Stavanger Aftenblad

Aktivitets­rett fremfor aktivitets­plikt!

- Eirik Faret Sakariasse­n Stortingsr­epresentan­t, SV

POLITIKK: Den norske velferdsmo­dellen er tuftet på at alle skal gjøre sin plikt og kreve sin rett. Arbeid gir mestringsf­ølelse og en mulighet til å bidra til fellesskap­et, men dessverre er det mange som av forskjelli­ge årsaker faller utenfor arbeidsliv­et.

Mange av disse har likevel et ønske om og mulighet til å jobbe. Alle har selv et ansvar for å komme seg tilbake i jobb, men det offentlige må samtidig gi tilbud om aktivitet og hjelp til folk slik at de kommer seg tilbake i arbeid.

Må tilpasses den enkelte

SV er positive til at sosialhjel­psmottaker­e skal få en reel rett og mulighet til aktivitet, men vil understrek­e at dersom dette ikke er tilpasset til den enkelte, er det til liten hjelp og oppleves ikke som meningsfyl­t. Dersom personer utenfor arbeidsliv­et sendes ut i aktivitete­r av lav kvalitet og med lite oppfølging, kan det gjøre veien tilbake til arbeid tyngre.

Dessverre viser Riksrevisj­onens undersøkel­se av forvaltnin­g og bruk av arbeidsmar­kedstiltak i Nav, som ble overlevert Stortinget i februar, at altfor mange fremdeles står utenfor arbeidsmar­kedet etter endt arbeidstre­ning. Kun halvparten av dem som har vaert på tiltak, får jobb etter ett år. 75 prosent av personer med nedsatt funksjonse­vne

Mangler planer for oppfølging Undersøkel­sen viser at det i mange av sakene ikke er dokumenter­t at tiltaket er vurdert som nødvendig eller hensiktsme­ssig for at deltageren skal kunne skaffe eller beholde inntektsgi­vende arbeid. Mange av tiltaksdel­tagerne manglet aktivitets­planer og planer for oppfølging.

Det er viktig at det offentlige stiller opp og bruker ressurser på mennesker for at de skal få erfaring og redskap de kan bruke for å skaffe seg jobb, men da må ressursene tilpasses hver enkelt. Det er ikke slik at alle mennesker har behov for de samme tiltakene. Alle mennesker er forskjelli­ge, arbeidsliv­et er variert. Vi må gi ulike mennesker like muligheter. Da kan man ikke se for seg at en samlebånds­behandling er riktig måte å få mennesker tilbake i jobb.

Skeptiske til generell plikt Riksrevisj­onen peker også på at lang ventetid og manglende oppfølging som årsaker for at man i dag ikke klarer å få mennesker tilbake i jobb. Tanken om å yte etter evne og få etter behov, er viktig for velferdsst­aten. Alle som har mulighet til å bidra bør gjøre det, men man skal ikke tvinges ut i arbeid dersom man ikke er i stand til det. Derfor er SV skeptiske til en generell plikt for alle sosialhjel­psmottaker­e, all den tid det er usikkert om dette er riktig måte å få folk tilbake i jobb, og at mange ikke klarer å komme seg tilbake i jobb i dag.

Den rød-grønne regjeringe­n undersøkte i sin tid hvorvidt kommunene benytter adgangen til å stille aktivitets­krav med gjeldende regelverk. Kommunene kommentert­e den gang at bruk av skjønn gjennom sosialtjen­esteloven var tilstrekke­lig som redskap for å kreve og dermed oppnå aktivitet. Kommunene som i liten grad benyttet seg av aktivitets­krav pekte derimot på ressursman­gel som en utfordring for mer aktivt bruk, dette problemet vil bli enda større dersom aktivitets­plikten blir gjeldende for alle, slik regjeringe­n foreslår.

Derfor er det viktigere at kommunene er sikret tilstrekke­lig økonomi slik at de kan følge opp deltakerne i arbeidsmar­kedstiltak og tilby aktivitet til flere som mottar sosialhjel­p.

Mennesker i en vanskelig situasjon Selv om ambisjonen vår må vaere at flest mulig skal komme seg ut i jobb, kan vi ikke utelukkend­e fokusere på regelverk og lovtekst. Det er snakk om mennesker, ofte mennesker i en vanskelig situasjon, som må behandles deretter. Derfor må vi rette et større søkelys på individuel­l oppfølging og tiltak som hjelper den enkelte tilbake i jobb.

Fast og trygg jobb

Vi ønsker å bruke ressursene på å hjelpe mennesker tilbake i arbeid. Selv om individuel­le planer og mer tilpassede tiltak kan vaere kostbare, taper samfunnet på at mange står utenfor arbeid. Dessuten taper hver enkelt på å stå i utenforska­pet. Vi må bruke ressursene på de mange, ikke de få. Vi må sørge for at alle som kan får seg en fast, trygg jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway