Stavanger Aftenblad

Statoil ble Equinor med overlegent flertall

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

FORUS: 2,518 milliarder aksjer (99,92 prosent) stemte for å gi Statoil nytt navn. 2,028 millioner aksjer (0,08 prosent) var imot.

Tirsdag kveld klokken kvart over åtte sa generalfor­samlingen i Statoil ASA endelig ja til navnebytte. Onsdag morgen, 12 timer senere, var selskapet registrert i Foretaksre­gisteret i Brønnøysun­d under navnet Equinor ASA.

– En historisk beslutning, sa leder av bedriftsfo­rsamlingen Tone Lunde Bakker da stemmene var talt opp. Ikke overrasken­de var nei-stemmene få. Staten som er største aksjonaer med 67 prosent, hadde på forhånd signaliser­t sin støtte til det nye navnet.

Statoils mann i 38 år

Eldar Saetre vil gå inn i historien som konsernsje­fen som begravde Statoil til fordel for Equinor. Han er mannen helt på topp i selskapet, sjef for 20.000 ansatte.

– Hvordan kjennes det, Eldar Saetre?

– Jeg skal forlate Statoil og det er et navn som jeg har hatt kjaert og hatt et forhold til i så mange år, så da rører det ved mange følelser, sier Saetre til Aftenblade­t.

Få har lengre fartstid i selskapet enn Eldar Saetre fra Sandnes. Statoil var bare åtte år da sunnmøring­en ble ansatt. Siden har det vaert Statoil for Saetre - inntil nå.

– Du har ikke hatt andre jobber enn i Statoil?

– Det er riktig. Foruten noen sommerjobb­er har jeg kun jobbet i Statoil. 4. august 1980 begynte jeg. Så dette har vaert en stor del av mitt liv. Det gjør at det er mange følelser knyttet til hele prosessen, og ikke minst denne dagen. Men jeg håper og tror at det er en beslutning som er bra for selskapet, sier 62-åringen til Aftenblade­t.

Under generalfor­samlingen måtte han se og høre flere ansatte med aksjer i selskapet ta ordet og kritisere prosessen i forbindels­e med navneendri­ngen (se lengre ned i saken).

– Jeg har vaert nesten 38 år i selskapet og er ufattelig glad i Statoil. Men det kan ikke forhindre meg i min stilling å ta denne vanskelige avgjørelse­n, sa Saetre.

Berører 20.000 ansatte

Saetre sier han må venne seg til det nye navnet. Det samme må rundt 20.000 ansatte i over 30 land over hele verden. Noen vil gjøre det med glede, andre med blandede følelser. Det vet konsernsje­fen.

– Jeg har veldig stor forståelse for at det er vanskelig for mange, jeg kjenner på det selv. Det å forlate et slikt navn som har vi har vaert så stolt av, og som har tjent oss vil vi ta og føle på. Det vil ta litt tid for meg å venne meg til det nye navnet når jeg skal. Jeg skal gjøre så godt jeg kan, sier Saetre.

Fra talerstole­n sier Saetre at Statoil er på en «reise». Olje og gass-selskapet skal bli et moderne energisels­kap som møter klimamålen­e i Parisavtal­en.

– Jeg er overbeist om at styrets vedtak er klokt, sier han.

«Umusikalsk og provoseren­de» Per Stein Stamnes, leder Industri Energi Statoil, tok ordet under generalfor­samlingen. Han kalte navneendri­ngen «umusikalsk og provoseren­de».

– Statoil vil i overveiend­e grad satse på olje og gass i årene som kommer, sa han.

Statoil er noe av det stolteste i norsk energihist­orie, mener Stamnes. Han snakket om de enorme inntektene som olje og gass har bidratt til.

– Jeg sier klart nei til et navnebytte og håper flere støtter dette, sa Stamnes.

Flere medlemmer fra fagforenin­gen Industri Energi tok ordet før avstemning­en.

– Mange av oss ansatte stiller spørsmål ved hvorfor navnet må skiftes. Det har vaert en god døråpner for selskapet i alle år, sa en representa­nt.

Hun hevdet at det ikke var riktig, som Statoil opplyste først, at de tillitsval­gte hadde godkjent navnebytte­t. Hun mente det som skjedde var et maktovergr­ep.

– Vi er stolte av Statoil-navnet og ber om å få beholde det, sa hun.

Sentrale tillitsval­gte fikk vite om navneendri­ngen kvelden før nyheten kom. De ble ikke involvert, sa en annen aksjeeier i Industri Energi.

– Det er uetisk, mente han. Samtidig understrek­er både han og andre som tok ordet at de ikke er uenig i Statoils nye, grønne linje.

– For å vaere helt klar: Jeg er veldig stolt av Statoil sin satsing på nye energi, sa han.

Jorunn Birkeland i fagforenin­gen Nito, mener navnebytte­t er sløsing med penger. Dette skjer samtidig som selskapets ansatte de siste årene har stått hardt på, kuttet og spart.

– Sløseri. Et hån mot dem som har måttet gå fra hus og hjem, som har mistet jobben. Dette skulle vaert behandlet åpent og aerlig i Stortinget, sa Birkeland.

– En sorgens dag! avsluttet hun.

 ?? MORTEN EEK, EQUINOR ?? Det tok ikke lang tid etter generalfor­samlingen tirsdag, før det nye skiltet var på vei opp.
MORTEN EEK, EQUINOR Det tok ikke lang tid etter generalfor­samlingen tirsdag, før det nye skiltet var på vei opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway