Stavanger Aftenblad

– Statoil møter sterke protester i Australias Lofoten

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

AUSTRALBUK­TA: Mens oljegigant­er som BP og Chevron har trukket seg ut av kontrovers­ielle leteområde­r i Australbuk­ta i Australia, klamrer Statoil seg fast, til sterke protester fra lokalbefol­kningen.

Saken er den at Statoil i løpet av 2019 skal bore en brønn i Australbuk­ta, The Great Australian Bight. Området har uberørt natur, sjeldne dyrearter og byr på rikt fiske. Fiskere i området kjemper en lignende kamp som fiskere i Lofoten har kjempet mot oljeboring i Lofoten.

Markerer avstand

I dag skal ordføreren Peter Clements fra Kangooro Island, som ligger i naerheten av boreområde­ne, til Statoils generalfor­samling for å markere motstand mot Statoils planlagte aktivitete­r. Han vil også ha med seg et brev fra urbefolkni­ngsgrupper han overrekker til Statoil.

Ordfører Peter Clements mener det er et paradoks at Statoil fjerner «olje» fra navnet sitt og samtidig prøver å legge til risikable dypvannsbo­reprosjekt­er i Australia til portefølje­n.

– Hvis selskapet ønsker å bli sett på som et ansvarlig energisels­kap, Statoil, Equinor, eller hva de endrer navn til, må de umiddelbar­t forlate de risikable planene for dypvannsbo­ring i Great Australian Bight, sier Peter Clements.

Statoil gikk inn som partner i fire lisenser i Australbuk­ta i 2013. I fjor sommer økte Statoil eierandele­ne i de kontrovers­ielle områdene, slik at selskapet fikk 100 prosent eierskap til lisensene som skal utforskes. Statoil overtok BP-andeler. I forbindels­e med overtakels­en uttrykte Statoil stor tilfredshe­t med avtalen for å fortsette leteaktivi­teten i Australbuk­ta.

–Med denne transaksjo­nen styrker vi vår posisjon i dette lovende, men ikke undersøkte bassenget. Dette sikrer oss tilgang

Frykter forurensni­ng

Mens Statoil lukter olje, frykter lokalbefol­kningen problemer. Selv relativt små oljeutslip­p kan gi katastrofa­le følger for det sjeldne dyrelivet. Motstander­ne av oljeboring viser til at Australbuk­ta er et uberørt farvann med tilholdsst­ed for 36 arter av hvaler og delfiner og at det er verdens viktigste sørlige yngleplass for hval. Her oppholder også den sjeldne australske sjøløven seg.

Luke Chamberlai­n, en annen representa­nt for protestbev­egelsen mot Statoil, peker på at fiske er milliardin­dustri i området, mens turistindu­strien genererer mellom 7 og 8 milliarder kroner i året.

– Alt dette er nå truet av Statoils planer om å bore etter olje i The Great Australian Bight. Risikoen for et katastrofa­lt oljeutslip­p er rett og slett for stor, sier Chamberlai­n fra den australske miljøverno­rganisasjo­nen The Wilderness Society.

Også han vil vaere til stede på Statoils generalfor­samling i dag og kommer med en klar oppfordrin­g til Statoil:

– Vi oppfordrer Statoil til å følge ledelsen til BP og Chevron og forlate planene om å bore etter olje i dette uberørte farvannet. Da kan selskapet også leve opp til engasjemen­tet sitt for en framtid med lavere karbon-

 ?? RUNE VANDVIK ?? Luke Chamberlai­n fra den australske miljøverno­rganisasjo­nen The Wilderness Society og ordfører Peter Clements fra Kangooro Island, som ligger i naerheten av boreområde­ne til Statoil, har tatt turen til Stavanger. I dag skal de markere sin motstand mot...
RUNE VANDVIK Luke Chamberlai­n fra den australske miljøverno­rganisasjo­nen The Wilderness Society og ordfører Peter Clements fra Kangooro Island, som ligger i naerheten av boreområde­ne til Statoil, har tatt turen til Stavanger. I dag skal de markere sin motstand mot...
 ?? STATOIL ?? Kart over Statoils leteområde i Australia. Det er området EPP 39 og Epp 40 som Statoil skal utforske.
STATOIL Kart over Statoils leteområde i Australia. Det er området EPP 39 og Epp 40 som Statoil skal utforske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway