Stavanger Aftenblad

Fra Skagen til hagen for Schanke

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Administre­rende direktør Øyvind Schanke slutter i Skagenfond­ene etter bare 15 måneder i sjefsstole­n. Akkurat når Stavanger viser seg fra sin beste side for den internasjo­nale småbarnsfa­milien.

– Den viktigste årsaken til at jeg slutter er at selskapet nå er i en helt annen situasjon enn da jeg kom i fjor. Eierstrukt­uren var uavklart, men som kjent kjøpte Storebrand alle aksjene i Skagenfond­ene i fjor høst.

– Det er stor forskjell på å vaere leder i et selvstendi­g selskap og vaere «avdelingsl­eder» i et stort konsern?

– Ja, det er jo det. Men det er ingen dramatikk rundt dette. Vi har hatt en diskusjon, styret og jeg, og blitt enige om at det nå er naturlig å avslutte. Men vi skilles som venner.

Etterlønn et halvt år

– Du har en årslønn på 2,7 millioner kroner pluss eventuelle bonuser. Får du en etterlønn med deg?

– Vi er blitt enige om at jeg får seks måneders etterlønn, noe som reflektere­r at vi fortsatt er venner. Hadde jeg blitt oppsagt så hadde jeg fått 12 måneder, og dersom jeg selv hadde sagt opp ville det ikke vaert noen etterlønn.

– Du flyttet fra London til Stavanger med familien i fjor. Skal dere fortsatt bo her?

– Ja, i alle fall i et års tid. Så får vi se hva som skjer.

– Du har ikke noen ny jobb?

– Nei, nå blir det mye mer tid til å holde hagen fin. Det er jo litt av en hage-standard her i byen!

Oppholdet i Stavanger ble nok annerledes enn han og hans spanske kone Valery trodde da de flyttet hit med sine to små barn, en jente på seks og en gutt på to år. Nå vet de ikke hvor lenge de blir boende i huset på Stokka. Eldstejent­a skal uansett fortsette på Den britiske skolen et år til.

Fra oljefondet

Øyvind Schanke var mer eller mindre nummer to i Oljefondet, han var investerin­gsdirektør og stasjonert i London, da han kom til Stavanger.

Aftenblade­t intervjuet Schanke da han begynte som sjef i Skagen i fjor.

– Jeg har en super interessan­t jobb der jeg er nå, som investerin­gsdirektør for markedseks­ponering for oljefondet. Når dette nye alternativ­et (Skagenfond­ene) kom opp, var det for spennende å si nei til, sa han den gang.

Schanke hadde tro på at aktiv fondsforva­ltning ville vokse, at flere kunder derfor ville komme til Skagenfond­ene.

Kundene mer fornøyd

På det høyeste hadde Skagenfond­ene er forvaltnin­gskapital på 136 milliarder kroner. Nå har dette falt til 78,4 mrd ved sist årsskiftet, noe som var en nedgang på 4,9 mrd i løpet av 2017. Bak dette tallet ligger en verdivekst på 14,1 mrd kroner og uttak fra kunder på hele 19,1 mrd kroner.

2017 var et meget godt år for aksjer. To av Skagen sine seks aksjefond hadde meravkastn­ing i forhold til referansei­ndeksen sin, mens fire fond altså lå under.

– Er du fornøyd med det økonomiske resultatet til Skagenfond­ene under din ledelse?

– Det har vaert utfordring­er, men nå er vi inne i en snuoperasj­on. Jeg er svaert fornøyd med at Skagenfond­ene gjorde et utrolig byks på Norsk Kundebarom­eter 2018. Der var vi den bedriften som hadde størst framgang. I fjor hadde vi dessuten 3000 mennesker hos oss på informasjo­nsmøter, og noen av fondene begynner å levere bra igjen, sier Schanke.

– Det er ofte en vanskelig prosess når to selskaper skal slå seg sammen, med ulike bedriftsku­lturer. Har dette vaert vanskelig for Skagenfond­ene og Storebrand?

– Det har vaert normale diskusjone­r, men ingen stor uenighet om veien videre for selskapet. I den operasjone­lle driften finnes det selvsagt stordrifts­fordeler som Storebrand i stigende grad ønsker å utnytte. Poenget er at stillingen min endret seg da en ny eier kom inn.

Schanke slutter som administre­rende direktør nå, men han skal vaere tilgjengel­ig for styret og den nye ledelsen fram til 30. juli som er den formelle avslutning­sdatoen.

 ?? JARLE AASLAND ?? Øyvind Gjaerevoll Schanke har fått gartner-hjelp til hagen på Stokka, men nå får han bedre tid til egeninnsat­s for å oppretthol­de standarden i naerområde­t.
JARLE AASLAND Øyvind Gjaerevoll Schanke har fått gartner-hjelp til hagen på Stokka, men nå får han bedre tid til egeninnsat­s for å oppretthol­de standarden i naerområde­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway