Stavanger Aftenblad

Statoil gjør alt klart til å selge rekordaksj­en som «EQNR»

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

BØRS: Støtten fra regjeringe­n gjør at Statoil forventer at selskapet fra onsdag ikke lenger vil vaere på børs som «STL». Eivind Reiten gleder seg til endringen.

Når Statoils navnebytte skal behandles på generalfor­samlingen i dag, er oljeselska­pet klar på at utfallet er gitt. I en melding varsler Statoil at de forventer at nytt navn på selskapet fra onsdag er Equinor. Dermed må en rekke ting byttes ut - blant annet kjennetegn­et (såkalt ticker) på Oslo Børs. Her heter Statoil-aksjen «STL». Med nytt navn vil aksjen, som har steget med 50 prosent på ett år og selges til rekordhøy pris på opp mot 218 kroner, nå hete «EQNR».

Forklaring­en på at Statoil forventer at navneendri­ngen vil gå gjennom, er selvsagt støtte fra «selskapets majoritets­eier». Staten eier 67 prosent av Statoil, eierposten forvaltes av Olje- og energidepa­rtementet og regjeringe­n har vaert klare på at de støtter navneendri­ngen. Da kan Statoilans­atte og andre aksjonaere­r som ikke vil ha Equinor, protestere så mye de vil. I et leserinnle­gg i Aftenblade­t skriver Terje Enes og Bjørn Asle Teige fra fagforbund­et Safe om hvorfor de ikke liker endringen:

«Et nytt og intetsigen­de navn, mer internasjo­nalisering, sannsynlig med nedsalg fra staten med dagens regjering, større avstand til staten gjennom endret strategi og faerre oppgaver på norsk sokkel på sikt, er forhold som gjør oss urolige. Vi er urolige for eierskapet i Norge, urolige for sysselsett­ingen, urolige for strategien. Vi er urolige for Equinor!»

Men da er Eivind Reiten mer fornøyd. Han ledet Hydro da olje- og gassdelen av selskapet ble slått sammen med Statoil – og var i en kort periode styreleder i det nye selskapet. Han kjempet mot at navnet skulle beholdes. Slik gikk det ikke, selskapet endret navn til Statoil Hydro, før det igjen gikk tilbake til kun Statoil. Nå – 11 år senere – får Reiten ønsket sitt oppfylt.

– Jeg skulle gjerne sett at dette skjedde i 2007, men det er bra at det endelig kommer nå. Det er en hyggelig markering av et helt naturlig steg for Statoil, som endelig frigjør seg fra sterk statlig detaljstyr­ing, sier Reiten til Dagens Naeringsli­v.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Eldar Saetre er snart konsernsje­f i Equinor.
PÅL CHRISTENSE­N Eldar Saetre er snart konsernsje­f i Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway