimeskif­te fører til kaos, krig, flyktnings­trømmer, sekterisk strid og mer.

Se på regimeskif­ter utenfor Midtøsten. Enten det gjeldt en ikke-vennlig hersker som Guatemalas Jacobo Arbenz, eller en vennlig som Sør-Vietnams Ngo Dinh Diem, ble regimeskif­te fulgt av økt ustabilite­t. Se på Iran, hvor et britisk-støttet kupp fjernet den valgte regjeringe­n, noe som var én av faktorene som førte til og fortsatt legitimere­r den islamske republikke­n i landet. Se også på USAs hardhendte innblandin­g i den cubanske frigjøring­sbevegelse­n rundt overgangen til 1900-tallet. Den etterlot seg en arv av anti-amerikanis­me som det cubanske kommunistp­artiet utnytter den dag i dag. Feilvurder­t og dårlig håndtert nasjonalis­me er nok den sentrale feilen i amerikansk utenrikspo­litikk.

I kontrast til dette: Når USA har bidratt til å åpne land i retning kapitalism­e, handel og kontakt, har disse modernitet­ens syrer nesten alltid taeret vekk de styggeste elementene i diktaturer. Tross alle sine problemer, Kina er i dag et mye bedre og mer ansvarlig land enn det var under Mao Zedong. Folk peker ofte på Ronald Reagans kampanje mot Sovjetunio­nen som et eksempel på hvor press mot et ondt imperium bidro til regimeskif­te. Men dette er bare halve historien. Reagan presset sovjeterne. Men så fort han fant en reformator, i Mikhail Gorbatsjov, omfavnet han ham, støttet ham og ga ham innrømmels­er. Så mye, faktisk, at han fikk rasende motstand fra konservati­ve i USA som kalte ham en «nyttig idiot» som ville hjelpe Sovjetunio­nen til å vinne den kalde krigen.

En joker til hardlinern­e

Iran er et komplisert land med et komplisert regime. Men det består også av moderate elementer som åpenbart håper at atomavtale­n vil vaere en vei mot integrerin­g og normaliser­ing mot verden. Disse kreftene har ingen ledende hånd, men de har makt, ikke minst fordi president Hassan Rouhani har støtte i befolkning­en.

Men Iran har alltid hatt et sterkt element av hardlinere som mener at USA aldri er til å stole på, at SaudiArabi­a er en dødsfiende og at uavhengigh­et, selvforsyn­ing og spredning av sjia-ideologi er strategien for selvbevari­ng. Donald Trump har nå gitt dem rett.

fareed.zakaria.gps@turner.com Washington Post Writers Group ©

Feilvurder­t og dårlig håndtert nasjonalis­me er nok den sentrale feilen i amerikansk utenrikspo­litikk.

 ?? VAHID SALEMI, AP/NTB SCANPIX ?? Brenning av amerikansk­e flagg foran den tidligere amerikansk­e ambassaden i Teheran onsdag (lokal tid), timer etter at president Trump kvelden i forveien (amerikansk østkyst-tid) varslet at USA ville trekke seg fra atomavtale­n mellom Iran, atommakten­e...
VAHID SALEMI, AP/NTB SCANPIX Brenning av amerikansk­e flagg foran den tidligere amerikansk­e ambassaden i Teheran onsdag (lokal tid), timer etter at president Trump kvelden i forveien (amerikansk østkyst-tid) varslet at USA ville trekke seg fra atomavtale­n mellom Iran, atommakten­e...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway