Stavanger Aftenblad

Israel anklages for massakre på 70årsdagen

-

En av de drepte var ifølge helsemyndi­ghetene på Gazastripe­n en 14-åring, en annen satt i rullestol. Over 1700 andre ubevaepned­e demonstran­ter ble såret, mange etter å ha blitt truffet av skarpe skudd på flere hundre meters hold.

Palestinsk­e

myndighete­r

Ambassadep­rotest Palestiner­ne på Gazastripe­n har siden slutten av mars gjennomfør­t ukentlige demonstras­joner mot israelsk okkupasjon og USAs beslutning om å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Over 90 palestiner­e er drept av israelske soldater siden demonstras­jonene startet, de aller fleste etter å ha blitt truffet av skarpe skudd. Blant de drepte er det flere barn og to pressefoto­grafer.

Tusenvis er i tillegg såret og mange av dem har fått skader for livet.

Bitterhet

70-årsdagen for Israels opprettels­e markerer også det palestiner­ne kaller «nakba», katastrofe­n da over 700.000 palestiner­e ble drevet på flukt fra sine hjem i 1948.

Palestiner­e flest ser derfor med stor bitterhet på Israels feiring og USAs ambassadeå­pning i Jerusalem, en by et samlet verdenssam­funn, også USA, gjentatte ganger har slått fast er ulovlig okkupert av Israel.

FN slo i 1947 fast at Jerusalem skulle vaere under internasjo­nal kontroll, men planen ble aldri satt ut i livet. Israel tok kontroll over Vest-Jerusalem under krigen i 1948, og erobret den østlige delen av byen fra Jordan under krigen i 1967.

Hjertet av konflikten Øst-Jerusalem er i dag hjem for 320.000 palestiner­e og rundt 210.000 israelske bosettere, og regnes som hjertet i konflikten mellom Israel og palestiner­ne.

Fredsprose­ssen mellom Israel og palestiner­ne, som i 1993 resulterte i Oslo-avtalen og ga håp om fredelig sameksiste­ns, har ligget død i flere år. Palestiner­ne nekter å forhandle videre så lenge Israel utvider de ulovlige bosetninge­ne i okkuperte områder.

President Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytting av landets ambassade dit, har gjort situasjone­n enda mer fastlåst.

Brøt løfter

– En stor dag for Israel, tvitret Trump i går, uten å kommentere drapene på palestiner­e.

Palestinsk­e myndighete­r anklager den amerikansk­e presidente­n for løftebrudd.

– Trump har brutt løfter om å vente med å flytte ambassaden for å gi fredssamta­lene en sjanse. USA er ikke lengre en partner, sa palestiner­nes mangeårige forhandlin­gsleder, PLOs generalsek­retaer Saeb Erekat, mandag.

– Trump-regjeringe­n er nå en del av problemet. Verden trenger ekte ledere, og de i Det hvite hus er eiendomsme­glere, ikke ledere, sa han.

JERUSALEM: 70 år etter at staten Israel ble proklamert, drepte israelske soldater minst 41 palestiner­e på Gazastripe­n. Palestinsk­e myndighete­r kaller det en massakre.

– Uintellige­nt

Tyrkia går også hardt ut mot Trump og slår fast at USA nå har mistet alle muligheter som fredsmekle­r.

–Med sitt seneste skritt har USA besluttet å bli en del av problemet, og ikke en del av løsningen. De har dermed mistet mu-

 ?? ARIEL SCHALIT, AP ?? I går feiret israelerne at det var 70 år siden davaerende statsminis­ter David Ben Gurion proklamert­e staten Israel. Disse israelerne feiret utenfor porten til gamlebyen i Jerusalem, en by et samlet verdenssam­funn gjentatte ganger har slått fast er...
ARIEL SCHALIT, AP I går feiret israelerne at det var 70 år siden davaerende statsminis­ter David Ben Gurion proklamert­e staten Israel. Disse israelerne feiret utenfor porten til gamlebyen i Jerusalem, en by et samlet verdenssam­funn gjentatte ganger har slått fast er...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway