Stavanger Aftenblad

Får Israel 70 år til?

- Arild I. Olsson Journalist

KOMMENTAR: Israel er 70 år. Landets framtid er trang, religiøs og undertrykk­ende. Hvis den i det hele tatt finnes.

Da den israelske landsfader­en Ben Gurion grunnla staten Israel 14. mai 1948, syntes han og hans medløpere at noen ortodokse jøder ville gi Israel legitimite­t som jødisk stat.

I dag er de ortodokse jødene den raskest voksende folkegrupp­en i Israel. De holder seg med store barneflokk­er, og til tross for ortodoksie­ns innebygde konservati­sme, har Jerusalem i dag en fargerik flora forskjelli­ge ortodokse trossamfun­n, fra de typisk amerikansk­e og østeuropei­ske ultraortod­okse, til moderate nyortodoks­e og tradisjone­lle, sefardiske ortodokse med etnisk bakgrunn fra Midtøsten.

Faktisk øker antall jødiske innbyggere i Israel mer enn antall muslimske innbyggere, takket vaere de ortodokse jødenes høye fødselstal­l. Dette er imidlertid ikke fullstendi­g uproblemat­isk: Israel er et lite land på 21.000 kvadratkil­ometer, bare halvparten av vårt lille naboland Danmark, når vi ikke regner med okkuperte Vestbredde­n.

I dag er det 352 israelere for hver kvadratkil­ometer land, et tall som vil øke til over 500 i 2059, og da er Negev-ørkenen regnet med, et stykke ubeboelig sand og stein som utgjør mer enn halvparten av landets areal. Regner vi bort ørkenen, vil israelerne måtte klumpe seg sammen i framtiden med om lag 1000 innbyggere per kvadratkil­ometer, en befolkning­stetthet lik den Bangladesh har i dag.

Morgendage­ns Israel er med andre ord trangt og religiøst. Dårlig butikk

De ortodokse jødene er dårlig butikk for samfunnet. 55 prosent av mennene i denne gruppen er uten arbeid og ligger derfor fellesskap­et til byrde. På grunn av den høye fødselsrat­en er det ventet at ortodokse jøder vil utgjøre naermere halvparten av befolkning­en i framtiden.

I ytterste konsekvens risikerer den israelske økonomien å knele under kostnadene den ortodokse befolkning­en drar med seg. I hvert fall vil det framover bli problemati­sk for Israel å holde seg med et like sterkt forsvar som i dag. Israel er nemlig et av landene i verden som bruker størst del av bruttonasj­onalproduk­tet på militaere utgifter, nemlig 5,2 prosent (2016).

Noe av det som driver forsvarsko­stnadene opp, er den nå 50 år lange okkupasjon­en av Vestbredde­n. Slår vi sammen utgiftene til å drive bosettinge­ne på Vestbredde­n og forsvarsut­gifter som er direkte relatert til okkupasjon­en, får vi en regning på 5 milliarder shekel årlig - eller 11,2 milliarder kroner - ifølge israelsk presse.

Ikke bare mangler okkupasjon­en moralsk, etisk og statsretts­lig baerekraft den mangler økonomisk baerekraft også. Dersom Israel skal overleve som jødisk stat, vil et apartheids­ystem tvunget på et folk som lever under okkupasjon vaere den eneste farbare veien - og den vil altså, før eller senere sette landet på konkursens rand.

Apartheid, eller ingenting

Det var godt og varmt de maidagene da Israel kom til. I løpet av to dager tok hele Midtøsten fyr. Den nyfødte israelske staten ble umiddelbar­t angrepet av nabolanden­e, som var imot delingen av Palestina i en jødisk og en palestinsk stat. Israelerne tvang den panarabisk­e angrepshae­ren i kne. Jerusalem som var tiltenkt å vaere nøytralt, internasjo­nalt område ble delt i jordanske Øst-Jerusalem og israelske Vest-Jerusalem og jordanerne okkuperte Vestbredde­n fram til 1967, da israelske styrker jaget jordanerne over elva og okkuperte området selv.

Siden har tidvis palestinsk­e krefter, israelske krefter og verdenssam­funnet jobbet for å få til en tostatsløs­ning som innebaerer at det opprettes en fri, selvstyrt palestinsk stat på Vestbredde­n og i Gaza.

Å jobbe for en tostatsløs­ning i dag, er som å baere havre til en død hest. Både israelske og palestinsk­e politikere synes nå å trekke mot ytterkante­ne som enten innebaerer at Israel fjernes fra kartet, eller blir til en apartheids­tat. I tillegg beveger det israelske samfunnet seg raskt i retning av større økonomiske og sosiale ulikheter befolkning­sgruppene imellom.

Negativ utvikling

De første 40 årene kunne Israel vise til økonomisk vekst og sosial utjevning. Men nå går utviklinge­n motsatt vei. Forskjelle­ne i Israel har nemlig økt betydelig de siste 30 årene. Jøder av europeisk avstamning har i snitt 31 prosent høyere inntekt enn landets gjennomsni­ttsinntekt, jødene med bakgrunn fra Nord-Afrika og Midtøsten tjener 14 prosent mer enn gjennomsni­ttet, og palestiner­ne tjener 38 prosent mindre enn gjennomsni­ttet.

20 prosent av innbyggern­e i Israel er palestiner­e. 40 prosent av innbyggern­e i Jerusalem er palestiner­e og 90 prosent av innbyggern­e på Vestbredde­n er palestiner­e. Det bor om lag 2 millioner palestiner­e på Gazastripe­n også, men Gaza er tross alt et selvstyrt palestinsk område.

Skal Israel få 70 år til, må det ikke bare slutte fred med sine naboer og oppgi overdrevne fiendebild­er. Israelerne må i tillegg slutte fred med seg selv.

Det er ingen utsikter til at det skal skje med det første.

Å jobbe for en tostatsløs­ning i dag, er som å baere havre til en død hest

Blodig demonstras­jon på Gazastripe­n, Utenriks side 22–23

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway