Stavanger Aftenblad

Sola-ektepar tapte rettssak om dyrehold – anker til lagmannsre­tten

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SOLA: Ekteparet fra Sola ble fratatt 50 dyr, etter at Mattilsyne­t avdekket det de mente var dårlig dyrehold over lang tid. Nå har ekteparet tapt rettssaken mot staten, men anker til lagmannsre­tten.

Skitne dyr, tynne dyr, dårlig stell og dårlig renhold var noe av det Mattilsyne­ts inspektøre­r avdekket på gården i Sola. Mattilsyne­t bestemte at dyreholdet på gården skulle tvangsavvi­kles.

– Gjentatte funn over lang tid gjorde at vi til slutt valgte å avslutte dyreholdet. Dette er avvik som er avdekket over flere år, sa Marianne Engelsgjer­d, seksjonssj­ef for planter og dyr i Mattilsyne­t avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjor­d, etter at dyrene var tatt med til slakt.

«Fremstår overbevise­nde» Basert på Mattilsyne­ts inngripen gikk ekteparet fra Sola til sak mot staten ved Landbruksd­epartement­et. Nå har dommen falt i Stavanger tingrett, og her er det lite støtte å få:

«Det samlede bevismater­ialet som er fremlagt av Mattilsyne­t fremstår som overbevise­nde for retten, når dette vurderes i sammenheng. Bilde- og videobevis som er fremlagt viser utvilsomt svaert skitne dyr og fjøs ved flere tilsyn», heter det blant annet i den 25 sider lange tingrettsd­ommen.

Tapte fullstendi­g

Retten mener det var grunnlag for å ilegge aktivitets­forbud overfor begge to og anfører at avvikling av dyreholdet framsto som nødvendig.

Ekteparet gikk til sak mot staten blant annet med krav om oppreisnin­gserstatni­ng. I stedet har paret tapt saken i tingretten fullstendi­g og er i tillegg dømt til å betale Staten ved Landbruksd­epartement­et 88.785 kroner i saksomkost­ninger.

Ekteparet anker

– Mine klienter anker til lagmannsre­tten. De føler at tingretten ikke har tillagt innvending­ene deres noen vekt, og at retten heller ikke har lagt vekt på anførslene til fagfolkene de førte som vitner. I dommen har retten stort sett valgt å sitere Mattilsyne­ts avgjørelse­r, sier ekteparets advokat, Atle Helljesen, i en kommentar.

 ?? MATTILSYNE­T ?? «Bildet er tatt 12.01.2016, og viser kalver som ligger i alt for små båser», skriver Mattilsyne­t.
MATTILSYNE­T «Bildet er tatt 12.01.2016, og viser kalver som ligger i alt for små båser», skriver Mattilsyne­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway