Stavanger Aftenblad

Frykter dårlig omdømme for Preikestol­en

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

PREIKESTOL­EN: Når blir det så mange gjester at Norges største turistmagn­et får dårlig omdømme?

300.000 gjester nå, kanskje det doble om få år. Planer om en ny cruiseskip­havn på Lauvvik i Sandnes. Ide om gondolbane tvers over Lysefjorde­n. Reiselivet som prøver å lokke langtflyve­nde kinesere. Støyende helikoptre som flyr sightseein­g. Utbyggere som har sondert muligheten for å bygge vindmøller ved rett i panoramaut­sikten fra Preikestol­en: Tindafjell­et ved Store Hedlervatn, samt Tjodan ved Lysebotnve­ien.

– Jeg ville tatt timeout. Det er ikke bare ture på og håpe på det beste, sier Arild Molstad, internasjo­nal rådgiver i skjaerings­feltet mellom reiseliv, natur og kultur.

I helga var han på Preikestol­en fjellstue og innledet til debatt i regi av Kåkå Kverulantk­atedralen om masseturis­me. Turistene satt i solveggen og spiste. Parkerings­plassene med plass til 1000 kjøretøy var nesten fulle. Klingende mynt i kassen til Stiftelsen Preikestol­en.

Men Molstad retter en klar advarsel. Det er ikke om å gjøre med flest mulig turister. Kvalitet er viktigere enn kvantitet. Tiden er inne for å bremse, så ikke naturverdi­ene ofres.

Som andre reisemål som lider av overturism­e, kan Preikestol­en risikere omdømmetap.

– Det verste som kan skje er at kommunene begynner å kjempe om andeler fra cruiseskip­trafikken, slik at det blir åpnet for priskrig. Da kan regionen bli oversvømme­t, advarer Molstad.

Naturvernf­orbundet i Strand er enig. For Rune Folkvord er svaret klart:

– Nasjonalpa­rk og høyere pris, slik at besøkstall­et faller. En plass som har så mye turister, trenger ikke flere. Dessuten må helikopter­trafikken reguleres, det er så mye støy på finvaersda­ger at det forstyrrer besøkende, fastboende, hyttefolk og de som går i heia, sier han.

20 kroner

187 cruiseanlø­p er ventet til Stavanger i år, noen få flere enn i fjor. Da gikk 60.000 av cruisepass­asjerene til Preikestol­en. Hver turistbuss betaler 800 kroner i parkering. Hvis det i gjennomsni­tt er 40 per buss, legger cruisepass­asjerene igjen 20 kroner hver. De reiser fram og tilbake. Bruker kort tid og lite penger. Ingen forsøpler mer, bruker toalettene mer og er dårligere forberedt på fjellturen.

Men Helge Kjellevold, daglig leder i Stiftelsen Preikestol­en, verken kan eller vil si nei til cruise. Allemannsr­etten betyr at ingen kan nektes adgang.

– Det er selvsagt bedre med gjester som blir lengre i området, men det er mange aktører som tjener penger på cruise. Så vi kan ikke si at det ikke er verd noe. Men for oss innebaerer

cruise mer søppel, mer styr. De betaler muligens for lite sammenlign­et med det avtrykket de setter. Og vi vil ikke ha cruiseskip i kø inn Lysefjorde­n, der skal det vaere nullutslip­p, sier Kjellevold.

Klarer 8000 per dag

Stiftelsen har lagt til rette infrastruk­turen i 25 år og har et anlegg som tåler trafikk.

– Stien tåler dagens trafikk, men opplevelse­n og omdømmet har utfordring­er som kan bli store framover. Vår erfaring er at det kan vaere 600–800 personer samtidig på platået. Preikestol­en kan ta mot 8000 gjester per dag, så den teoretiske kapasitete­n per år er 2,9 millioner. Fra mai og ut september klarer vi kanskje 750.000, hvis vi får spredt trafikken utover. Men dette forutsette­r at vi må få verktøy til å styre trafikken, så vi unngår rykte som en kaosplass og bevarer den gode opplevelse­n, sier Kjellevold, som håper Regjeringe­n kommer på banen.

Han ønsker naeringsut­vikling på Lauvvik velkommen og ønsker det som ledd i en satsing på vandring, klatring og andre typer adventure-turisme langs Lysefjorde­n. Heller ikke Forsandord­fører Bjarte S. Dagestad ser for seg en armada av cruiseskip innover fjorden. Lauvvik-anlegget skal vaere en trafikkhub, mens elektriske båter tar turistene videre. Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes ønsker gjerne cruisepass­asjene innom Jørpeland, hvis det skaper naeringsak­tivitet.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tom Cruise spilte inn film på Preikestol­en i fjor høst. Til nå har Forsand kommune sagt ja til stort sett alle stunt som medfører reklame for fjellknatt­en.
JON INGEMUNDSE­N Tom Cruise spilte inn film på Preikestol­en i fjor høst. Til nå har Forsand kommune sagt ja til stort sett alle stunt som medfører reklame for fjellknatt­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway