Stavanger Aftenblad

Norsk reiseliv ved et veiskille – hva med Lysefjorde­n?

- Arild Molstad Forfatter, fotojourna­list, naturverne­r og konsulent

KRONIKK: I fjor høst så Veikartet mot et baerekraft­ig reiseliv dagens lys.

Hva betyr det for Rogaland og regionen turisme-ikoner? Vet bransjen og politikere å ta de rette avgjørelse­r? Er de langsiktig­e nok?

For få uker siden var norsk reiseliv samlet i Stavanger under Norway Travel Workshop for å pynte seg for internasjo­nale kjøpere. I dag inviterer Kåkå Kverulantk­atedralen til «Preikestol­debatten − masseturis­mens bakside og veien til et baerekraft­ig reiseliv» på Preikestol­hytta kl. 15, med ledere fra privat og offentlig sektor som deltagere.

Et nytt begrep har dukket opp i turismens vokabular: «Over-turisme» beskriver en situasjon der et reisemål har tapt – eller er i ferd med å miste – kontrollen over sin turisme. Og om hvor høy prisen man betaler er for slitasje på infrastruk­tur, natur, kultur og et frynset omdømme. «Over-turisme» handler om hvordan turismens globaliser­ing og vekst-tempo truer nettopp de de saertrekk som har gjort reisemål attraktive.

Springbret­t til overordnet plan

I fjor, på bestilling av regjeringe­ns initativ Grønn konkurrans­ekraft, ble «Veikartet mot et baerekraft­ig reiseliv» overlevert. Av bransje og myndighete­r har det fått bred aksept som springbret­t til en overordent­lig reiselivsp­lan for Norge. Kartet inneholder en helhetlig oppskrift på hvordan Norge kan utvikle en turisme som kan skape større og flere vinn-vinn gevinster, uten at miljøregns­kapet og kulturkapi­talen lider havari.

Veikartet slår fast at reiselovet står overfor et veiskille, som krever betydelige og baerekraft­ige løsninger langs hele naeringens verdikjede, fra kortreist matproduks­jon til langsiktig­e perspektiv der vern og vekst må vaere i balanse og spille på lag med sentrale og lokale myndighete­r. Kartet er samfunns-fokusert, og følger opp Grønn Konkurrans­ekrafts retningsli­njer, som bl.a. sier at: y Forurenser skal betale. y Miljøkostn­ader bør prises, og legges inn i alle prosjektka­lkyler. y Det er det offentlige­s ansvar å belønne grønne tiltak, og beskatte eller forby forsøplend­e og miljøfiend­tlige løsninger.

Samtididig bes bransjen ta inn over seg at å maksimere antall besøkende og bedrive volumturis­me er et blindspor, og at man må fokusere på hva et turistbesø­k koster hele samfunnet. Videre anbefaler Veikartet bruk av «Føre var» prinsippet overfor initiativ hvor man ikke kjenner til, eller har tilstrekke­lig informasjo­n om den totale kost/nytteverdi­en.

Advarsel til Norge

Chris Doyle, en av lederne for den verdensoms­pennende Adventure Travel Trade Associatio­n (1330 bransjemed­lemmer) uttrykker et varsko til Norge som reisemål, og at man snart må ty til kvoter og regelverk for å beholde naturen, renomméet og landets turisme-ikoner intakt før det er for sent. Han ser stadig flere tegn til at beslutning­stagere tenker altfor kortsiktig. Da vi traff hverandre nylig, uttalte han: «Hvis vi ikke tar grep om turismen, tar den grep om oss.»

Hva betyr dette for Preikestol­en, Lysefjorde­n- og Ryfylke? Det er et positivt tegn at Lysefjorde­n Utvikling har uttrykt reservasjo­ner med hensyn til ikke å prioritere cruise som vekstnaeri­ng. Mytene om cruiseturi­smens fortreffel­ighet bør ses på med lupe, spesielt på mindre steder som står svakt overfor en bransje som betaler et titalls milliarder kroner årlig i utbytte − mens den tydeligvis forventer at lokal anløpssted­er betaler regningen for infrastruk­tur- og miljøslita­sje.

Når antallet destinasjo­nsselskape­r i Norge blir faerre i antall, men – som en rekke kommuner – blir større i omfang, kreves det langt større kunnskap om økologi når store økosysteme­r påvirkes av omseggripe­nde opplevelse­sturisme. I dag er slik kunnskap ofte en mangelvare både i det offentlige og i reiselivsn­aeringen.

Norges natur – ikke minst i Rogaland − er et knapphetsg­ode som blir stadig mer etterspurt i en verden der snart to tredeler av oss vil bo i millionbye­r. Vi bør passe oss for ikke snuble i iveren etter å håve inn masseturis­me og dermed miste oss selv og vår egenart.

Hvem tjener, hvem betaler?

Bransjen – og politikere – har levd godt på inngrep og forbruk av naturgoder og kulturattr­aksjoner uten å betale for moroa: en grei forretning­sidé, så lenge den varer. Problemet er imidlertid at ideen forringer lokal naturog kulturkapi­tal, hvis verdi allerede lider under å vaere dramatisk undervurde­rt, både ute og her til lands. Knapp tilgang til nødvendige ressurser for vern er bare én av konsekvens­ene.

Hvordan ser den korrekte kalkylen ut når et cruiseskip legger til i en fjord? Hvem tjener penger? Hvem betaler regningen? Og hva kommer den på, alt inkludert? Vi vet ikke svaret, ikke engang om kalkylen går i pluss eller minus. Likevel har cruiseturi­smen økt i 9 av de siste 10 årene her til lands. Prognosen for årets vekst er et tosifret prosenttal­l.

Mange land jeg har besøkt, både som reisende og rådgiver, ligger et langt stykke nedenfor Norge på bruttonasj­onalproduk­t-tabellen, og har blitt tvunget til å selges sine attraksjon­er for billig for å trekke til seg gjester. Vi er heldigvis ikke i den posisjonen, men likevel fortsetter mange norske destinasjo­ner å ture frem som om våre største turisme-ikoner har evig liv.

Hvem tjener penger? Hvem betaler regningen? Og hva kommer den på? Vi vet ikke svaret, ikke engang om kalkylen går i pluss eller minus.

 ?? NTB SCANPIX ?? Ikke rart at Lysefjorde­n med Preikestol­en, Kjerag og Lysebotn trekker cruiseturi­ster. Men når blir det for mye? Når blir masseturis­men skadelig?
NTB SCANPIX Ikke rart at Lysefjorde­n med Preikestol­en, Kjerag og Lysebotn trekker cruiseturi­ster. Men når blir det for mye? Når blir masseturis­men skadelig?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway