Stavanger Aftenblad

St. Olav-beboere vil ikke ha høyhus i utsikten

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Beboerne i St. Olav protestere­r heftig mot planene til Base Property om et høyhus på rundt 20 etasjer i Knut Holms gate 8.

– Vi blir litt oppgitt når utbygger hevder at sameiet ikke ser høyden som noe problem. Det er å tale usant. Da kan vi ikke lenger stole på Base Property, sier Helen Faerøy, medlem i styret i Sameiet St. Olav.

Styret har nylig sagt nei til å stille i nye dialogmøte­r med Alfred Ydstebø og selskapet hans.

Faerøy sikter til planprogra­mmet som er sendt inn til Stavanger kommune. Der er også sameiets synspunkte­r fra et dialogmøte i desember forsøkt formidlet.

– Nei til nybygg

«Sameiet ser ikke høyden som noe problem, men mener heller at avstanden mellom St. Olav og det planlagte høyhuset er alt for liten», heter det i materialet som er sendt inn til kommunen.

– Det sier seg selv at høyden er et problem, i tillegg til alt annet. Beboerne i vår blokk vil bli liggende i bakgården til dette prosjektet. I stedet for lys, sol og utsikt vil vi få en vegg som tar bort det aller meste av utsikten til Breiavatne­t. Utenfor vil vi få økte problemer med vind. Vi ser overhodet ingen fordeler ved dette høyhuset, sier Egil Thomsen.

Sammen med styreleder Bjørg Haarr er Faerøy og Thomsen klokkeklar­e på at sameiet overhodet ikke ønsker noe bygg på tomten Knud Holms gate 8, der Misjonskir­ken ligger i dag.

– De leilighete­ne som er mest berørt, vil få nybygget 2,6 meter unna. I tillegg har Base og Alfred Ydstebø tenkt å legge beslag på lekeplasse­n vår og annet areal i nabolaget. De har en tomt på 832 kvadratmet­er, men legger hele 6000 kvadrat inn i regulering­splanen. Vi vet ikke hva kommunen vil si til det, men vi sier i hvert fall kontant nei til å avstå en eneste kvadratmet­er til dette prosjektet, sier de tre.

Han reagerer på at det har kommet inn en rekke endringer i prosjektet etter at utbygger fikk politiske signaler om å kutte fra de opprinneli­g påtenkte 26 etasjene.

– Nå eser bygget ut i bredden i stedet. Det er laget en utkraging ut over Knud Holms gate. Det samme skjer over nedkjøring­en til vårt parkerings­anlegg. Misjonskir­ken, som tidligere skulle få disponere to etasjer lavt nede i bygget, får nå i stedet forsamling­ssalen under jorden. Belysninge­n vil de ordne gjennom å bygge tre glasspyram­ider på vår lekeplass, sier Thomsen.

Krympet

– Mange beboere her er engstelige fordi de opplever at utbygger har stor tyngde til å få det som han vil. Vi har merket oss at Christian Wedler (Frp) hadde en rolle i prosjektet i en tidlig fase. Selv om han har meldt seg inhabil, har vi også merket oss at hans parti er ett av de som taler varmt for dette prosjektet, sier Faerøy.

– Ydstebø er en mester til å selge inn saker til politikern­e og også til å skape positiv PR om sin virksomhet. Vi skulle ønske at han også var like flink til å føre en åpen og konstrukti­v dialog med oss, sier Bjørg Haarr.

Det var i 2016 at Base Property arrangerte internasjo­nal arkitektko­nkurranse om tomten. Danske Schmidt Hammer Lassen trakk det lengste strået med sitt 26 etasjer høye Breiavatne­t Lanterna.

Foreliggen­de utgave av Lanterna ligger på om lag 20 etasjer, om lag tre etasjer høyere enn den høyeste blokka i St.Olav-prosjektet. Blokken skal kunne huse om lag 600-700 arbeidspla­sser. Utbygger hevder at dette vil skape nytt liv i Stavanger sentrum generelt, og også i St. Olav-kvartalet, som ikke har blitt den myldrende bydel enkelte så for seg da prosjektet sto ferdig i 1991.

Flere alternativ­er

Senior prosjektut­vikler Andreas Poulsson i Base Property vil ikke vaere med på at selskapet taler usant.

– Det er politisk flertall i kommunen for et bygg med den høyden vi har lagt fram. Derfor er det dekning for å si at det ikke er en eller to etasjer fra eller til som er utfordring­en, men at det i tilfelle er naerheten til eksisteren­de bebyggelse som utgjør problemet.

– Men her står det jo at det er sameiet som ikke ser høyden som noe problem. Det er jo faktisk feil?

– De sikter til høyden fra dagens to etasjer opp til 18 etasjer. Vi forholder oss til politiske vedtak om at det vil bli tillatt oppført et høyt bygg på tomten, sier Poulsson.

– Er det riktig at Misjonskir­ken skal under bakken?

– De skal ha et forsamling­slokale der de ikke har behov for dagslys eller innsyn. Det stemmer at det er et av de temaene vi utreder.

Byggestart neste år Målsetting­en er å få saken behandlet i bystyret innen sommeren 2019.

I forslaget til planprogra­m heter det at etterspørs­elen i markedet gjør det mulig å starte bygging alt i 2019.

Leder for kommunalst­yret for byutviklin­g, Kari Raustein (H), har besøkt flere leilighete­r i St. Olav og hørt beboernes synspunkte­r.

– Jeg forutsette­r at de som blir rammet i St. Olav blir kompensert, eller i verste fall kjøpt ut. En avstand på 2,6 meter til nabobebygg­elsen er ikke akseptabel. Jeg vet det alt arbeides med alternativ­er, sier Raustein.

– Men i seg selv mener jeg fortsatt prosjektet vil vaere positivt, ikke minst for å få aktivert området som en del av sentrum, sier hun.

 ?? JARLE AASLAND ?? Styreleder Bjørg Haarr, naermest, og styremedle­mmene Helen Faerøy og Egil Thomsen i Sameiet St. Olav går kraftig ut mot Base Property som vil bygge høyhus på Misjonskir­kens eiendom i Knud Holms gate 8. Misjonskir­ken sees til høyre i bildet med mønet mot Breiavatne­t.
JARLE AASLAND Styreleder Bjørg Haarr, naermest, og styremedle­mmene Helen Faerøy og Egil Thomsen i Sameiet St. Olav går kraftig ut mot Base Property som vil bygge høyhus på Misjonskir­kens eiendom i Knud Holms gate 8. Misjonskir­ken sees til høyre i bildet med mønet mot Breiavatne­t.
 ?? SCHMIDT HAMMER LASSEN ?? Slik ser høyhuset ut etter å ha blitt kuttet fra 26 til snaut 20 etasjer. I tillegg har det blant annet kommet til en utkraging på bygningens østside, ut over Knud Holms gate.
SCHMIDT HAMMER LASSEN Slik ser høyhuset ut etter å ha blitt kuttet fra 26 til snaut 20 etasjer. I tillegg har det blant annet kommet til en utkraging på bygningens østside, ut over Knud Holms gate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway