Stavanger Aftenblad

SAFE: Useriøst IE: Fornøyd

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

LØNNSOPPGJ­ØR: Ansatte i oljeservic­e er i mål med lønnsoppgj­øret. Mens fagforbund­et Safe fnyser av resultatet og nektet å signere, sier Industri Energi seg godt fornøyd.

Etter to dager med forhandlin­ger kom nok et oljeoppgjø­r i mål tirsdag. Nå har 5000 ansatte i oljeservic­ebedrifter fått avgjort hva som blir ny lønn. Noen av dem er organisert i Safe (som kaller tariffavta­len Brønnservi­ceavtalen), mens andre hører hjemme i Industri Energi (Oljeservic­eavtalen).

Uansett fagforenin­g blir resultatet av lønnsoppgj­øret det samme. Rammen er på 2,8 prosent – lik det samordna oppgjøret mellom NHO, YS (hvor Safe er med) og LO (hvor Industri Energi er med). Foreløpig er resultatet at lønnen økes med 4500 kroner – og så skal forhandlin­gene fortsette lokalt i bedriftene.

I tilegg ble tillegget for skiftjobbi­ng om natten økt med fire kroner til 83,50, og godtgjørel­sen for jobbing på helligdag ble økt med 75 kroner til 1975.

– Vi oppnådde enighet med Industri Energi i dette oppgjøret. Det gjorde vi ikke med Safe, men de signerte det siste tilbudet fra oss. Norsk olje og gass vil gjennomfør­e lønnsoppgj­øret i tråd med det siste tilbudet, sier forhandlin­gsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass i en melding.

Versjonen til Safe er litt annerledes. Her blir tilbudet fra motparten vurdert som så useriøst lavt at de ikke ville gå med på det. Safe har ikke muligheten til å streike i år, og må derfor tåle at arbeidsgiv­ersiden får diktere lønnsøknin­gen:

«Norsk olje og gass misbruker frontfagsm­odellen og bruker den som en absolutt grense, og knebler det som skal vaere frie forhandlin­ger. Dette er et forhandlin­gsklima partene ikke er tjent med», skriver Safe i en melding.

Mens Safe raser og mener tilbudet fra arbeidsgiv­ersiden er useriøst, sier forbundsle­der Frode Alfheim i Industri Energi seg godt fornøyd med at de ble enige med Norsk olje og gass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway