Stavanger Aftenblad

Humler og bier er avhengige av jordbrukso­ppgjøret

- Maja Stade Aarønaes Politisk rådgiver i Sabima

POLITIKK: Landbruket kan spille en nøkkelroll­e i å hindre artsutrydd­else. Tilbudet fra staten i årets jordbrukso­ppgjør legger ikke til rette for et naturvennl­ig jordbruk og et levende kulturland­skap.

Jordbrukso­ppgjøret er viktig for bøndene, men også viktig for å gi en retning for hvor vi vil at det norske jordbruket skal vaere i fremtiden. Bøndene har hovedrolle­n i videreføri­ngen av det saeregne kulturland­skapet som en del av den norske identitete­n. Humler og andre bier trenger det tradisjone­lt skjøtta landskapet som er skapt gjennom mange generasjon­er med slått og beite.

Sikrer pollinerin­g

Bondens kløver trenger humler som kan nå helt inn til pollenet som er gjemt i de dype kløverblom­stene for å sikre pollinerin­g og frøsetting. Denne symbiosen blir forstyrret i det intensivt dyrka jordbruksl­andskapet, som fremmes av en politikk som premierer produksjon per enhet fremfor et areal som blir holdt i hevd.

Utviklinge­n i landbruket går i feil retning. Statens tilbud i jordbruksf­orhandling­ene bygger videre på de naturfiend­tlige strukturen­dringene i jordbruket med faerre, større enheter med monokultur­er. Den rådende politikken tar ikke ansvar for å ivareta mangfoldet i jordbruksp­raksis eller artsmangfo­ldet i kulturland­skapet.

langtunged­e

Støtter bøndene

Sabima støtter bøndenes krav om mer støtte til små og mellomstor­e bruk, driftsvans­ketilskudd og setertilsk­udd. Dette er tiltak som legger til rette for å ta vare på bredden av kvaliteter som jordbruket bidrar med og sikre det varierte kulturland­skapet over det ganske land. Et småbruk på Vestlandet ivaretar andre naturog kulturkval­iteter enn en seter i Gudbrandsd­alen, men begge har sine unike kvaliteter som må sikres for fremtiden. Samtidig må jordbruket i enda større grad satse på en naturvennl­ig matproduks­jon. Bøndene må ta eierskap til og løfte frem verdien av det naturvennl­ige jordbruket som sikrer en langsiktig og baerekraft­ig matproduks­jon i et artsrikt landskap i levende bygder.

Både bondeorgan­isasjonene og myndighete­ne må vaere sitt ansvar bevisst og spille på lag for at vi skal kunne ivareta det mangfoldig­e jordbruket inn i fremtiden.

Utviklinge­n i landbruket går i feil retning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway