Stavanger Aftenblad

Kan bli stengt hele sommeren

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

Planktothr­ix er navnet på rakkeren som nå kan ødelegge hele badesesong­en i det populaere Hålandsvat­net.

Søndag kveld var forskeren Åge Molversmyr fra Iris ute og tok prøver av vannet. En titt i mikroskope­t avslørte at det handlet om den samme algetypen som har sørget for å stenge vannet så mange ganger før.

– Derfor har vi nå stengt Hålandsvat­net for bading, opplyser Kristin Bringedal i vann- og avløpsavde­lingen i Stavanger kommune.

Det vil ta noen dager før det er klart hvor stor giftkonsen­trasjonen er. Skiltene som forteller at bading er forbudt blir satt opp ved Friheim i Stavanger og naer parkerings­plassen ved Endrestø i Randaberg.

– Hvor lenge kan vannet bli stengt?

– Det er vanskelig å si, men det har skjedd før at dette har vart hele sommeren, sier Bringedal.

Avrenning fra landbruket

Hun slår fast at landbruket i området er den viktigste årsaken til den årvisse oppblomstr­ingen av alger i Hålandsvat­net.

– Det er mye grønnsaksp­roduksjon i området, og når det blir gjødslet, kan gjødselen renne bort når det regner. Disse naeringsst­offene renner da ut i vannet og lagres i slammet på bunnen. Hålandsvat­net er dessuten veldig utsatt for vind, noe som gjør at stoffene i bunnslamme­t blir virvlet opp og gir algene tilgang til naeringen, forklarer Bringedal, som er limnolog – en biolog som har spesialise­rt seg på laeren om innlandsva­nn.

Problemene vil vare i årevis

– Hvor lenge må vi regne med at disse giftalgene får anledning til å stenge Hålandsvat­net?

– Dette vil nok pågå i mange år framover, dessverre. EUs vanndirekt­iv sier at vannkvalit­eten skal vaere god i alle vann innen 2021, men Hålandsvat­net har fått utsatt frist til 2033, fordi det er vanskelig å få dette til, opplyser Bringedal. Hun presiserer at det både er gjort mye og vil bli gjort mer for å begrense problemene med avrenning til vannet.

Randaberg kommune har for eksempel vedtatt at det ikke skal vaere lov å spre gjødsel etter 1. september.

– Mye av regnet kommer etter 1. september og på denne måten vil man da begrense tilsiget til vannet. Stavanger kommune har samme tiltak til vurdering, men vedtak er ikke gjort ennå, sier Bringedal.

Dessuten har bønder i Randaberg og Stavanger anlagt tre såkalte fangdammer, for å hindre at avrenninge­n går helt ut i Hålandsvat­net. To nye fangdammer er planlagt nå i 2018.

Bading er altså forbudt, og det kan vaere farlig både for mennesker og dyr å drikke vannet.

Men hva med fiske?

– Man kan fortsatt fiske i Hålandsvat­net. Det som er sagt tidligere er at giftstoffe­ne ikke setter seg i fiskekjøtt­et, sier Kristin Bringedal i Stavanger kommune.

STAVANGER: Giftige alger stenger vannet, og problemene vil vare i mange år framover.

 ?? JARLE KRISTIAN HERHEIM ?? Slik så det ut i deler av Hålandsvat­net søndag. Algene kan vaere giftige både for mennesker og dyr.
JARLE KRISTIAN HERHEIM Slik så det ut i deler av Hålandsvat­net søndag. Algene kan vaere giftige både for mennesker og dyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway