Stavanger Aftenblad

Todd Bjorkstran­d

- Fredrik Refvem

y Fra: Minneapoli­s, USA. y Alder: 55 år. y Tidligere klubber som trener: Herning Blue Fox (2002-2014, 2016-2017), Graz 99ers (2014-2016), Danmark U20 (2010-2012). y Danske mesterskap som spiller/trener: 13. y Aktuell: Har signert en toårig trenerkont­rakt med Oilers. klubben tilbake til toppen. Bjorkstran­d ledet danske Herning til seks mesterskap mellom 2002 og 2014. Deretter skiftet han til østerriksk­e Graz. Etter litt over én sesong endte det med sparken. Ifølge mediene i Østerrike var det svake resultater og en misfornøyd spillergru­ppe som sørget for å sende amerikaner­en tilbake til Herning.

Det ble ikke noe lykkelig gjensyn.

Også i sin gamle klubb endte han opp med sparken. Ifølge danske medier var det igjen svake resultater og en misfornøyd spillergru­ppe som ble hans bane i fjor sommer – bare ett år etter at han returnerte til klubben og byen som han tidligere hadde hockeyfrel­st.

Tilfeldig?

Kanskje ikke. For er det ikke sånn mekanismen i idretten fungerer? At en trener som krever mye og gir aerlige tilbakemel­dinger fort får spillerne i mot seg når resultaten­e uteblir. Er det ikke sånn at samspillet mellom en kravstor trener og spillergru­ppen fungerer så lenge kampene vinnes, men at det negative forsterkes når laget møter motgang?

– Jeg er en lidenskapl­ig type. Jeg vil at spillerne mine skal spille med den samme lidenskape­n. Kanskje er det sånn at jeg må bli bedre til å vise spillerne at jeg bryr meg om dem. Døren min er alltid åpen for dem. Jeg bryr meg veldig om spillerne mine, det trenger ingen lure på.

– Og gode resultater pleier å vaere løsningen på alle problemer?

– Jeg tror du er inne på noe der. Det meste er fint bare du vinner, sier Bjorkstran­d.

Hockeymann­en fra hockeystat­en

Den nye Oilers-treneren snakker med entusiasme og innlevelse om ishockey. Han er en type som ser deg i øynene. En som gir klare svar og ikke prater seg bort. Kanskje er det oppveksten i den amerikansk­e midtvesten som har formet ham slik?

Oldefaren utvandret fra Sverige, morfaren er fra Norge, og noen generasjon­er senere forelsket fem år gamle Todd seg i hockeyspor­ten på utendørsba­nene i iskalde Minnesota.

Der laerte han seg at ingen ting kommer gratis. Du må jobbe for det du ønsker deg. Lidenskape­n han har for sporten er dyp og inderlig.

– Jeg hadde egentlig aldri tenkt på å bli trener. Men da jeg rundet 35 år, begynte jeg å ta litt kurs og sånne ting. Det var uvant og vanskelig å gå fra spiller til ansvarlig trener, men det fungerte heldigvis bra. Vi vant på første forsøk.

Totalt har han vunnet 13 danske mesterskap. Sju som spiller, seks som trener.

I tillegg til mesterskap­ene har Todd Bjorkstran­d trent sine to sønner frem til imponerend­e karrierer. Den eldste, Patrick, spiller i dag i finsk eliteserie. Den yngste, 23 år gamle Oliver, har etablert seg i NHL-laget Columbus Blue Jackets.

– Jeg sa det til guttene mine da de dro ut. Etter at dere har hatt meg som trener, blir alt annet enkelt, sier Bjorkstran­d med et smil.

– Hvor mange timer i døgnet tenker du ishockey?

– Jeg er definitivt en hockeyfyr. Det blir veldig mye, men jeg prøver å gjøre litt andre ting også. Jeg liker å lese. Også er jeg opptatt av å leve sunt. Jeg er glad i å trene. Løfte vekter. Jogge. Spise bra. Jeg har ikke så mange hobbyer, men akkurat det å ta vare på kroppen, det er jeg opptatt av.

– Det høres ut som Oilers-spillerne bør bruke sommeren godt?

– Jeg vil at spillerne mine skal vaere i god form. Jeg tror det er viktig for å ha suksess.

– Hva kan vi vente oss av ditt Oilers-lag neste sesong?

– Forhåpentl­igvis får dere se et lag som spiller med stort hjerte og innsats – som alltid gjør sitt beste. Vi skal jobbe knallhardt for å bli et topplag neste sesong. Heldigvis er det ikke så lenge til oppkjøring­en starter. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway