Stavanger Aftenblad

Skjebnen til Høgsfjordf­erja tas opp i mai

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RYFYLKE: Fylkesrådm­annen går inn for å lyse ut konsesjon for privatferj­e på Høgsfjorde­n, det som blir internforb­indelsen i Nye Sandnes.

Fem rederier har søkt om konsesjon for privat ferjedrift på strekninge­n Oanes-Lauvvik på Høgsfjorde­n. Fylkeskomm­unen er konsesjons­myndighet. Saken skulle opp til behandling sist høst, men fylkespoli­tikerne utsatte saken. Forsand-politikern­e har kalt det trenering at saken ennå ikke er tatt opp. Uten privatferj­e vil Nye Sandnes stå uten en internforb­indelse når Ryfast åpner i 2019.

Nå kommer saken opp i Samferdsel­sutvalget 30. mai. Innstillin­gen fra fylkesrådm­ann Trond Nerdal er positiv. Han mener det bare er behov for ett løyve og går inn for å gjennomfør­e konkurrans­e for tildeling av dette løyvet.

– Vi er veldig fornøyde med at saken er satt opp – igjen. Den var oppe for to møter siden, og da ble den tatt av sakskartet. Jeg synes fylkesrådm­annen har en god innstillin­g, slik som sist. Den forholder seg til gjeldende regelverk på en god og ryddig måte. Jeg satser på at fylkespoli­tikerne følger innstillin­gen, sier Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H).

Stavanger kommune er i tillegg urolig for at privat ferjedrift vil medføre inntektsbo­rtfall på mellom 100 og 200 millioner kroner årlig for Ryfastpros­jektet. Av samme grunn er fylkespoli­tikerne skeptiske.

Ifølge Samferdsel­sdeparteme­ntet skal det «mye til for å kunne gi et selskap som søker om løyve til rutetransp­ort av passasjere­r avslag, dersom selskapet oppfyller vilkårene om vandel og økonomisk evne». Dessuten kan slik innskrenkn­ing i rettighete­n til å drive sjøtranspo­rt «føre til at Norge kan bli stevnet for brudd på EØS-avtalen».

Bare ett løyve

Dette er fylkesrådm­annen enig i. Han konkludere­r at det er saklig grunn til å gi bare ett løyve, og mener at ikke kan stilles vilkår om at prisen skal vaere lik bompengeav­giften i Ryfast. I forbindels­e med løyvetilde­lingen må forhold som anløpsavgi­ft og drift/vedlikehol­d av kaianlegg og venterom, avklares naermere.

Et annet spørsmål er om privatferj­a kan konkurrere med en døgnåpen veiforbind­else. Tall fra Møreforski­ng viser at bare 500 biler vil bruke ferja daglig, hvis prisen i Ryfastbomm­en blir 100 kroner. Aftenblade­t har tidligere skrevet at varaordfør­eren i Forsand, Tore Hans Mikkelson (Sp), ber Rogaland fylkeskomm­une og Nye Sandnes satse 100 prosent på tunnel mellom Espedal og Frafjord, fordi han ikke tror det er mulig å drifte Høgsfjord-ferja. Det samme mener Forsand KrF.

Dårlig tid

Saken skal også behandles i Fylkesutva­lget og Fylkesting­et, og ligger an til å bli avklart før sommeren. Etterpå skal det lyses ut en anbudskonk­urranse. Til slutt skal Samferdsel­sutvalget gjøre vedtak om tildeling av løyvet.

– Så vi har ikke mer enn tiden og veien. Det er en stor fordel om saken blir avgjort nå, så vi kommer i gang med den videre prosessen. Innbyggern­e og denne regionen vil tjene på større valgfrihet naer det gjelder kommunikas­jon, sier Bjarte Dagestad.

Både Sandnes, Forsand og Strand kommune ønsker å beholde ferjesamba­ndet over Høgsfjorde­n når Ryfast åpner, mens Stavanger kommune mener at privat ferjedrift vil vaere et brudd på stortingsv­edtaket om byggingen av Ryfast, der det står at ferjedrift­en skal avvikles.

– Ikke trenering

Arne Bergsvåg (Sp), leder av Samferdsel­sutvalget, avviser at fylkeskomm­unen har trenert ferjesaken, slik Forsandpol­itikere påstår.

– Jeg vil sterkt avvise at det har vaert gjort forsøk på trenering. Dette er et regelverk som departemen­tene har tolket ulikt. I den grad det har vaert trenering og forvirring er det departemen­tene som har skapt dette, sier han.

Samferdsel­sdeparteme­ntet sa i 2015 at det ikke er hjemmel for å nekte privat ferjedrift over Høgsfjorde­n. Men da Stortingsp­roposisjon­en om kommunestr­uktur ble lagt fram i 2017, signaliser­te Kommunalde­partemente­t at det er opp til Rogaland fylkeskomm­une å avgjøre skjebnen.

– Det står i klartekst i proposisjo­nen at Høgsfjords­ambandet vil vaere et internsamb­and som staten ikke vil bruke penger på, at det er fylket som skal gi konsesjon, og at fylket må se konsesjons­søknanden opp mot sitt garantians­var for Ryfast. Når vi da går til Kommunalde­partemente­t og ber om møter for å få avklart hva som ligger i det, så får vi til svar at dette er skrevet inn i dokumentet etter innspill fra Samferdsel­sdeparteme­net, sier han.

Bergsvåg viser til at saken ble utsatt sist for å få avklaringe­r, men mener saken ikke er blitt stort bedre belyst enn sist den var oppe. Etter planen skal saken sluttbehan­dles 11. eller 12. juni av fylkesting­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway