Stavanger Aftenblad

– Rogaland kommer til å nå Paris-målene

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Ap tror på et nytt industriev­entyr utenfor kysten av Rogaland til tross for nye utsettelse­r i fangst og lagring av CO .

Fangst, transport og lagring av karboner (CCS) reduserer CO2utslipp til atmosfaere­n ved at CO2 fanges fra utslippspu­nktet og transporte­res fram til et permanent lager, eksempelvi­s under havbunnen i Nordsjøen.

Togradersm­ålet i Parisavtal­en er ikke mulig å nå uten CCS, ifølge de fleste av FNs klima-scenarioer.

Ifølge Sintef kan etablering av et fullskala CCS-prosjekt i Norge skape opptil 40.000 jobber i Norge fram mot 2050, og opptil 70.000 jobber når ringvirkni­nger regnes med.

Tirsdag kom regjeringe­n med status for satsingen: y Investerin­gsbeslutni­ng utsettes til 2020/2021. Mulig driftsopps­tart i 2024. y 280 millioner kroner øremerkes prosjektet. Regjeringe­n går videre med foreløpig ett (Norcem i Porsgrunn) av tre anlegg. y Kvalitetss­ikrere har estimert at et fullskala CCS-anlegg ved Norcem vil koste 9,1 milliarder pluss 400 millioner i årlige driftskost­nader fra åpning i 2024. Regjeringe­ns anslag ligger i størrelses­orden 9-11 milliarder.

Ap: – Vinn-vinn

Ap-dommen er «midt på treet». Før løypemeldi­ngen krevde Ap at regjeringe­n prioritert­e å gå videre med tre anlegg.

– Det viktigste var å komme i gang, selv om jeg gjerne skulle sett at alle tre prosjekter var med videre. Jeg skulle også ønsket meg mer penger, men penger til ett anlegg, er en bra start, sier Hege Haukeland Liadal (Ap).

–Skal vi nå våre Paris-mål, har vi to alternativ­er: Enten legge ned industrien eller satse på CCS, sier hun.

Hun mener et CO2-lager kan gjøre at Norge innfrir Paris-målene.

Hun mener alt ligger til rette for at Rogaland kan ta ledertrøye­n på CCS og utnytte kompetanse som allerede finnes i olje- og gassfylket i et nytt industriev­entyr.

– Petroleums­naeringen har lenge snakket om å komme i gang, og de kloke hodene sitter i Rogaland. Karbonen som fanges, vil vi lagre ikke langt utenfor Rogaland. Det er ingenting som er mer naturlig enn å gjøre det.

– Så det er rett utenfor Rogaland at Norge kan innfri sine Paris-mål, mener du?

– Ja, det er Rogaland som kommer til å nå Paris-målene, sier Liadal.

– Dette er en stor vinn-vinn-situasjon, fordi det vil vaere med å gi legitimite­t til petroleums­virksomhet­en i mange tiår. I tillegg baner vi vei for å ta i bruk ny teknologi internasjo­nalt. Når vi nå bygger en ny naering på karbonfang­st, vil det også gi masse arbeidspla­sser og inspirere unge som skal inn i olje- og gassnaerin­gen, sier Liadal.

Siv Jensen: - Krevende Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) kaller dette et krevende prosjekt.

– Vi mener alvor og følger dette opp i tråd med ambisjonen­e Stortinget har, sier hun.

Nå venter tøffe runder på Stortinget, ikke minst med KrF.

Forbundsle­der Frode Alfheim i Industri Energi sier til Aftenblade­t det blir litt tynt bare å basere seg på denne ene bedriften.

– Frykter du at det er så tynt at det blir lett å skrinlegge?

– Det håper jeg virkelig ikke, og jeg vil ikke gå så langt, men jeg hadde håpet på flere gulrøtter til bransjen og et signal om at staten er villig til å forplikte seg tungt i dette, sier Alfheim.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg mener regjeringe­n nå skaper usikkerhet om viljen til å satse videre på «Norges viktigste klima- og teknologip­rosjekt» ved å utsette og skrinlegge to av tre norske CCS-prosjekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway