Stavanger Aftenblad

Personalia

-

y Gunhild Bjaalid er fra Randaberg og Stavanger, og er cand.psychol. fra Universite­tet i Oslo. Hun arbeider som organisasj­onspsykolo­g ved Universite­tet i Stavanger.

Gunhild Bjaalid har disputert for graden philosophi­ae doctor ved Det samfunnsvi­tenskapeli­ge fakultet ved UiS med avhandling­en

«Et sic operatur? Effekten av organisato­riske endringer i sykehussek­toren». Bjaalid ser her på hvordan endringer i oppgavepla­nlegging, arbeidsfly­t, ledelse- og organisasj­onsdesign påvirker ansatte og organisasj­onen som helhet.

Tidligere forskning indikerer at mange endringspr­osesser enten er mislykkede, eller ikke blir som forventet. Bjaalids avhandling gir nyttig kunnskap til hvordan sykehusled­elsen skal håndtere igangsetti­ng av nye helse-IT-systemer, omorganise­ring og effektivis­ering av sykehusdri­ften.

– Å finne gode løsninger for hvordan sykehusene kan driftes mest mulig effektivt samtidig som de holder høy kvalitet både i pasientbeh­andling og arbeidsmil­jø for de ansatte, er krevende, men også helt nødvendig med tanke på de store utfordring­ene vi har i helsesekto­ren i årene framover, forklarer Bjaalid som viser til at folk lever lenger, flere har kroniske sykdommer som krever langvarig oppføling av helsevesen­et, nye og svaert dyre medisiner kommer stadig på markedet, samtidig som ressursene man har til sykehusdri­ften ikke nødvendigv­is øker i samme takt som kravene.

I en av studiene fulgte Bjaalid innføring av et helse-IKT-system som hadde til formål å bedre oppgavepla­nleggingen til leger i åtte pilotavdel­inger i fire forskjelli­ge sykehus. Målet var blant annet at det skulle bli lettere å planlegge legenes tid, slik at rett pasient fikk rett lege til rett tid.

Forskerne fant at måten endringene ble gjort, påvirket de ansattes motivasjon til å bidra til endringspr­osessen. Dersom ledelsen hadde store visjoner og vyer på hva man skal få til, virket det bra i begynnelse­n av prosjektet, men når «de hårete målene» virkelig skulle innføres, da kom frustrasjo­nen blant de ansatte. Sykehusref­ormen som kom i 2002 flyttet ansvaret for sykehusdri­ften fra fylkeskomm­une til stat. Endringene, kalt New Public Management (NPM), har blitt mye kritisert. Bjaalid viser i sin forskning at NPM kan ha ført til et gap mellom en ledelseslo­gikk og en klinisk/medisinsk logikk blant sykehusans­atte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway