Stavanger Aftenblad

Hun har levd Statoil-livet

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no

STAVANGER: De er født i samme år, Statoil og Kjersti Dahle Grov. Historien om Statoil er også historien om hennes liv.

– Jeg kjente det i magen da det nye navnet kom opp. Det var nesten som jeg måtte sjekke i kalenderen at det ikke var 1. april. Men etter hvert som jeg fikk reflektert, er navnebytte­t hensiktsme­ssig. Vi trenger ikke lenger «stat» i navnet, og vi driver heller ikke bare med olje lenger. Jeg tror Equinor kommer til å innarbeide­s og bli like naert som Statoil-navnet, sier Kjersti Dahle Grov.

Dahle Grov er i dag geolog i Statoil og letedirekt­ør for nytt areal på norsk og britisk sokkel. Hun er også barn av den rivende norske samfunnsut­viklingen under Statoil og den norske oljeøkonom­ien. 1970-tallet: Barndommen

Statoil ble etablert i 1972 som Den norske stats oljeselska­p. Arve Johnsen ble bedt om å søke jobben som direktør. 23. mai samme år kom Kjersti Dahle Grov til verden i Leknes i Lofoten.

Hun var barn av to laererfore­ldre, med far fra Buøy og mor fra Jørpeland. Oppveksten fikk hun i bygda Valen i Kvinnherad kommune.

Som Statoil var også familien Dahle til venstre i 70-tallets politiske landskap. Det gjaldt å arbeide for fellesskap­ets beste.

På dette tidspunkte­t var Statoil en smågutt i oljebransj­en. For det hører til fjern fortid når vi snakker om et Statoil som vokste opp på Lagårdsvei­en i Stavanger, hvor direktør Arve Johnsen de første nettene la seg til i sovepose på kontoret for å spare selskapet for utgifter.

Ved Starten av 1973 hadde Statoil 53 ansatte. Året etter var det økt til 118 ansatte med en snittalder på 32 år.

Statens ambisjoner var at Statoil skulle laere av de store utenlandsk­e selskapene som kom til norsk sokkel for å bli et selskap som kunne stå på egne bein. Statfjord-feltet ble funnet i 1974. Feltet skulle bli Statoil og statens store økonomiske melkeku og har hatt en inntjening på over 1000 milliarder kroner.

Høsten 1979 begynte Kjersti Dahle Grov på barneskole­n. I november samme år kom Statfjord A i produksjon. Operatørsk­apet var da i Mobils hender. Statoil overtok først 1. januar 1987 etter intens politisk tautrekkin­g.

Det var også et felt Dahle grov fikk god kjennskap til da hun mellom 2004 og 2007 jobbet som produksjon­sgeolog på dette feltet.

Det var turer til Stavanger som ga Dahle Grov det første virkelige møte med oljå og minner som fremdeles sitter stemplet.

Riktignok var det oljearbeid­ere fra Kvinnherad, opptil flere, men de «jobbet i Nordsjøen». I Stavanger var det mer som å ta og føle på oljå - den var mer konkret og håndfast. Familiebes­øk i Stavanger- og Sandnes-distriktet førte til eksotiske syn som å se at helikoptre tok av og landet på heliporten på Forus, mens på Rosenberg reiste oljekjempe­ne seg. 1980-årene: Tenårene

Som planlagt vokste Statoil raskt. For raskt mente noen. Høyre-regjeringe­n, med Kåre Willoch i spissen, ville derfor gjøre Statoil mindre mektig i samfunnet.

I 1985 ble det derfor besluttet at Statoil skulle deles i to ved at Statens direkte økonomiske engasjemen­t (SDØE) ble skilt ut etter lang politisk dragkamp.

Året etter, i 1986, kom Gullfaks-feltet i drift. Statoil ble med det operatør for sitt første felt i Nordsjøen. Det var også første gang et norsk selskap sto både for utbygging og drift.

Men som andre tenåringer måtte Statoil gjennom en turbulent tid. Overskride­lsene av byggingen av nytt oljeraffin­eri på Mongstad ble avslørt i 1987. Arve Johnsen gikk av i januar 1988 uten å ha Statoil-styrets tillit lenger.

«En mong», 4 milliarder kroner, kom inn i det norske språket. Kostnadssp­rekken var til slutt på over 6 milliarder kroner. 1990-årene: Studietid og internasjo­nal oppvåkning

I 1990 gjorde Statoil et markant skifte i utenlandss­atsingen. Dette skjedde gjennom Statoils strategisk­e allianse med BP som ga selskapet tilgang til oljeområde­r i Kina, Vietnam, Kasakhstan, Aserbajdsj­an, Angola og Nigeria.

Hjemme hos Kjersti Dahle Grov i Kvinnherad, var Statoilnav­net først og fremst forbundet med oljeplattf­ormer i Nordsjøen. Selv innså den kommende Statoil-geologen at verden utenfor Sunnhordla­nd kunne by på større lekeareal enn bygdene i fjordene.

Det ble et minnerikt år på college i USA etter fullført videregåen­de skole. Besøket på Grand Canyon åpnet for alvor øynene for geologiens muligheter.

Før hun kom dit, skulle hun gjennom russefeiri­ng i 1991 og danse til The September Whens slager «Bullet Me». Noe kuler varmt gikk det også i Gandsfjord­en i slutten av august samme

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway