Stavanger Aftenblad

Miljøterap­i alene er ikke et alternativ

- Tor K. Larsen Psykiater, professor dr. ved UiB

PSYKIATRI: Miljøterap­i alene er dessverre ingen virksom kur for depresjon.

Sykepleier Kari Vevatne, instituttl­eder ved helseviten­skapelig fakultet, Universite­tet i Stavanger, diskuterer i en kronikk 8. mai behandling­en av alvorlige depresjone­r med utgangspun­kt i at en del mennesker ender opp med å ta sitt eget liv, til tross for at de er i aktiv behandling. Vevatnes medisin er å erstatte medikament­ell behandling med miljøterap­i. Men miljøterap­i alene er dessverre ingen virksom kur for depresjon.

Akuttpsyki­atrien i Norge har blitt gradvis bygd ned over mange år, store institusjo­ner har blitt erstattet av distrikts-psykiatris­ke sentre og poliklinis­ke behandling­senheter. For noen pasientgru­pper har denne omorganise­ringen vaert fornuftig, men slett ikke for alle.

Fagmiljøen­e splittes opp

Et av hovedprobl­emene med desentrali­seringen er at fagmiljøen­e splittes opp, og at enhetene sitter igjen med for få erfarne psykiatere og psykologer. Små fagmiljøer går i neste omgang dessverre ut over kvaliteten på behandling­en som tilbys; mange pasienter må forholde seg til stadig nye behandlere og miljøkonta­kter, og behandling­en mangler nødvendig faglig fundament og kontinuite­t.

I sin kronikk påstår Vevatne at et alternativ til medikament­ell behandling er miljøterap­i hvor relasjoner, naerhet og omsorg danner hovedinnho­ldet i behandling­en. Men miljøterap­i er ikke et alternativ til medikament­ell behandling, det er helt unødvendig å sette et aspekt av behandling­en opp mot et annet som om det var et enten eller. I en bio-psyko-sosial forståelse av alvorlig psykisk lidelse vil tre tilnaermin­ger supplere hverandre; rehabilite­ring har fokus på arbeid, studier, bolig og økonomi; miljø- og psykoterap­i legger vekt på mestringss­trategier og etablering av stabile relasjoner og medikament­ell behandling tar seg av de nevrobiolo­giske aspektene.

Alvorlige depresjone­r øker, som Vevatne ganske riktig påpeker, sannsynlig­heten for selvmord, men hun tar feil når hun tror at den store utfordring­en som helsevesen­et her står overfor løses ved å ikke tilby pasientene den mest effektive og virkningsf­ulle behandling­en vi har per i dag – det vil vaere et brudd på god klinisk praksis å ikke tilby medikament­ell behandling ved alvorlige depresjone­r. Medikament­ell behandling står ikke i strid med god miljøterap­i, tvert imot må man forvente en synergieff­ekt når behandling­en både rommer miljøterap­eutiske, rehabilite­rende og medisinske tiltak.

Urovekkend­e

Det er urovekkend­e at en person som har ansvar for å utdanne neste generasjon sykepleier­e, velger å vende ryggen til essensiell kunnskap og praksis når det gjelder behandling av alvorlig depresjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway