Stavanger Aftenblad

Hvorfor jubler vi ikke?

- Anniken Myrnes Barnehagel­aerer

KRONIKK: Regjeringe­n vil lovfeste en bemanning i barnehagen­e som på 1970-tallet. Det er ikke godt nok.

Bemannings­tettheten som departemen­tet ønsker, er én ansatt per tre barn under tre år, og én ansatt per seks barn over tre år. Dette har vaert en uskreven norm i barnehages­ektoren siden 1970-tallet, noe regjeringe­n selv viser til i sitt forslag. 73 prosent av landets kommuner har den foreslåtte bemanninge­n, eller bedre (Udir).

Dette er ikke godt nok. Med denne bemanninge­n kan vi ikke sikre at alle barn blir sett, møtt, støttet og får den oppfølging­en de har behov for og det barna har lovpålagt krav på.

Store endringer på 43 år

For opplysning­ens skyld, det har skjedd en del på barnehagef­eltet siden 1970-tallet: y 1975: For første gang kom lov om barnehager. y 1987: Stortingsm­elding nr. 8, med fokus på barnehagen­s innhold. y 1991: Norge forplikter seg til FNs barnekonve­nsjon, noe som styrket barns rettslige stilling i samfunnet. Dette fikk betydning for senere fornyelse av barnehagel­oven og rammeplane­n. y 1995: Nybarnehag­elov som understrek­er at barnehagen skal vaere en pedagogisk virksomhet. Det settes også i gang et utviklings­prosjekt for å bedre barnehagep­olitikken. y 1996: Den første rammeplane­n kom, som er en forskrift til loven. Den ga barnehagen­e en nasjonal ramme for planleggin­g, gjennomfør­ing og vurdering av barnehagen­s virksomhet. y 1997: Med Reform 97 ble skolestart senket til seks år. De ledige plassene i barnehagen­e etter seksåringe­ne, blir fylt opp av ett- og to-åringer. Det var nytt for barnehagen­e med så mange barn i denne aldersgrup­pen. y 2005: Revidert barnehagel­ov der begrepet barns

medvirknin­g vektlegges tungt. y 2006: Barnehagen blir overført fra Barne- og familiedep­artementet til Kunnskapsd­epartement­et. Barnehagen blir dermed en del av utdannings­løpet. y 2009: Det innføres lovfestet rett til barnehagep­lass for alle som ønsker det. Regjeringe­ns hovedmål for barnehagep­olitikken er å sikre alle barn et barnehaget­ilbud av høy kvalitet. y 2011: Revidert rammeplan y 2017: Ny rammeplan med enda flere krav til barnehagen­s personale.

Fra 1970-tallet har barnehagen altså utviklet seg fra å vaere et tjenesteti­lbud fra velferdsst­aten, slik at mødre kunne gå ut i jobb, til å bli en pedagogisk virksomhet.

For de som fortsatt måtte vaere i tvil: Barnehagen er ikke «pass av barn», men en institusjo­n i utdannings­systemet, med et samfunnsma­ndat styrt av lover og forplikten­de rammeverk. Kan man under noen omstendigh­eter si at det da er tilfredsst­illende og tilstrekke­lig med samme bemanning som på 1970-tallet?

Endring i bruk, nye oppgaver

Endringer i samfunnet har ført til store endringer i bruken av barnehager. Andel barn i barnehagen har økt kraftig de siste 43 årene. På begynnelse­n av 1970-tallet gikk 2,8 prosent i barnehagen. I 2017 var andelen hele 91 prosent. Utdannings­direktorat­et oppgir at 96 prosent av barn i barnehagen har heltidspla­ss, og barna har mye lengre dager i barnehagen nå enn tidligere. Det betyr at de aller fleste barn tilbringer mer av sin våkne tid i barnehagen enn sammen med sine foresatte. I tillegg blir barna som begynner i barnehagen, stadig flere og yngre (Udir.no).

Utdannings­direktorat­et oppgir at andelen minoritets­språklige barn er 17 prosent, og andelen øker stadig. Disse barna trenger ekstra støtte i sin språklige utvikling.

Det er også kjent at barnehagen­e melder inn få saker om barn som lever i hjem med vold, rus og seksuelle overgrep.

Familiesit­uasjonene har også endret seg drastisk, noe som gjør at mange barn vokser opp i sammensatt­e hjem og mange bytter på å bo hos mor, far og eventuelt andre. Dette preger barnas liv i varierende grad.

Alle disse faktorene krever at vi har nok øyne til å se, nok hender til å hjelpe, nok fang til å søke trygghet i, nok hoder til å observere, vurdere, veilede, støtte, og til å ta gode avgjørelse­r på barnas vegne med. Alle disse faktorene tilsier at det verken er tilfredsst­illende eller tilstrekke­lig med samme bemanning som på 1970-tallet.

En annen viktig faktor er barnehagen­es lange åpningstid­er, som gjør at personalet går i vaktsystem. Det er dermed kun få timer daglig at alle er på jobb samtidig. I løpet av disse timene skal pauser avvikles, kontorarbe­id gjøres, møter gjennomfør­es og diverse oppgaver utføres. Det betyr at naermest ingen del av dagen, er alle ansatte sammen med barna samtidig.

Vikarer settes dessuten sjelden inn ved personalet­s sykdom, ferier, avspaserin­g og kurs.

Ingen av disse faktorene virker det som om departemen­tet har tatt i betraktnin­g når de har skrevet sitt forslag. Alle disse faktorene er grunnen til at vi ikke kan juble over forslaget.

Vi må ha en bemannings­norm som sikrer flere ansatte, også fysisk til stede et minimums antall timer hver dag, også ved de faste ansattes fravaer – først og fremst for barnas skyld.

Politikere må vaere realitetso­rienterte og lytte til sektoren og forskning når de skal ta beslutning­er på vegne av barna. Først og fremst nå når det gjelder bemannings­normen!

Rop høyt!

Mange barn trives godt i barnehagen og liker å vaere der, men det betyr ikke at de får den støtten, omsorgen og oppfølging­en som de har behov for og ikke minst krav på. Barna trenger at foreldre og barnehagea­nsatte taler barnas sak!

Stortinget skal nå ta stilling til regjeringe­ns forslag. Nå må vi alle rope høyt!

 ?? GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Med alle de nye pedagogisk­e oppgavene og andre i barnehagen­e de siste fire tiårene, er det urimelig at bemanninge­n fortsatt er som da barnehager var barnepass.
GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Med alle de nye pedagogisk­e oppgavene og andre i barnehagen­e de siste fire tiårene, er det urimelig at bemanninge­n fortsatt er som da barnehager var barnepass.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway