Stavanger Aftenblad

– At bunaden er sydd i Norge garanterer ikke kvalitet

- Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

Å kjøpe utenlandsp­roduserte bunader er som å kjøpe en veldig dyr kopi, sa initiativt­ager til Bunadspoli­tiet, Siri Sveen Haaland, til Aftenposte­n fredag.

Hun foreslo merking av bunadenes opprinnels­esland.

– Vi får inn flere og flere utenlandsp­roduserte bunader. Jeg har sett mange eksempler på at bunader har feil passform og farger og får slitasjehu­ll etter få år. Da har du heller tapt ekstremt mye penger fremfor å spare, sa Haaland Det får Rigmor Øvregaard ved Bunadhuset i Stavanger til å reagere. Hun er utdannet skredder og har masterbrev i kjole og drakt.

– Vi får stadig inn bunader som må fikses, og det er på ingen måte slik at så lenge bunaden er sydd i Norge så er alt bra. Jeg har sydd bunader i 30 år nå, og jeg har sett mye graps.

For kort bunad

Johanna Normann Ravnås sin datter Amalie konfirmert­e seg i 2012, og fikk året før bestilt Frafjordbu­nad hos Nordaker i Stavanger. Montering og brodering skulle familien ordne selv, men det var Nordaker som tok mål og klipte til stoffet.

Vesten klipte de slik at det var 6 centimeter å gå på i hver av sidene og 4,5 centimeter i lengden. I bredden er det fremdeles litt å gå på, men har hun har vokst så mye at bunaden i dag er for kort. I en klage til Nordaker skriver moren at hun ga beskjed om at de måtte beholde fulle lengder. I bestilling­en står det «ikke klipp av på lengden. Rikelig i sidene».

– Det er viktig at de som er spesialist­er har rutiner på å sjekke at vi får det vi skulle få. Nå er hun 20 år og har en for liten bunad, sier Ravnås.

Ingeborg Djuvik ved Nordaker sier de bruker å ta inn bunader og gjøre om dersom det er nødvendig, men at Amalie har forandret seg så mye at de ikke kan få det igjen på reklamasjo­nen. – Vi kan ikke ta høyde for at hun skal vokse så mye. Vi kunne ikke hatt mer stoff å gå på, da hadde bunaden umulig blitt fin. De har dessuten klipt i forklestof­fet på egenhånd, og det gjør meg ganske oppgitt.

– Ja, de sier jo at vi har klipt i stoffet, men det stemmer ikke. Når du kjøper et forkle så måler du gjerne ikke nøyaktiv hvor langt det er, så vi har derfor fått problemer med å bevise at det ikke er vi selv som har klipt det kort, sier Ravnås.

Systua ved Husfliden Stavanger og Embla Stavanger sier begge at de ofte legger inn 20 centimeter ekstra i bredden på vesten. I lengden sier Husfliden at de gjerne lar det vaere 5–6 centimeter å gå på, og Embla sier den kan ha opptil 10 centimeter å gå på i lengden.

Rigmor Øvregaard ved Bunadhuset i Stavanger sier de ofte har 25 centimeter å gå på i bredden totalt og opptil ti centimeter i lengden.

– Ikke nødvendigv­is bedre

– Det blir levert mye dårlig fra norske forhandler­e som sier de har peiling. Problemet er at mange som driver med dette, ikke har utdanning. Det er ikke nok å kunne sy, bunadene må tilpasses passformen til hver enkelt, sier skredder Rigmor Øvregaard ved Bunadhuset.

– Noen ganger får vi inn bunader som ser ut som de er sydd etter kjolemønst­er, andre ganger er sømmene på feil plass og foldene på forkleet lagt helt feil. Jeg har sett forkle som er skamklipt og bunader som er laget uten noe rom til å vokse i.

Øvregaard er spesielt kritisk til det hun kaller kjøkkenbor­dsyerskene.

– Det er få steder hvor det er mer svart arbeid enn i bunadbrans­jen. Folk betaler 500 kroner mindre for å få jobben gjort svart, og så tror de at de har spart mye. Men så kommer de jo inn her med ødelagte bunader etterpå, sier hun.

STAVANGER: Rigmor Øvregaard må ofte fikse bunader som andre har laget. – Det er mye graps, også blant de som blir laget i Norge. Det blir levert mye dårlig fra norske forhandler­e som sier de har peiling.

Rigmor Øvregaard ved Bunadhuset i Stavanger

 ?? ANDERS MINGE ?? Rigmor Øvregaard hos Bunadshuse­t mener det ikke er nok å kunne sy. – Bunadene må tilpasses passformen til hver enkelt, sier Øvregaard, som selv er skredder.
ANDERS MINGE Rigmor Øvregaard hos Bunadshuse­t mener det ikke er nok å kunne sy. – Bunadene må tilpasses passformen til hver enkelt, sier Øvregaard, som selv er skredder.
 ?? PRIVAT ?? Amalie Normann var konfirmant i 2012. Da bunaden skulle justeres, hadde den for lite å gå på, mener familien.
PRIVAT Amalie Normann var konfirmant i 2012. Da bunaden skulle justeres, hadde den for lite å gå på, mener familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway