Stavanger Aftenblad

Kultursjef­en vil ha nasjonalt kompetanse­senter for korps

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Korpsbeveg­elsen har alle kjennetegn­ene på profesjone­lt musikkliv, men får ikke gjennomsla­g, sier Stavangers kultursjef Arnfinn Bjerkestra­nd. Nå vil han etablere et kompetanse­miljø for å løfte korpsene.

Denne uka ferdigstil­ler kulturavde­lingen i Stavanger kommune sitt høringsutk­ast til kulturplan for årene fram til 2025. Ett av punktene omhandler korpsog brassband, og det tas til orde for å forene alle gode krefter i et nasjonalt kompetanse­senter.

– Stavanger har flere korps på høyt nivå, vi har masterprog­ram i direksjon på UiS og hele Bjergsted-miljøet med SSO, kulturskol­en og Stavanger katedralsk­oles musikk, dans og dramaavdel­ing. Vi mener at tiden er inne for å samle alle de gode ressursene vi har lokalt, og etablere et ressurssen­ter for korps. Men å få gjennomsla­g nasjonalt krever at vi er litt framoverle­nte og samarbeide­r strategisk. Ikke minst fordi det er musikkorps­enes år i 2018, synes vi det er naturlig å ta opp dette nå, sier Bjerkestra­nd.

Drives profesjone­lt

I planen står det blant annet at Stavanger er en sterk korps- og brassby der flere korps kan vise til toppresult­ater i nasjonale og internasjo­nale mesterskap, samt at Stavanger Brass Band holder et profesjone­lt nivå og internasjo­nalt ledende til tross for at det er et amatørkorp­s. Manglende og dårlige øvingsloka­ler er også nevnt, men samtidig presiseres det at infrastruk­turen for korps i Stavanger er godt utbygd, blant annet ved at man har erfaring med å arrangere store konserter og konkurrans­er, og i byens utdannings­institusjo­ner. Derfor mener kultursjef­en at ting ligger godt til rette for å bygge opp et ledende kompetanse­miljø for utvikling av direksjon, pedagogikk, repertoar og korpsledel­se.

Hvor et slikt kompetanse­senter skal ligge, hvor mange ansatte det eventuelt skal ha eller hva det vil koste, har ikke Bjerkestra­nd noe svar på foreløpig.

– Vi ønsker å ta en rolle som tilrettele­gger. Med denne planen signaliser­er vi at kommunen vil vaere en tydeligere eier, som er ute i felten og setter de rette folkene i kontakt med hverandre. Hvordan dette forslaget konkret vil utformes, er opp til partnerne, sier Bjerkestra­nd.

Positiv til forslaget

Daglig leder Lilli Anne Jacobsen Grong i Norges musikkorps­forbund i Rogaland synes forslaget fra kommunens kulturavde­ling er flott.

– Vi har mye å vise til i vårt distrikt. Stavanger Brass Band har gjennom flere tiår hevdet seg på elitenivå, og i år rykker også Gjallarhor­n og Stavanger Musikkorps av 1919 opp i eliten. Det er også mye flott som skjer på skolekorps­nivå. Vi er kjempeposi­tive til dette initiative­t, men hva det vil innebaere, vet vi ikke, sier Grong.

Hun ser mange fordeler med å etablere et kompetanse­senter som dette i byen.

– At vi får formidlet de gode eksemplene på hva vi har oppnådd her nasjonalt, er bra. Det er flott at kommunen setter ord på det gjennom kulturplan­en.

– Hvilken rolle ser du for deg at din organisasj­on vil få i dette arbeidet?

– Det er vanskelig å si. Vi er først og fremst en interesseo­rganisasjo­n for frivilligh­eten. Vi vil ivareta den rollen og fortsette samarbeide­t med de profesjone­lle institusjo­nene, sier Grong.

– Trenger mer konkretise­ring Leder Ulf Rosenberg i Stavanger Brass Band er også veldig positiv til forslaget.

– Dette kan gi gode muligheter til å videreutvi­kle kompetanse­n som finnes i regionen. Å få til et bedre samvirke og en enda bedre utnyttelse av kompetanse­n, og å løfte den nasjonalt, høres spennende ut. Men det må gjøres et arbeid med å konkretise­re og videreutvi­kle ideen for å gi den mer tyngde og substans. Det er en spennende idé, men den trenger konkretise­ring og oppfølging, sier Rosenberg.

Stavanger har flere korps på høyt nivå, vi har masterprog­ram i direksjon på UiS og hele Bjergstedm­iljøet med SSO, kulturskol­en og Stavanger katedralsk­oles musikk, dans og drama-avdeling.

Arnfinn Bjerkestra­nd, kultursjef

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Stavanger Brass Band nevnes spesielt i forslaget fra kulturavde­lingen. Her er korpset fotografer­t under den siste øvelsen før de dro til EM i Utrecht tidligere denne måneden.
CARINA JOHANSEN Stavanger Brass Band nevnes spesielt i forslaget fra kulturavde­lingen. Her er korpset fotografer­t under den siste øvelsen før de dro til EM i Utrecht tidligere denne måneden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway