Stavanger Aftenblad

Han som kom

- Leif Lie-Bjelland

Det er mye i vår tro vi kan gruble på. Og det er mye vi ikke forstår. For eksempel mysteriet Jesus. Pinsens mål er å avdekke dette guddommeli­ge mysterium og innvie oss i det. Helt siden Jesu fødsel er han blitt diskutert og kommentert. Hvem var han egentlig? Hvordan kunne han vaere Guds sønn? Ja, kunne den opphøyde og allmektige Gud bli et menneske i dets sårbarhet og begrenseth­et? Eller var det slik at først på et senere tidspunkt i livet ble han utpekt til å vaere Guds sønn?

Dette er bakgrunnen for dagens tekst fra 1. Johannes brev 5,6-12. Det er maktpåligg­ende for brevets forfatter å fastholde det den gamle bekjennels­e sier at «Han, Jesus Kristus, er den som kom gjennom vann og blod.»

Her nevnes tre faktorer eller tema som alle er viktige i denne bekjennels­en. Han kom, vannet og blodet. Han som kom, han ble døpt i Jordanelve­ns vann og gav sitt blod gjennom sin død på korset.

Det var barnet i krybben som ble døpt og som senere døde på korset. Det er dette Ånden vitner om. Pinsen er alltid bundet til ordet om Jesus.

Og det vi også kan se i dagens ord, er forbindels­en til våre to sakramente­r. Både dåpen og nattverden, vannet og blodet, er nøye knyttet til Han som kom. Dette viser oss storheten og dybden i våre sakramente­r. Ved den hellige Ånds hjelp formidles en samtidighe­t og en enhet med Han som kom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway