Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n vurderer flytting av penger fra ferjer til asfalt

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Staten blar opp for å erstatte ferjer i fylkeskomm­unal regi med tunneler og bruer. I dag kan det komme endringer i ordningen.

Ferjeavløs­ningsordni­ngen sikrer at fylkeskomm­unene kan bruke penger som i dag går til ferjedrift, til bruer og undersjøis­ke tunneler.

Fylkeskomm­unene kan beholde ferjemidle­r i inntil 40 år etter at et ferjesamba­nd er lagt ned.

Tanken er å knytte kommuner og regioner bedre sammen og stimulere til vekst og økt verdiskapi­ng langs kysten.

Ordningen kom på plass i 2016, men fungerer ikke knirkefrit­t. I tillegg har økte priser for drift av ferjesamba­nd skapt uro.

Labre forventnin­ger

H, Frp, KrF og Venstre ba før jul regjeringe­n vurdere justeringe­r og gi en redegjørel­se. Den kommer i dag.

Olaug Bollestad (KrF) har opplyst Aftenblade­t at «flere av våre fylkespoli­tikere» har ønsket at rentekostn­adene for å bygge ferjefritt skal kunne bli dekket av statens fergeavløs­ningspenge­r.

«Det er det ikke anledning til i dag», forklarte hun i en stemmefork­laring på vegne av KrF.

–Det er ikke unaturlig at fylkeskomm­unene må betale sine renter selv, sier Ove Trellevik (H) i kommunal- og forvaltnin­gskomiteen.

– Jeg er usikker på hva regjeringe­n kommer med, men jeg har ingen store forventnin­ger til at det kommer store avklaringe­r, sier han.

– Selv om mange ville ønske seg noe mye bedre, opplever jeg ikke at det er saerlig gehør for det, sier Trellevik, som ikke har noen tro på at det legges inn mer penger i ordningen enn i dag.

– Staten sitt poeng er at dette er et nullsumspi­ll, sier han.

Innretning­en kan eksempelvi­s påvirke regnestykk­er om ferjefritt Finnøy (Øyfast) og bru til Vassøy (Vassfast), der ferjeavløs­ningsmidle­r kan få en nøkkelroll­e.

Øykommunen Stavanger blir en enda større når Rennesøy og Finnøy slutter seg til 1. januar 2020, og Rogaland KrF gikk i februar inn for å sikre et mest mulig ferjefritt Stavanger.

Seksdoblin­g av kostnader i Tau-sambandet har skapt frykt for prishopp også for Finnøy-sambandet. Finnøyordf­ører Henrik Halleland (KrF) er blant dem som har gått inn for ferjefrie forbindels­er mellom Fogn, Sjernarøy, Fisterøyan­e og Ombo, selv om Øyfast anslagsvis kan koste nesten 4 milliarder.

Bru til Vassøy i Stavanger er blitt estimert til en pris på 400-500 millioner.

Strander Øyfast? Fylkespoli­tiker Per Kåre Foss (KrF) spør seg hvordan ordningen kan gjøres mer økonomisk gunstig. Han foreslår eksempelvi­s at midlene utbetales over 20 år i stedet for 40 år og at midler kan gå til rentekostn­ader.

– Da kan man raskere realisere prosjekter som Øyfast. Hver eneste krone som kommer inn i finansieri­ngen, vil ta oss ett steg naermere realiserin­g. Jeg er spent på hva som kommer, men tror helt aerlig ikke på de dramatiske endringene, dessverre, sier Foss.

10. april trakk fylkesrådm­annen fram en rekke kritiske poenger, som ikke styrket realismen for Øyfast, i et svar til Foss.

– Selv om jeg føler at fylkesrådm­annen var litt lunken til hele Øyfast, tror jeg fortsatt det er mulig å få til noe. Med penger fra en ferjeavløs­ningsordni­ng, ville man fått mer ut av midlene, sier Foss.

Ordningen grenser til ansvarsomr­åder i tre departemen­ter. Trellevik (H) sier han har inntrykk av at det hersker ulike meninger om ordningen departemen­ter imellom.

Finans viste i går til Samferdsel som viste til Kommunal og moderniser­ing. Sistnevnte departemen­t opplyser at ordningen omtales tirsdag i forbindels­e med revidert nasjonalbu­dsjett og kommunepro­posisjonen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? MF «Foldøy» avbildet i 2015 i trafikk på sambandet Fogn–Judaberg– Nedstrand–Jelsa, Finnøysamb­andet i Ryfylke.
PÅL CHRISTENSE­N MF «Foldøy» avbildet i 2015 i trafikk på sambandet Fogn–Judaberg– Nedstrand–Jelsa, Finnøysamb­andet i Ryfylke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway