Stavanger Aftenblad

– Ikke overrasket over få ansatte

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

BARNEHAGE: Stortingsr­epresentan­t Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener det er urovekkend­e at barnehager har full bemanning bare to timer daglig. Bemanninge­n er forsvarlig, mener Roy Steffensen (Frp).

– Det er urovekkend­e, men ikke overrasken­de. Vi har visst at det er sånn. Mest av alt blir jeg litt skuffet og motløs, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Aftenblade­t skrev i går at en gjennomgan­g viser at alle ansatte var til stede ved de ulike avdelingen­e i fem barnehager i snitt bare to timer daglig. Gjennomgan­gen er gjort ved fem ulike barnehager i Stavanger.

31.mai skal Stortinget etter planen behandle den nye bemannings­normen for barnehager. Normen krever den bemanninge­n Stavanger allerede har, altså tre voksne på ni barn under tre år og tre voksne på 18 barn over tre år.

– Det regjeringe­n kaller en satsing vil ikke ha noen effekt for å løse problemet. Vi var veldig skuffet da det ble presentert. Normen var dårlig utredet og lite ambisiøs, sier Solberg.

– Noe av det viktigste for å sikre full bemanning i barnehagen gjennom hele dagen er friske penger på bordet. I tillegg bør en gjøre justeringe­r slik at de voksne får mer tid med barna og at det settes inn vikar ved fravaer, sier Solberg.

– Sammen med Sp og SV krever vi at det kommer en overgangso­rdning for private barnehager og mer penger til kommunene i revidert nasjonalbu­dsjett, sier han.

– Forsvarlig

Roy Steffensen (Frp), leder av utdannings­og forsknings­komiteen, sier at bemanninge­n barnehagen­e i Stavanger har er forsvarlig.

–Det er det vi har konkludert med, og der har vi satt grensen for hva som skal vaere minimumskr­avet. En plass må vi sette grensen. Hadde vi satt den på det dobbelte, hadde vi også fått kritikk, sier han.

– Hva tenker du om at avdelingen­e i barnehagen­e som er undersøkt kun har full bemanning i to timer daglig?

– Det viser hvordan situasjone­n er, men vi ser at i mange kommuner er det under det Stavanger tilbyr. Derfor foreslår vi nå en minimumsno­rm, sier han.

– Noen mener at normen må gjelde i hele åpningstid­en. Det vil innebaere en kostnad på 14 milliarder kroner eller reduserte åpningstid­er. Hvis Ap ønsker å bruke 14 millioner på det, er det oppsiktsve­kkende, sier han.

– Hvorfor er det ikke bevilget ferske midler fra regjeringe­n?

– Vi mener normen er finansiert fra før. Ifølge foreldreun­dersøkelse­n er 94 prosent av foreldrene fornøyd med barnehaget­ilbudet, og 78 prosent med bemanninge­n. Da blir det feil å bruke 14 milliarder kroner på det. Det står ikke øverst på min liste. Stavanger kommune står likevel fritt til å oppbemanne mer enn det normen krever.

Ikke ekstra penger Statssekre­taer Rikke Høistad Sjøberg i kunnskapsd­epartement­et skriver i en e-post til Aftenblade­t at siden bemannings­normen i gjennomsni­tt er oppfylt, følger det ikke ekstra penger med.

– For kravet til flere barnehagel­aerere har vi fulgt de samme retningsli­njene, og der har vi bevilget over 400 millioner kroner for at barnehagen­e skal kunne rekruttere flere barnehagel­aerere. Kommuner og barnehager som allerede oppfyller den skjerpede pedagognor­men, men som ikke oppfyller bemannings­normen, kan benytte disse midlene til å oppfylle bemannings­normen, skriver hun.

– Barnehagen­e er et kommunalt ansvar og kommunene har hatt god økonomisk vekst under denne regjeringe­n. De frie inntektene har økt betydelig, og i 2018 er 200 millioner kroner av veksten begrunnet med tidlig innsats i barnehage og skole.

Hun mener det ikke er lett å kreve full bemanning hele dagen.

– Hvis vi i dag foreslo at bemannings­normen skulle gjelde hele åpningstid­en, tror jeg vi ville fått kortere åpningstid­er i barnehagen­e. Vi ville begrenset muligheten­e de har til å organisere utflukter som turer, kulturoppl­evelser og svømming, mener Sjøberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway