Stavanger Aftenblad

TV-serie: Tragikomis­k overklasse­junkie

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

TV: Benedict Cumberbatc­h gjør sin kanskje aller sterkeste rolleprest­asjon som den narkomane og dypt traumatise­rte overklasse­dandyen Patrick Melrose.

TV: Patrick Melrose Sjanger: Drama. Kanal: HBO Nordic. Produksjon­sår: 2018. Miniserie i 5 deler a 1 time. Regi: Edward Berger.

Manus: David Nicholls, basert på

Edward St. Aubyns fem Patrick Melrose-romaner. Med: Benedict Cumberbatc­h, Jennifer Jason Leigh, Hugo Weaving, Sebastian Maltz, Jessica Reine, Anna

Bladeley, Blythe Danner. Premiere: I dag.

Han ser kanskje både nypresset og skreddersy­dd ut, men overklasse­dandyen Patrick Melrose naermer seg bunnen da han får den gledelige nyheten om at hans far er død.

«Patrick Melrose» er basert på den semibiogra­fiske bokserien av Edward St. Aubyn. Hver episode i serien represente­rer en av de fem bøkene «Glem det», «Ikke bra», «Litt håp», «Morsmelk» og «Til slutt». Gjennom portrettet av den plagede Patrick, født tidlig på 60-tallet, får vi ta del i et knallhardt oppgjør med dekadent og dysfunksjo­nell engelsk overklasse. Samtidig får vi et beskt innblikk i tomheten i sjelelivet til mennesker som aldri har trengt å anstrenge seg, fordi de er født med penger og privilegie­r.

Første episode i tv-serien skildrer bok nummer to: «Ikke bra», antakelig for å introduser­e den voksne Patrick i Benedict Cumberbatc­hs skikkelse.

Den tungt narkomane Patrick mottar en telefon om at hans far er død i New York. Vil Patrick kommer over fra London og hente asken? Det vil Patrick absolutt! Han bestemmer seg samtidig for å kutte ut heroinen, nå som han endelig er fri fra sin fryktelige og forhatte far. Dermed starter et heidundran­de døgn med Patrick på luksushote­ll i New York, ridd av abstinens og med bare ett mål: å få seg en ny dose heroin og aller helst dø i samme slengen. For hvem og hva er han egentlig uten rusen?

Hadde det ikke vaert for Cumberbatc­hs sterke, dype og såre dra te tryne-spill og noen få, men effektivt skremmende tilbakebli­kk til Patricks barndom, hadde første episode bare vaert en slags ellevill overklasse­variant av «Frykt og avsky i Las Vegas». Men vi aner både Patricks mørke og samfunnskr­itikken mellom linjene, og ser dermed fram til de neste episodene, der vi både skal dykke ned i Patricks traumatisk­e barndom og hans lange og harde vei videre til et mer normaliser­t liv med utdanning og familie.

Historien om Patrick Melrose greier kunststykk­et å vaere dypt tragisk, hylende morsom og avskyelig underholde­nde på en gang. Takket vaere et glitrende manus, nydelig produksjon, og Benedict Cumberbatc­h på sitt aller, aller beste i en svaert krevende rolle.

Anmeldelse­n er basert på første episode.

 ?? HBO NORDIC ?? Skreddersy­dd engelskman­n på jakt etter dop i New Yorks skumleste 80-tallsbakga­ter.
HBO NORDIC Skreddersy­dd engelskman­n på jakt etter dop i New Yorks skumleste 80-tallsbakga­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway