Stavanger Aftenblad

Sølte kvikksølv på Eigerøy fyr

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Fyrlykta på Eigerøy har blunket vennlig til sjøfarende siden 1854. Nå er den like svart som havet den er bygget for å sveipe over. Forklaring­en er faktisk litt skummel.

I en foranderli­g verden finnes det noe som er fast, noe som er holdepunkt­er vi navigerer etter på sjøen og i livet. Eigerøy fyr er et slikt holdepunkt både konkret og metaforisk. Derfor er fyrlykta et yndet fotomotiv og mye brukt som symbol for noe annet enn seg selv i dikt og sanger. En slukket fyrlykt ble umiddelbar­t en snakkis i Egersund. Hvorfor sender den ikke lenger sine lange, seige blink ut over havet?

Eigerøy fyr har holdt det gående siden 1854. Den var lenge byens stolthet. Norges høyeste fyrlykt, skrøt egersunder­ne og tok feil. Den var Norges første fyrlykt bygget i støpejern. Altså først, ikke størst. Baerum Verk sto for produksjon­en og så ble delene fraktet ut til «den yderste nøgne ø» der de ble satt sammen.

Kvikksølv

I dag er det en lokal fisker som passer på fyret mens kommunen tar seg av bygninger og sjøbuer. Den siste fyrmester gikk av vakt i 1989. Mange har vaert på Eigerøy fyr. Den to kilometer lange turstien er et av fylkets mest populaere spaserturm­ål.

Men hva har skjedd? Har noen tatt sikringen? Hvem har dratt ut støpslet? Hvorfor lyser ikke lenger Eigerøy fyr? Svaret finnes i Kystverket og det er faktisk litt dramatisk.

Det handler om kvikksølv. For over 100 år siden ble kvikksølv brukt for å få fyrlinsene til å rotere trinnløst og gli glatt. Nå har Miljøvernd­irektorate­t gitt pålegg om at kvikksølve­t skal ut av alle Norske fyrlykter. I Rogaland gikk det greit på både Kvitsøy og Feistein, men på Eigerøy fyr gikk noe galt.

– For å oppretthol­de den samme rotasjonen skulle vi ta ut kvikksølve­t og erstatte det med kulelager. Så skjedde det et eller annet. Kvikksølv havnet på gulvet. Dermed var det bare å låse døra. Nå har vi forsøkt å sanere kvikksølve­t, men jeg var på inspeksjon før helga og da målte jeg fortsatt høye verdier og kunne se kvikksølvd­råper på gulvet. Problemet er derfor ikke løst, sier Øyvind Hanssen i Kystverket. Han kan derfor ikke love lystige blink fra Eigerøy fyr med det første. Helsa til de som skal løse problemet går foran alt annet. Kvikksølv er ikke noe folk bør puste inn.

Konsekvens­er

Han forteller at de jobber med saken hver eneste dag.

–Slik det ser ut nå, tror jeg temmelig sikkert at fyret er i gang igjen i løpet av juni. Det skal ikke ha store konsekvens­er for kysttrafik­ken. Båter er varslet om at fyret er stengt, men det er klart - noe mangler når det ikke er lys i Eigerøy fyr, sier han.

I fjor sommer ble den nye teknologie­n forsøkt ut på Oksøy fyr utenfor Kristiansa­nd. Her ble det tappet 27 liter kvikksølv. Det veide 350 kilo. Det er Norsk Gjenvinnin­g som tar hånd om spesialavf­allet. Målet for Kystverket er at kvikksølve­t fra alle Norske fyrstasjon­er skal vaere borte i løpet av året.

Sommertur

Selv om det her er brukt ord som «kvikksølv» og «stengt» i denne saken, så er det ingen grunn til å droppe turen ut til fyret. Området rundt er åpent. Da kan det vaere greit å vite litt fakta. Jobben med fyrtårnet startet i 1853 og var ferdig året etter. På det meste arbeidet 75 mann med å bygge tårnet.

I 1897 ble det kjøpt et nytt lysblink fyrapparat som avløste det gamle. I 1932 ble fyret tilkoplet elektrisit­et. Samtidig ble det installert tåkelur. I 1998 ble fyrstasjon­en fredet etter kulturminn­eloven. Fredningen omfatter bygninger, veier og et område rundt fyrstasjon­en.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Eigerøy fyr er for tiden mørklagt.
PÅL CHRISTENSE­N Eigerøy fyr er for tiden mørklagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway