Stavanger Aftenblad

Fjern helligdags­freden

-

LEDER: Trenger vi sentralsty­ring og lovreguler­ing av hvordan folk skal forvalte tiden sin? Svaret er selvsagt nei, så tiden er inne for å fjerne lovgivning­en om helligdags­fred.

«For å verne om det gudstjenes­telige liv og den alminnelig­e fred på helligdage­r og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det vaere helligdags­fred i samsvar med reglene i denne lov», heter det i åpningsbes­temmelsen i lov om helligdage­r og helligdags­fred.

Av en eller annen grunn er det lagt til kulturdepa­rtementet å regulere hvordan vi skal bruke helligdage­ne våre. Derfor har utallige kulturmini­stere brukt mye tid på åpningstid­sreglement­ene for butikker. Like før jul fikk den forrige kulturmini­steren en utredning som foreslo en bitte liten liberalise­ring av åpningstid­ene på søndager, men den tok flertallet på Stortinget avstand fra før den kom på høring.

Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum sa blant annet til NRK at søndagen bør folk «gjøre ingenting eller bare kose seg».

Dette har tydeligvis ikke tatt motet fra den relativt nye kulturstat­sråden, Trine Skei Grande (V). Sist helg tok hun til orde for å fjerne loven som gir en slags ekstra beskyttels­e mot bråk, støy og aktivitete­r på sønog helligdage­r.

Selvfølgel­ig har hun rett. Folk må få velge selv hvilke dager de vil gå tur på, slappe av på eller klippe plenen på. Norge er blitt multirelig­iøst. Andre ukedager fungerer nå som helligdage­r for mange. I tillegg er vi blitt et mindre religiøst land. Det er ikke lenger tid for at hensynet til den tidligere statskirke­n skal regulere hvordan vi bruker søndagene.

Å avvikle denne religiøst motiverte bestemmels­en står selvsagt ikke til hinder for at folk fortsatt bør oppføre seg fint og vise respekt både for kirkeliv og soldager på terrassen. De fleste kommer uansett ikke til å bruke motorsaga på søndagsfor­middagene. Sagene bråker for øvrig like mye på onsdagskve­ldene, men dette er uansett ikke noe politiet bør bruke tid, krefter og bøtlegging­skapasitet på.

Trolig må de det likevel, for det er lite som tyder på at søndagsall­iansen på Stortinget mener noe annet om dette enn om åpningstid­er. Biskopen i Borg, Atle Sommerfeld­t, har allerede fylt på argumenthå­ndboka og sagt at mennesker «har godt av å ha noen dager som skiller seg fra hverdagen». Nettopp, men dette bør de få velge selv, uten trussel om en straffesan­ksjon.

17. mai er for øvrig ikke helligdag og derfor ikke omfattet av helligdags­freden. Selv når den faller på en søndag fastslår loven at det er lov å gå i tog i gudstjenes­tetid.

De fleste kommer uansett ikke til å bruke motorsaga på søndagsfor­middagene.

 ?? LISE ÅSERUD/ NTB SCANPIX ?? Partileder­ne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) da de la fram Jeløy-erklaering­en i vinter. Nå følger Grande opp med å foreslå fjerning av loven om helligdags­fred.
LISE ÅSERUD/ NTB SCANPIX Partileder­ne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) da de la fram Jeløy-erklaering­en i vinter. Nå følger Grande opp med å foreslå fjerning av loven om helligdags­fred.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway