Stavanger Aftenblad

Korpsfokus­ert hele livet

- Janne Håland janne.haland@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Ulf Rosenberg bruker nesten hele fritiden sin på korps. Familien på fire har lenge hatt Caravelle mest for skolekorps­ets skyld.

I år går han for 30. gang i 17-mai-tog med Stavanger Brass Band, som han er formann for. Det er den eneste gangen i året han faktisk spiller i korpset.

– Jeg rakk vel å spille 13–14 sesonger før jeg ble mer og mer aktiv i korpsadmin­istrasjon, både lokalt og nasjonalt. Det ble nesten som en jobb nummer to, og jeg trappet ned spillingen. Heldigvis vil de fortsatt ha meg med i toget.

EM-bronse

Første helgen i mai tok stavangerk­orpset bronse i korps-EM i Utrecht i Nederland, som Rosenberg også har ansvar for. Han er president i den europeiske brassband-organisasj­onen, og medgir at det kan vaere krevende å arrangere EM i en ny by hvert år.

– Det er ny infrastruk­tur, ulike standarder fra land til land, mange som stiller krav og har input til hvordan ting skal gjøres. Det er viktig aldri å glemme alt folk gjør for å få spille i verdens mest prestisjef­ylte korpskonku­rranse.

Da tenker Ulf gjerne på den nord-irske alenemoren som for noen år siden ventet bak scenen under EM i Frankrike med kornetten i hånda. Hun som gråt en skvett, brukte penger hun nok ikke hadde på å delta, mens hennes syke mor passet på ungen hjemme. Trolig hadde hun øvd i månedsvis, gjerne istedenfor å ta ekstravakt­er på jobb.

– Hun gjorde det fordi hun ventet på å spille sitt livs viktigste konsert. Vi må ha respekt for deltakerne, og gi dem en god plattform til å fremføre det de har øvd på.

Sandnes-Ulf til Stavanger

Fra niårsalder­en har korps vaert en del av Rosenbergs liv. Det begynte med Stangeland skolekorps og Sverre Sigurdson Musikkorps, via Musikkonse­rvatoriet til Stavanger Brass Band og videre til korpsorgan­isering. Noe av det som har gitt ham mest glede, er å vaere aktiv i Kampen skolekorps i Stavanger, hvor hans to sønner spilte fram til i fjor.

– I år er første gang på 12 år vi ikke har unger i korpset på nasjonalda­gen. Det er en rar ting, og vi tenkte «hva gjør vi nå?». Vi har alliert oss med en annen skolekorps­familie i samme situasjon, og skal ha 17. mai-frokost med dem.

Mens samboer Ingeborg Marie ledet skolekorps­et, var Ulf blant annet med på alle loppemarke­der og turer. Familien kjørte lenge Caravelle i korpsets burgunder farge, mest fordi det gagnet skolekorps­et å ha en stor bil tilgjengel­ig.

– Det har gitt enormt mye glede å få kjenne ungdommene guttene våre er sammen med, og oppleve tilliten fra foreldre og unger i korpset. Å ha noe felles, som hele familien kan relatere seg til, har vaert kjekt.

– Plikt til å bidra

Da Ulf traff Ingeborg Marie, visste hun ikke hva et brassband var. For noen år siden ga Ulf henne en baryton til jul for at hun som skolekorps­formann skulle vite opp og ned på et instrument.

– På 50-årsdagen min spilte vi duett sammen; «Det lyser i stille grender». Noen vil spørre om ikke det var flaut, men veldig mange av de som var der, vet nøyaktig hvor vanskelig det er å spille en slik duett når man bare har spilt i under ett år.

Selv savner han å spille trombone, og vurderer å bli med i et korps i en lavere divisjon nå som han får mer fritid uten skolekorps­et.

– Det var jo det å få uttrykke seg gjennom musikk som drev meg for 45 år siden. Gleden over flotte musikalske framføring­er, enten det er i Kampen skolekorps eller i EM, er der fortsatt. Det og det sosiale fellesskap­et.

Selv føler Ulf han bidrar til fellesskap­et ved å vaere frivillig i de ulike korpssamme­nhengene.

– Hvis man har tid og ressurser, mener jeg faktisk man har plikt til å bidra til samfunnet rundt seg. Det gir enormt mye å vaere med på noe som er større enn seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway