Stavanger Aftenblad

Wintershal­l bygger ut Nova-feltet for 9,9 milliarder

- Ola Myrset ola@sysla.no

NORDSJØEN: I går ble utbyggings­planen levert. Prosjektet blir 3,3 milliarder billigere enn antatt.

Like før jul var det et rush av selskaper som leverte planer for utbygginge­r på norsk sokkel til olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp). Bare i desember kom det inn syv planer verdt over 100 milliarder kroner.

Siden har det vaert stille, men onsdag kom årets første plan. Da leverte Wintershal­l og partnerne sin PUD (Plan for utbygging og drift) for Nova-feltet, som tidligere het Skarfjell. Feltet ligger helt nord i Nordsjøen.

– Dette understrek­er våre langsiktig­e forpliktel­ser i Norge. Vi har tro på vår norske virksomhet og vil fortsette å investere i kvalitetsp­rosjekter her. Derfor er dette en viktig milepael for Wintershal­l, skriver norgessjef Hugo Dijkgraaf i en e-post til Sysla.

Det tyske oljeselska­pet skal investere 9,9 milliarder kroner i utbygginge­n. Dermed er kostnadene redusert med 3,3 milliarder kroner fra konsekvens­utredninge­n.

Nova skal bygges ut med to havbunnsra­mmer tilknyttet Gjøa-plattforme­n, som ligger 16 kilometer unna.

De utvinnbare resursene er anslått til 80 millioner fat oljeekviva­lenter, der det meste er olje. Til sammenlign­ing har selskapets Maria-felt, som startet produksjon­en i desember, 180 millioner fat oljeekviva­lenter.

Også Maria er bygget ut med havbunnsin­stallasjon­er.

– Erfaringen­e derfra blir veldig viktige for Nova-utbygginge­n. Maria kom i produksjon nesten ett år før planlagt og om lag 25 prosent rimeligere. Nå skal vi bruke det vi laerte der, mener Dijkgraaf.

Om lag 90 prosent av kontrakten­e på Maria-prosjektet gikk til norske leverandør­er. Wintershal­l kan ikke garantere at andelen blir like høy for Nova.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway