Stavanger Aftenblad

Mannen bak knivangrep i Paris skal ha vaert på politiets antiterror­liste

-

PARIS: Mannen som utførte knivangrep­et ved operahuset i Paris, sto på politiets liste over personer som ble overvåket på grunn av mulig radikalise­ring, ifølge AFP.

Det franske nyhetsbyrå­et siterer ikke navngitte kilder med kjennskap til etterforsk­ningen.

Mannen var ifølge kildene en fransk statsborge­r som ble født i den russiske republikke­n Tsjetsjeni­a i 1997. Han var oppført på den såkalte S-listen over personer som er mistenkt for å vaere radikalise­rte, og som derfor anses å utgjøre en sikkerhets­risiko. Han hadde imidlertid ikke noe kriminelt rulleblad.

– Han er fransk, født i Tsjetsjeni­a i 1997. Hans far og mor ble satt i varetekt i går morges, sier en rettskilde til det franske nyhetsbyrå­et

Skutt og drept

Knivangrep­et skjedde lørdag kveld på Rue Monsigny i 2. arrondisse­ment. Gjerningsm­annen knivstakk ifølge politiet fem personer, hvorav én ble drept, før han selv ble skutt og drept av politiet. Tilstanden for kvinnen som fikk de alvorligst­e skadene, er ikke livstruend­e, opplyste innenriksm­inister Gérard Collomb i går.

Fransk politi behandler angrepet som terror, og i løpet av natten ble det jobbet med å fastslå gjerningsm­annens identitet ettersom han ikke hadde identitets­papirer på seg.

IS hevder gjerningsm­annen er en av deres såkalte soldater, men dette er ikke bekreftet av fransk politi.

Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g var blant dem som sendte sine kondolanse­r etter angrepet.

– Mine tanker er med dem som ble rammet at det avskyelige #Paris-angrepet og med deres kjaere. Vi står sammen mot terrorisme og forsvarer våre frie og åpne samfunn, skriver han på Twitter.

– Flyktet i panikk

Det var en 29 år gammel mann som mistet livet i knivangrep­et, som skjedde i et område med mange restaurant­er og barer, og som også er populaert blant turister. Øyenvitner beskriver at angrepet kom brått og at mange fikk panikk.

– Jeg jobbet i en restaurant da jeg plutselig hørte en kvinne skrike. Han kom og angrep henne. Det var da panikken startet, alle begynte å skrike og forsøkte å ta seg inn i restaurant­en vår. Angriperen bare fortsatte å gå rundt med kniven i sine blodige hender, sier Jonathan, som jobber like ved, men som ikke vil oppgi etternavne­t sitt.

Han sier også at politiet ankom mindre enn fem minutter senere.

– De omringet ham, og han forsøkte å angripe dem med kniven, men de skjøt ham, legger han til.

Flere øyenvitner har sagt, at mannen ropte Allahu akbar (Gud er størst) idet han trakk fram kniven.

Sikkerhets­møte

Den franske regjeringe­n fordømmer angrepet som «motbydelig». Søndag skal saken drøftes i et sikkerhets­møte i det franske innenriksd­epartement­et.

Frankrikes president Emmanuel Macron takker, på vegne av det franske folk, politistyr­ken som «nøytralise­rte terroriste­n».

– Mine tanker går til ofrene for kveldens knivangrep i Paris, og til deres familier. Frankrike har igjen betalt en blodig pris, men vi vil ikke vike for frihetens motstander­e, sier Macron.

Siden angrepet mot satiremaga­sinet Charlie Hebdo i 2015 har 245 personer blitt drept i Frankrike i angrep som IS hevder å stå bak. Landet deltar i den USAledede koalisjone­n mot ekstremist­gruppa i Syria og Irak. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway