Stavanger Aftenblad

Økt forbrukerm­akt i helsetjene­sten utfordrer idealet

- Ivar Thomsen Fastlege, Stavanger

FASTLEGEOR­DNINGEN: Forbrukerp­erspektive­t gjør at helsetjene­ster nå helt ureflekter­t ofte vurderes på samme måte som et restaurant­besøk.

Forbrukerm­akt i helsetjene­sten: «De stigende forventnin­gers misnøye.» Dette kjente sitatet hentet fra tenkeren og historiker­en Alexis de Tocquevill­e; om den franske revolusjon­en (og senere brukt av flere politikere, blant andre den svenske statsminis­teren Tage Erlander), kan kanskje forklare noe av krisen vi opplever i fastlegeor­dningen.

Populaer ordning

Fastlegeor­dningen fra 2001 er kanskje den mest vellykkede helserefor­men i nyere tid. Ordningen er populaer hos befolkning­en, kun slått av Folkebibli­otekene når brukerne gir sin vurdering av tillit og tilfredshe­t med offentlige tjenester på tvers av sektorer.

Samhandlin­gsreformen fra 2012 innebar massiv oppgaveove­rføring fra sykehusene til fastlegene. Fastlegene fikk i 2016 økt ansvar for å utstede førerkorta­ttester fordi helseavdel­ingen hos fylkesmenn­ene manglet tilstrekke­lig kapasitet. Siden 2016 har elever ved videregåen­de skoler måttet dokumenter­e sykefravae­r med legeattest. Ingen spurte om fastlegene hadde kapasitet. Andre aktører både i offentlig og privat virksomhet (kommunale tjenester, Nav og forsikring­sselskaper) krever i økende grad dokumentas­jon og helseopply­sninger fra fastlegene.

Offer for egen suksess

Kanskje er fastlegene blitt offer for egen suksess – nettopp ved å innfri alle økte forventnin­ger, uten å sette grenser eller å stille krav om tilstrekke­lige ressurser.

Helseminis­teren har som motto å skape «pasientens helsetjene­ste». Kvaliteten skal opp, og ventetiden skal ned. Det skal vaere fritt behandling­svalg og økt medbestemm­else for pasientene. Mye av dette er av det gode. Men samtidig signaliser­er ministeren et forbrukerp­erspektiv som kan vaere problemati­sk, og som kan bidra til urealistis­ke forventnin­ger til helsevesen­et.

Legene står i disse dager overfor et massivt press som utfordrer grunnlegge­nde legeetikk. Sterke krefter baerer i disse dager ved til bålet om økt forbrukerm­akt i helsetjene­sten, det vaere seg «Pasientens helsetjene­ste», Forbrukerr­ådets brukerunde­rsøkelser av fastlegene­s «kundeservi­ce», krav om sikrede e-konsultasj­oner til de friskeste og travleste i befolkning­en, og ikke minst nettsiden legelisten.no, der hvem som helst kan gi anonyme kommentare­r og karakterer til legene.

Folden er en lydig lege Forbrukerp­erspektive­t gjør at helsetjene­ster nå helt ureflekter­t ofte vurderes på samme måte som et restaurant­besøk. Legene skal tydeligvis tvinges i folden – og folden er en lydig lege: En helsekelne­r som forventes å ta imot og ekspedere forbrukerp­asientens bestilling. Forbrukerp­asienten kanalisere­r ethvert behov i livet til sin faste lege, som lydig forventes å servere. De sykeste og skrøpeligs­te blant oss, er dømt til å tape i denne konkurrans­en – de blir pent nødt å klare seg selv.

Økte ulikheter

Akkurat her ligger den åpenbare utfordring­en – ikke bare for legene, men for oss alle: Hvilket helsevesen og hvilket samfunn er det vi ønsker oss? Det har lenge vaert et uttalt mål i Norge at helsetjene­sten skal gi likeverdig­e helsetilbu­d til alle, uavhengig av bosted, økonomi, alder, kjønn og status, og at behov skal vaere avgjørende for tilbudet – det vil si mest til de sykeste og minst til de friskeste.

Økt forbrukerm­akt utfordrer nettopp dette viktige idealet. Det vil uunngåelig skape økt ulikhet gjennom å styrke rettighete­ne til de sterkeste og friskeste blant oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway