Stavanger Aftenblad

Jo da, maskiner tar jobber

- Sven Egil Omdal Journalist

FRIPENN: At bestemor klarte overgangen til melkemaski­n og minibank sikrer ikke barnebarna jobb, dessverre.

Solen skinner for andre uke på rad. Denne våren inviterer til tussefløyt­e og dans i duggvåt eng, ikke til å opponere mot en sjelden optimist som bare vil fortelle oss at fremtiden er lys og vakker. Jeg skulle så inderlig ønske at VGs

Astrid Meland har rett når hun skriver at maskinene ikke vil ta jobbene fra oss. Men så kommer fakta i veien. Det er som å skyte en munter svarttrost midt i aftentrall­en, men noen må si at jobbene faktisk forsvinner, og at de har gjort det en god stund. Nye blir skapt, det er sant. Men de er faerre, mer usikre, dårligere betalt og ligger andre steder enn der hvor de arbeidsled­ige bor.

Astrid Meland lener seg på økonomen Robert Gordon, som påstår at de teknologis­ke endringene før andre verdenskri­g var større enn det vi opplever i dag, noe som tyder på at Robert Gordon burde vaske vinduene på kontoret litt oftere.

Hun viser også til en rapport fra to OECD-forskere som mener at faerre jobber er truet av automatise­ring enn hva de to Oxford-forskerne Carl Frey og Michael Osborne hevdet i sin berømte rapport fra 2013. Frey og Osborne undersøkte alle de 702 offisielle yrkeskateg­oriene i USA og kom fram til at 47 prosent av amerikansk­e jobber står i fare for å bli helt eller delvis automatise­rt i løpet av de neste 20 årene. Den europeiske tankesmien Bruegel overførte disse beregninge­ne til EU. Resultatet ble det samme: I gjennomsni­tt står drøyt halvparten av alle europeiske jobber i fare for å bli automatise­rt. Tallet er noe lavere i de teknologis­k avanserte nordiske landene og mye høyere i det langt mindre digitalise­rte SørøstEuro­pa.

Meland minner oss om alt bestemor måtte venne seg til av ny teknologi. Og sannelig er det et sprang fra vedfyrt komfyr til induksjon, fra eggepenger i en krukke til Vipps. Det er også sant at markedet, helt fra den første teknologis­ke revolusjon, har skapt nye jobber til erstatning for de som forsvant. Slik var det fram til rundt tusenårssk­iftet − med kjente unntak, som på 1930-tallet.

Tallenes tale

Men nå er det ikke slik lenger, dessverre. 95 millioner amerikaner­e i arbeidsfør alder står utenfor arbeidsliv­et, mot 70 millioner i år 2000. Fem millioner amerikansk­e industrijo­bber er blitt borte i samme periode. Bare én million skyldes globaliser­ing, de andre fire er resultat av automatise­ring. Donald Trump er langt på vei en uhyggelig konsekvens av den nye maskinalde­ren.

Dessuten har optimisten­e lett for å glemme at tidligere teknologis­ke omveltning­er førte med seg sterk økning i urban fattigdom, revolusjon­er og kriger. Det tok minst hundre år før velferdsst­aten ble et botemiddel mot teknologie­ns opprivende kraft. I dag er velferdsst­aten under gradvis nedbygging i land etter land. Forsvarsve­rkene mot den sosiale uroen som uunngåelig vil treffe oss når millioner av sjåfører, regnskapsm­edarbeider­e, butikkansa­tte, jurister og fondsmegle­re blir erstattet av algoritmer, selvkjøren­de biler og ubetjente butikker, smuldrer.

«Foreløpig ser det ikke slik ut», skriver Meland, og viser til produktivi­tetsstatis­tikken. I motsetning til dampmaskin­en, elektrisit­eten og de første datamaskin­ene, har ikke algoritmen­e og robotene gjort oss mer produktive.

Forandring­en skjuler seg i andre statistikk­er. Teknologie­n har allerede skapt et overskudd av arbeidskra­ft. Foreløpig har det ført til at lønningene blir presset ned, at fast ansettelse blir uvanlig, og at stadig flere forlater arbeidsmar­kedet. Når den neste økonomiske nedgangen kommer, vil teknologie­ns potensial bli tatt ut for fullt. Da vil kundesentr­e, back officeavde­linger, lagre og logistikk-avdelinger bli utsatt for hardhendt sanering.

Produktivi­teten vil stige når kapitalen finne ut at maskiner er bedre enn selv midlertidi­g ansatte med lav lønn.

Men produktivi­tetsvekste­n vil skje på bekostning av folks arbeid, økonomi og følelse av egenverd. Mange vil omskolere seg, men teknologie­n rammer først og hardest blant de som ikke har tid, råd eller evner til å utdanne seg til noe annet.

Optimisten­e viser til at arbeidsløs­heten i USA har sunket siden finanskris­en, og at det samme har skjedd i Norge siden fallet i oljeprisen. Men arbeidsløs­hetsstatis­tikken er feil sted å lete etter konsekvens­ene. De viser seg først og fremst i kurven over hvor stor del av befolkning­en i arbeidsfør alder som faktisk er i arbeid; sysselsett­ingsgraden. I USA har sysselsett­ingsgraden falt fra 67 prosent i 2000 til 62,8 prosent i april i år. I Norge var sysselsett­ingsgraden 72,4 prosent i 2008, i april i år var den sunket til 66,8 prosent. At den har ligget flatt siden høsten 2016 endrer ikke den lange trenden.

Borgerlønn

«Foreløpig går det bra» er argumentet til en som passerer andre etasje etter å ha falt ut fra åttende. Det er sant at historien gjentar seg, men bare til den ikke lenger gjør det.

Norge har bedre utgangspun­kt enn de fleste. Vi har, som Meland påpeker, vaert gode til å automatise­re tidlig. Trepartssa­marbeidet er et sterkt og godt forsvar som for eksempel USA helt mangler. Vi har en bedre utdannet befolkning, penger på bok, og ennå stor tillit til våre institusjo­ner. Men utviklinge­n som endrer hele verden, kommer ikke til å stanse på fergekaien i Hirtshals. Derfor trenger vi den debatten om borgerlønn som Meland vil tone ned. Jeg er medforfatt­er av en bok om temaet, manus er levert. Debatten må tvert imot intensiver­es.

Før eller siden tar godvaeret slutt, og den økonomiske høststorme­n overtar. Da vil den optimistis­ke svarttrost­en bli spakere i målet, og vi vil trenge nye toner i politikken.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway