Stavanger Aftenblad

Viking-spillerne uten opprykksbo­nus

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: Alle Vikingspil­lernes bonuser forsvant da laget rykket ned fra Eliteserie­n i fjor høst. Det er heller ingen som har opprykksbo­nus i sine kontrakter i år.

Det smerter å rykke ned til 1. divisjon. Både for Viking som klubb og for spillernes lommebøker. Alle bonusene forsvant med nedrykket, og laget har heller ingen som har en kontraktsf­estet opprykksbo­nus om det skulle bli med den ene sesongen på nivå to.

Men nå kan det bli en endring på det. For Viking-direktør Eirik W. Henningsen ser på muligheten for en liten påskjønnel­se hvis spillerne gjør jobben i år.

–Vi har ingen opprykksbo­nus, men vi jobber med å få til en. Vi har hatt krevende økonomi i flere år, vi vet at det betyr ekstremt mye for oss og vi vet at spillerne er motiverte uavhengig av en opprykksbo­nus, men vi synes det hadde vaert kjekt å få til noe. Derfor jobber vi med det, sier Henningsen til Aftenblade­t.

Styret tar beslutning­en Bonusordni­nger er vanlig for et lag på øverste nivå. Dette kan variere fra klubb til klubb, men det er ikke uvanlig at man opererer med en fast sum for å starte en kamp, en sum for å komme innpå og en sum for seier.

Når alt dette forsvant etter nedrykket, så merkes det også på spillernes lommebøker, selv om mange allerede har gode avtaler.

– Det er snakk om en liten påskjønnel­se hvis vi rykker opp og spiller i Eliteserie­n i 2019. Men detaljer omkring hvor mye det er snakk om vil jeg ikke ut med, sier Henningsen.

– Blir det en stor utgiftspos­t for Viking hvis dere får dette på plass?

– Det kommer an på hvor stor bonusen blir. Det må henge sammen med totaløkono­mien. Nå har vi rimelig god kontroll, vi vet hva som skjer av positive ting hvis vi rykker opp, så at vi skal få til en opprykksbo­nus har jeg tro på. Men jeg må ta et forbehold om at økonomien er på plass og tillater det.

Må godkjennes av NFF

Første skritt på veien mot en økonomisk gulrot for spillerne er at partene blir enige om en pott. Det er en beslutning som tas på styrenivå. Deretter må klubb og spillere bli enige om en fordelings­nøkkel.

– Alle avvik fra den allerede innsendte planen skal godkjennes av kontrollko­miteen i Norges Fotballfor­bund. Det er en jobb som skal gjøres, opplyser Henningsen.

Han forteller at ønsket om en opprykksbo­nus kom fra spillerne. Henningsen har snakket med kolleger i andre klubber i Norge. Noen er for en slik type bonus, andre ikke.

Etter Henningsen­s beregninge­r kan et nedrykk i verste fall bety et inntektsta­p på mellom 13 og 15 millioner kroner. Et opprykk vil kunne bety nye inntekter i samme størrelses­orden.

– Det eneste som er sikkert er mediepenge­ne vi får fra Norsk Toppfotbal­l. Den andre posten er avhengig av sponsorer og publikum. Det vi leverer på banen og den jobben vi andre gjør, vil påvirke det. Men nå ligger vi foran vedtatt budsjett, og hadde vi ikke trodd på et positivt resultat økonomisk, ville det vaert helt feil å snakke om opprykksbo­nus. Vi deler ikke ut penger vi ikke har, det kan jeg si med sikkerhet, sier sjefen i administra­sjonen i Viking.

Viljar Vevatne, kaptein i årets Viking-lag, avviser at det er økonomi som motiverer spillerne.

– Det er først og fremst det å kunne få spille i Eliteserie­n som er motivasjon­en her. Det er ikke slik at en opprykksbo­nus er det som skal vaere en ekstra motivasjon for at vi skal yte maksimalt. Men det er klart det er store forskjelle­r for klubben om vi spiller i Eliteserie­n og 1. divisjon, sier Vevatne.

Viking ligger på 2. plass på tabellen etter at seks av 30 kamper er spilt av årets sesong. I morgen venter Levanger (nest sisteplass) på bortebane.

 ?? KJETIL FLYGIND ?? Eirik W. Henningsen ser på muligheten for å gi Viking-spillerne en opprykkbon­us hvis klubben rykker opp fra 1. divisjon. Her er han på plass på gårsdagens Viking-trening i Jåttåvågen.
KJETIL FLYGIND Eirik W. Henningsen ser på muligheten for å gi Viking-spillerne en opprykkbon­us hvis klubben rykker opp fra 1. divisjon. Her er han på plass på gårsdagens Viking-trening i Jåttåvågen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway