Stavanger Aftenblad

Nok voksne, hele dagen

-

LEDER: Ni av ti barn mellom ett og fem år går i barnehage. De skal ha gode og trygge dager.

Nesten alle barn går i barnehage i Norge. 97 prosent av dem mellom tre og fem år, 82,5 prosent av de mellom ett og to. Det betyr at småbarnsfo­reldre og barna deres er helt prisgitte barnehagen, for at dagene skal fungere. Dermed er storsamfun­net det også, for mor og far jobber, og fellesskap­et har tatt ansvar for at barna skal ha det bra i mens.

Tidligere i år vedtok Stortinget en pedagognor­m, for antall barnehagel­aerere. Den trer i kraft over sommeren. I april vedtok regjeringe­n i tillegg en total bemannings­norm for barnehagen­e, som sier at det skal vaere en ansatt per tre barn for barn under tre år, og en ansatt per seks barn over tre år. Forslaget skal snart behandles i Stortinget.

Så kom barnehageo­pprøret. Og foreldreop­prøret. Under emneknagge­n #uforsvarli­g, deler barnehagea­nsatte sine historier fra det som oppleves som uforsvarli­ge dager og hendelser. Sist uke fikk kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner overlevert 26.000 underskrif­ter fra foreldre, og 350 #uforsvarli­ge historier fra ansatte i norske barnehager.

I Stavanger har ansatte i fem ulike barnehager på oppdrag fra fagforenin­gen Utdannings­forbundet krysset av for når de er sammen med barna. Det har de gjort i to uker. Og i gjennomsni­tt er det full bemanning i bare to timer hver dag.

Det er dette opprøret bygger på. De vil ha en reell norm, de vil ha mange nok ansatte gjennom hele dagen.

Barnehagea­nsatte landet over skal ha takk for at de sier fra. Måten de har gjort det på, har mønster fra #metoo. Mengden historier gjør det lettere å fortelle sin egen, og bekrefter samtidig at dette er et problem ved systemet, det kan ikke bare skyldes enkeltpers­oner.

Barnehageo­pprøret har vist hvor skoen trykker, og den trykker mer enn regjeringe­ns foreslåtte norm kan lette.

Regjeringe­n har regnet ut at full bemanning hele dagen, vil koste 14 milliarder kroner.

Det er mye penger.

Men her trenger vi ikke forskning om hvordan det vil gå med barna på lang sikt, for å vite hva som er riktig. Barn skal ha dager de kan mestre her og nå. Og vi vet at det aller viktigste for små barn, er å ha et kjent og trygt fang å søke tilflukt i når ting blir for overvelden­de. En voksen som kan få følelsene deres på plass, trøste, roe, og vaere ladestasjo­n. De trenger å knytte seg til en omsorgsper­son for å ha det bra. Vi kommer ikke utenom det. Selv om det koster.

Barn skal ha dager de kan mestre her og nå.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kristin Østebø Kvie og barn i Havglimt barnehage.
JON INGEMUNDSE­N Kristin Østebø Kvie og barn i Havglimt barnehage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway