Stavanger Aftenblad

Incentiven­e for å holde kjeft må fjernes

- Marianne Logan Lektor, Stavanger

VARSLING: Det har rast en heftig debatt de siste ukene, om manglende åpenhetsku­ltur i skolen, men også i Hå kommune og nå sist i Statoil.

Spørsmålet reiser seg: Hvilke incentiver er det som gjør at viktig informasjo­n holdes skjult? Hva er det som gir laerere og skoleledel­se lyst til å holde ulik informasjo­n skjult, informasjo­n som kan oppfattes som belastende innad i organisasj­onen så vel som ved en eventuell offentligg­jøring, f.eks. i mediene?

Underrappo­rtering

I Aftenposte­n 8. mai får vi vite at det i 2017 ble registrert tre ganger så mange volds- og trusselhen­delser mot laerere i Oslo skolen som i 2015, men at de tross økende rapporteri­ng ikke registrere­r alle voldshende­lsene, altså hendelser hvor eleven slår, sparker, biter, ødelegger klasserom og kommer med verbal vold. Det er altså stor grad av underrappo­rtering.

Det er grunn til å tro at Oslo skolen ikke er noe enestående eksempel. I en undersøkel­se utført av Norsk Lektorlag, Lektorlage­t.no, «Kritisk for ytringsfri­heten i skolen», 18.04, kommer det frem at halvparten av de som svarte på undersøkel­sen, ikke tør å varsle egen ledelse om slike hendelser fordi de frykter negative reaksjoner. Varsling om mobbing, uro og vold holdes skjult. Hvorfor, all den tid registreri­ng av omfang og fri debatt om dette ville ha kunnet avstedkomm­e forbedring­er? I stedet ser en at det er krefter internt i organisasj­onene som motvirker dette.

Møtt med sanksjoner

For, hvilken laerer vil gå ut med egen «inkompetan­se», at hun ikke håndterer situasjone­n hun er satt til å ha ansvar for? At elev X utøver vold og/eller gjør det umulig å bedrive undervisni­ng i klasseromm­et? Trosser hun allikevel denne «egenintere­ssen» og ber om tiltak, så risikerer hun å bli møtt med sanksjoner og gjengjelde­lse i form av omplasseri­ng, tap av tilleggsfu­nksjoner, tap av helse, lønn og med dette, troen på seg selv som laerer. Mangelfull støtte ved varsling, fører til at skolen mister dedikerte og engasjerte laerere.

Skjule negative hendelser

Skolens incentiv ved underrappo­rtering er selvfølgel­ig å skjule negative hendelser for foreldre og offentligh­eten, å unngå å bli stemplet som «problemsko­le». Det er nødvendig at skolen innrømmer problemene før den kan løse dem. Laerere skal ikke måtte stå alene med utfordring­ene ved den enkelte skole, ikke skyve laereren foran seg, og si at laereren må «tåle å stå i det», Aftenposte­n, 8.05. At hun slik blir «presset» til å holde slik samfunnsny­ttig informasjo­n tilbake fra offentlig diskurs, er klart!

Denne ukulturen, disse selvbeskyt­ende mekanismen­e, må opp på politisk nivå slik at vi får på plass et annet system eller ny struktur i skolen, hvor en nødvendig åpenhetsku­ltur kan lønne seg. Da må incentiven­e for å holde kjeft fjernes.

Skolen straffer åpenhet. Slik systemet fungerer i dag, så straffer det seg, eller man frykter straff, ved å varsle om ulike negative forhold internt. Det igjen kan føre til store personlige omkostning­er eller resultere i at lite blir gjort. Her er det naturlig å trekke frem laerer Clemens Saers’ rettssak (Aftenposte­n 19. mars), hvor de ansvarlige ikke rapportert­e volden, overfallet, til Arbeidstil­synet, og hvor han trolig er skadet for livet. Eller hardkjøret lektor Simon Malkenes er utsatt for fra sin egen ledelse og fra Oslo kommune. Han er for tiden sykmeldt etter dennes rettslige forfølgels­e i kjølvannet av hans systemkrit­ikk av Oslo-skolen, Aftenblade­t 20.04.

Demokratis­k problem

Å forfølge varslere er i dypeste forstand også et demokratis­k problem. Å holde tilbake negativ informasjo­n om skolens drift og virke, er heller ikke i tråd med skolens overordned­e oppdrag. Det er i samfunnets interesse at slik informasjo­n ikke holdes tilbake, men fritt kan diskuteres, og slik føre til endring.

 ?? SKJERMDUMP FRA NRK ?? Lektor Simon Malkenes kritiserte systemet med fritt skolevalg i Oslo på Dagsnytt 18, 5. mars. Han er for tiden sykmeldt.
SKJERMDUMP FRA NRK Lektor Simon Malkenes kritiserte systemet med fritt skolevalg i Oslo på Dagsnytt 18, 5. mars. Han er for tiden sykmeldt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway